A ratatouille nem lecsó. Bár tényleg lecsós illata van, de a lecsó nem így néz ki, nem így készül és még kakukkfű sincs benne.A ratatouille egy hagyományos provence-i, párolt zöldséges étel, teljes nevén ratatouille Niçoise.Ez utóbbi ismerős lehet egy bizonyos salátából, mely a niçoise saláta névre hallgat és szintén Nice-ból, a provence-i városból származik. Hagyományosan kockára van vágva a zöldség, ezt a változatot a Ratatouille című rajzfilmből ismerhetjük.
Hozzávalók az alaphoz:
2 piros kaliforniai paprika
3 nagy, hámozott paradicsom
1 csokor kakukkfű, de csak a levelek kellenek
1 hagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
3 evőkanál olívaolaj
só
bors
És a zöldségek:
A zöldeket úgy érdemes összeválogatni, hogy mindegyikből nagyjából ugyanakkora mennyiség legyen, valamint – lehetőség szerint – hosszúkásak legyenek, hogy kb. egyforma karikákat lehessen vágni belőlük. És minél színesebbek legyenek
2 kicsi padlizsán
1 zöld cukkini
1 sárga cukkini
1 piros paprika
4 nagy paradicsom
Az alaphoz: egy grill serpenyőben vagy sima serpenyőben süssük meg jó alaposan a félbevágott, kicsumázott paprikákat.
Nagyjából 12 percig süssük, nem kell megijedni, ha megég a héja, mert azt úgyis le kell majd húzni, és most épp az a cél, hogy megpörkölődjön.
Hűtsük ki kicsit az elkészült paprikákat, húzzuk le a héjukat es vágjuk apró kockákra.
Míg a paprika sül, szeleteljük vékonyra a zöldeket, lehet zöldséggyalu vastagabb késével, ha van. Kicsit sózzuk meg őket.
A hagymát vágjuk szeletekre és fonnyasszuk meg az olívaolajon. Dobjuk rá a fokhagymát és pirítsuk további egy percig.
Öntsük bele a sütőtálunkba, tegyük rá a kockázott paprikákat, majd a hámozott, kockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel, keverjük össze.
Ekkor rájövünk, hogy durván alulméreteztük a sütőtálat, cseréljük nagyobbra.
Helyezzük a szósz tetejére a zöldségszeletek, színek szerint, ahogy tetszik. Mindenki kiélheti kreativitását.
Locsoljuk meg a tetejét olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá még egy kevés kakukkfüvet.
Fedjük le fóliával és tegyük 200 fokos sütőbe, 1,5 órára. Ezután vegyük le a tetejéről a fóliát és süssük nélküle még fél órán keresztül.
Tálaláskor reszelhetünk száraz sajtot a tetejére, fokhagymás pirítóst készítsünk mellé.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése