Ugrás a fő tartalomra

Csicseriburger császárzsömlében




Maradék káposzta, friss piros retek, ragyogó színek, friss zsemle, aromás fűszerek. Nem csak vegáknak.


Hozzávalók a császárzsömléhez:
3 bögre liszt
1 1/2 teáskanál instant élesztő
1 1/2 teáskanál cukor
1 1/4 teáskanál só
1 nagy tojás
2 evőkanál sótlan vaj
3/4 bögre langyos víz
A zsemlék tetejére:
1 evőkanál tej
2 evőkanál szemes mák vagy szezámmag

Hozzávalók a csicseripogácsákhoz:
2 doboz konzerv csicseriborsó
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma
1 csipős paprika
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál só
1/2 teáskanál fekete bors
1/2 teáskanál paprika
1 1/2 teáskanál kömény
1 teáskanál koriandermag
3 evőkanál zsemlemorzsa

A lilakáposzta-salátához:
1/4 kicsi lilakáposzta
1 kicsi lilahagyma
1/2 evőkanál méz
1/2 evőkanál dióolaj vagy olívaolaj
1 lime leve 
egy csipet só

A Sriracha aiolihoz (chilis majonézes mártás):
1/3 bögre majonéz
1 teáskanál friss citromlé
1-2 evőkanál Sriracha, vagy bármilyen chiliszósz
1/4 teáskanál fokhagyma por - ne használjunk olyat, amiben só van, ha nem jutunk hozzá granulált fokhagymához, inkább használjunk egy gerezd frisset

A lilakáposzta-salátát készítsük el először, mivel minél többet áll, annál jobb lesz.
A káposztát szeleteljük nagyon vékonyra.


Ugyanígy a vöröshagymát is. Az összes többi hozzávalóval egy nagy tálban keverjük alaposan össze ezeket.



Lefedve tegyük hűtőbe felhasználásig.

A Sriracha aiolihoz is csak össze kell keverni mindent szép simára és lefedve hűtőbe tenni.




Ennek is jót tesz az idő. Chiliből annyit tegyünk bele, amennyit szeretünk, elbírunk. Inkább apránként adagolva.

Jöhetnek a császárzsemlék.
Keverjük össze az összes hozzávalót - természetesen a tetejérevalókat leszámítva - egy tálban fakanállal.

Amikor összeáll folytassuk kézzel vagy géppel a dagasztást.
Sima és rugalmas tésztát kell kapnunk.

Konyharuhával fedjül le a gombócunk és meleg helyen kelesszük egy órán át vagy amíg duplájára nem nő.

Borítsuk a megkelt tésztát egy lisztezett felületre és osszuk hat egyenlő részre.

Fogjunk meg egy darabot és sodorjuk legalább 20 centi hosszúvá.

Csomózzuk össze a közepenél lazán, igazítsuk meg a csomót.


A kilogó végeket hajtsuk középre úgy, hogy ami alul van, azt felül tömködjük be, ami pedig felül, azt hajtsuk alulra. Az ujjunkkal nyomjuk be kissé a közepét, hogy helyükön maradjanak a hajtások.




Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük az elkészül zsemléket, kellő távolságra egymástól.

Újfenn fedjük le konyharuhával, ezúttal 45 percig kelesszük. Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Mártsuk a zsemlék tetejét tejbe, vagy egyszerűen kenjük meg vele őket és szórjuk meg az általunk választott maggal.


Tegyük sütőbe 15-17 percre, amíg szép aranyszínűre nem sülnek és ha megemeljük őket, könnyűek nem lesznek. Persze közben ne égjünk oda!

A pogácsákhoz az olajat melegítsük fel közepes lángon. Dobjuk a serpenyőbe a felaprított hagymát és a fűszereket.

Kevergetve főzzük, amíg a hagyma áttetsző nem lesz.

Csepegtessük le a csicseribosót és a fűszeres hagymával együtt turmixuljuk le. Nem kell teljesen pépesre, az a jó, ha kicsit darabos marad.


Keverjük a masszához a zsemlemorzsát. Ha nagyon laza lenne, mehet bele még egy kevés morzsa.

Osszuk hatfelé az elkészült masszát és formázzunk pogácsákat belőle.
Fóliával bélelt tepsibe téve locsolgassuk meg olívaolajjal őket.

A sütő hőmérsékletét csökkentsük 200 fokra és így süssük 25 percig.

Szeleteljünk friss retket és állítsuk össze a burgerünket.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü