Nem egy klasszikus zöldsalátát hoztam most, inkább egy zöldséges egytálételt, ami hidegen és melegen is egyaránt finom. Mi az ízletes padlizsán titka? A padlizsán egy olyan zöldség, aminél az "alulsütés" nem működik. Grillezheted, piríthatod serpenyőben vagy sütőben, a lényeg, hogy mindig jól át kell sütni, amíg puha és krémes nem lesz.
Hozzávalók (4 adaghoz):
2 padlizsán, 2 centis kockákra vágva
10 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
1 csokor újhagyma, felkarikázva
1 1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál őrölt koriander
1/4 teáskanál cayenne (ízlés szerint kevesebbet és többet is lehet használni, attól függően, ki mennyire szereti a csípőset)
200 g árpagyöngy
1 és 1/2 bögre zöldség- vagy csirkehúsleves
1 bögre víz
2 evőkanál friss citromlé
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
1/4 teáskanál cukor
300 g koktélparadicsom, darabolva
1 üveg olajbogyó
1 vékonyra szeletelt lilahagyma
1 csokor petrezselyemlevél, apróra vágva
kis csokor friss menta, apróra vágva
2 padlizsán, 2 centis kockákra vágva
10 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
1 csokor újhagyma, felkarikázva
1 1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál őrölt koriander
1/4 teáskanál cayenne (ízlés szerint kevesebbet és többet is lehet használni, attól függően, ki mennyire szereti a csípőset)
200 g árpagyöngy
1 és 1/2 bögre zöldség- vagy csirkehúsleves
1 bögre víz
2 evőkanál friss citromlé
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
1/4 teáskanál cukor
300 g koktélparadicsom, darabolva
1 üveg olajbogyó
1 vékonyra szeletelt lilahagyma
1 csokor petrezselyemlevél, apróra vágva
kis csokor friss menta, apróra vágva
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A padlizsánokat vágjuk 2x2 cm-es kockákra, fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, majd alaposan forgassuk össze.
Tegyük az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára, közben egyszer forgassuk meg őket egy lapát segítségével.
Az árpagyöngyhöz egy serpenyőben melegítsünk fel két evőkanál olajat, adjuk hozzá a felaprított újhagymát, a köményt, a koriandert, a cayenne-t és keverjük egy percig. Adjuk hozzá az árpát és kevergetve főzzük további két percen keresztül.
Adjuk hozzá a vizet és a húslevest, majd forraljuk fel.
Csökkentsük alatta a hőt, fedjük le és hagyjuk főni 30-40 percen keresztül, majd vegyük le róla a fedőt és főzzük további 5 percen át, vagy amíg a folyadék el nem párolog.
Ha ekkor még keménynek érezzük az árpát, akkor adjunk hozzá még egy kevés vizet és főzzük, amíg meg nem puhul teljesen.
A salátaöntethez egy kis tálban keverjük össze a citromlevet, a fokhagymát, a cukrot, 1/4 teáskanál sót, 1/4 teáskanál borsot és 3 evőkanál olajat.
Tegyük az árpát, a sült padlizsánt és a többi hozzávalót egy nagy tálba, majd locsoljuk meg az öntettel, szórjuk meg aprított petrezselyem- és mentalevéllel, majd óvatosan forgassuk össze.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése