Ugrás a fő tartalomra

Ratatouille

A ratatouille nem lecsó. Bár tényleg lecsós illata van, de a lecsó nem így néz ki, nem így készül és még kakukkfű sincs benne.A ratatouille egy hagyományos provence-i, párolt zöldséges étel, teljes nevén ratatouille Niçoise.Ez utóbbi ismerős lehet egy bizonyos salátából, mely a niçoise saláta névre hallgat és szintén Nice-ból, a provence-i városból származik. Hagyományosan kockára van vágva a zöldség, ezt a változatot a Ratatouille című rajzfilmből ismerhetjük.



Hozzávalók az alaphoz:
2 piros kaliforniai paprika
3 nagy, hámozott paradicsom
1 csokor kakukkfű, de csak a levelek kellenek
1 hagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
3 evőkanál olívaolaj

bors

És a zöldségek:
A zöldeket úgy érdemes összeválogatni, hogy mindegyikből nagyjából ugyanakkora mennyiség legyen, valamint – lehetőség szerint – hosszúkásak legyenek, hogy kb. egyforma karikákat lehessen vágni belőlük. És minél színesebbek legyenek
2 kicsi padlizsán
1 zöld cukkini
1 sárga cukkini
1 piros paprika
4 nagy paradicsom

Az alaphoz: egy grill serpenyőben vagy sima serpenyőben süssük meg jó alaposan a félbevágott, kicsumázott paprikákat.
Nagyjából 12 percig süssük, nem kell megijedni, ha megég a héja, mert azt úgyis le kell majd húzni, és most épp az a cél, hogy megpörkölődjön.
Hűtsük ki kicsit az elkészült paprikákat, húzzuk le a héjukat es vágjuk apró kockákra.
Míg a paprika sül, szeleteljük vékonyra a zöldeket, lehet zöldséggyalu vastagabb késével, ha van. Kicsit sózzuk meg őket.
A hagymát vágjuk szeletekre és fonnyasszuk meg az olívaolajon. Dobjuk rá a fokhagymát és pirítsuk további egy percig.
Öntsük bele a sütőtálunkba, tegyük rá a kockázott paprikákat, majd a hámozott, kockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel, keverjük össze.
Ekkor rájövünk, hogy durván alulméreteztük a sütőtálat, cseréljük nagyobbra.
Helyezzük a szósz tetejére a zöldségszeletek, színek szerint, ahogy tetszik. Mindenki kiélheti kreativitását.
Locsoljuk meg a tetejét olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá még egy kevés kakukkfüvet.
Fedjük le fóliával és tegyük 200 fokos sütőbe, 1,5 órára.  Ezután vegyük le a tetejéről a fóliát és süssük nélküle még fél órán keresztül.

Tálaláskor reszelhetünk száraz sajtot a tetejére, fokhagymás pirítóst készítsünk mellé.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü