Az alapléhez:
4 bögre kagylólé (konzervben kapható) vagy hallé
1 bögre száraz fehérbor
1 db babérlevél
1 friss kakukkfű ágacska
1 csokor petrezselyem
5 egész fekete bors
A leveshez:
28 dkg hámozott paradicsom
3 evőkanál olívaolaj
3-4 újhagyma, aprítva
2 közepes gerezd fokhagyma, zúzva
1 bögre száraz fehérbor
só, bors
½ kiló kagyló, át kell mosni, többször hideg vízben
1 kiló fehér enyhe ízű halfilé (tőkehal, laposhal, vagy sügér vagy vegyesen), bőr nélkül darabokra vágva
1 marék garnéla
2 evőkanál durvára vágott friss turbolya vagy tárkony levél
2 evőkanál durvára vágott friss petrezselyem
kenyér, baguette a tálaláshoz
Helyezzük az alaplé hozzávalóit egy lábasba és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt és főzzük további 30 percig. Szűrjük át és tartsuk melegen.
Hevítsük fel az olívaolajat egy mély serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, időnként megkeverve, főzzük, amíg áttetsző nem lesznek, körülbelül 5 percig.
Hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és további 1 percig főzzük.
Adjuk hozzá a bort és hagyjuk lassú tűzön, elpárologni belőle az alkoholt, kb 3 perc.
Adja hozzá a paradicsomokat és a meleg levest, keverjük össze, és forraljuk fel.
Eközben a halat hintsük be sóval és borssal.
Tegyük a garnélákat levesbe, majd jöhetnek a halszeletek, főzzük körülbelül 8-10 percig.
Kóstoljuk meg, sózzuk és borsozzuk, ha szükséges. Jöhet bele az átmosott kagyló. A törött, nyitott kagylókat dobjuk ki.
Innentől már csak addig kell főzni, amíg a kagylók ki nem nyílnak, kb 2-3 perc.
Meghintjük a friss fűszernövényekkel, baguette-el, kenyérrel tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése