Maradék káposzta, friss piros retek, ragyogó színek, friss zsemle, aromás fűszerek. Nem csak vegáknak.
Hozzávalók a császárzsömléhez:
3 bögre liszt
1 1/2 teáskanál instant élesztő
1 1/2 teáskanál cukor
1 1/4 teáskanál só
1 nagy tojás
2 evőkanál sótlan vaj
3/4 bögre langyos víz
A zsemlék tetejére:
1 evőkanál tej
2 evőkanál szemes mák vagy szezámmag
Hozzávalók a csicseripogácsákhoz:
2 doboz konzerv csicseriborsó
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma
1 csipős paprika
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál só
1/2 teáskanál fekete bors
1/2 teáskanál paprika
1 1/2 teáskanál kömény
1 teáskanál koriandermag
3 evőkanál zsemlemorzsa
A lilakáposzta-salátához:
1/4 kicsi lilakáposzta
1 kicsi lilahagyma
1/2 evőkanál méz
1/2 evőkanál dióolaj vagy olívaolaj
1 lime leve
egy csipet só
A Sriracha aiolihoz (chilis majonézes mártás):
1/3 bögre majonéz
1 teáskanál friss citromlé
1-2 evőkanál Sriracha, vagy bármilyen chiliszósz
1/4 teáskanál fokhagyma por - ne használjunk olyat, amiben só van, ha nem jutunk hozzá granulált fokhagymához, inkább használjunk egy gerezd frisset
A lilakáposzta-salátát készítsük el először, mivel minél többet áll, annál jobb lesz.
A káposztát szeleteljük nagyon vékonyra.
Ugyanígy a vöröshagymát is. Az összes többi hozzávalóval egy nagy tálban keverjük alaposan össze ezeket.
Lefedve tegyük hűtőbe felhasználásig.
Ugyanígy a vöröshagymát is. Az összes többi hozzávalóval egy nagy tálban keverjük alaposan össze ezeket.
Lefedve tegyük hűtőbe felhasználásig.
A Sriracha aiolihoz is csak össze kell keverni mindent szép simára és lefedve hűtőbe tenni.
Ennek is jót tesz az idő. Chiliből annyit tegyünk bele, amennyit szeretünk, elbírunk. Inkább apránként adagolva.
Ennek is jót tesz az idő. Chiliből annyit tegyünk bele, amennyit szeretünk, elbírunk. Inkább apránként adagolva.
Jöhetnek a császárzsemlék.
Keverjük össze az összes hozzávalót - természetesen a tetejérevalókat leszámítva - egy tálban fakanállal.
Amikor összeáll folytassuk kézzel vagy géppel a dagasztást.
Amikor összeáll folytassuk kézzel vagy géppel a dagasztást.
Sima és rugalmas tésztát kell kapnunk.
Konyharuhával fedjül le a gombócunk és meleg helyen kelesszük egy órán át vagy amíg duplájára nem nő.
Borítsuk a megkelt tésztát egy lisztezett felületre és osszuk hat egyenlő részre.
Fogjunk meg egy darabot és sodorjuk legalább 20 centi hosszúvá.
Csomózzuk össze a közepenél lazán, igazítsuk meg a csomót.
Csomózzuk össze a közepenél lazán, igazítsuk meg a csomót.
A kilogó végeket hajtsuk középre úgy, hogy ami alul van, azt felül tömködjük be, ami pedig felül, azt hajtsuk alulra. Az ujjunkkal nyomjuk be kissé a közepét, hogy helyükön maradjanak a hajtások.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük az elkészül zsemléket, kellő távolságra egymástól.
Újfenn fedjük le konyharuhával, ezúttal 45 percig kelesszük. Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Mártsuk a zsemlék tetejét tejbe, vagy egyszerűen kenjük meg vele őket és szórjuk meg az általunk választott maggal.
Tegyük sütőbe 15-17 percre, amíg szép aranyszínűre nem sülnek és ha megemeljük őket, könnyűek nem lesznek. Persze közben ne égjünk oda!
A pogácsákhoz az olajat melegítsük fel közepes lángon. Dobjuk a serpenyőbe a felaprított hagymát és a fűszereket.
Kevergetve főzzük, amíg a hagyma áttetsző nem lesz.
Csepegtessük le a csicseribosót és a fűszeres hagymával együtt turmixuljuk le. Nem kell teljesen pépesre, az a jó, ha kicsit darabos marad.
Kevergetve főzzük, amíg a hagyma áttetsző nem lesz.
Csepegtessük le a csicseribosót és a fűszeres hagymával együtt turmixuljuk le. Nem kell teljesen pépesre, az a jó, ha kicsit darabos marad.
Keverjük a masszához a zsemlemorzsát. Ha nagyon laza lenne, mehet bele még egy kevés morzsa.
Osszuk hatfelé az elkészült masszát és formázzunk pogácsákat belőle.
Fóliával bélelt tepsibe téve locsolgassuk meg olívaolajjal őket.
A sütő hőmérsékletét csökkentsük 200 fokra és így süssük 25 percig.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése