Ugrás a fő tartalomra

Mediterrán padlizsán és árpagyöngy saláta

Nem egy klasszikus zöldsalátát hoztam most, inkább egy zöldséges egytálételt, ami hidegen és melegen is egyaránt finom. Mi az ízletes padlizsán titka? A padlizsán egy olyan zöldség, aminél az "alulsütés" nem működik. Grillezheted, piríthatod serpenyőben vagy sütőben, a lényeg, hogy mindig jól át kell sütni, amíg puha és krémes nem lesz.



Hozzávalók (4 adaghoz):
2 padlizsán, 2 centis kockákra vágva
10 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
1 csokor újhagyma, felkarikázva
1 1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál őrölt koriander
1/4 teáskanál cayenne (ízlés szerint kevesebbet és többet is lehet használni, attól függően, ki mennyire szereti a csípőset)
200 g árpagyöngy
1 és 1/2 bögre zöldség- vagy csirkehúsleves
1 bögre víz
2 evőkanál friss citromlé
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
1/4 teáskanál cukor
300 g koktélparadicsom, darabolva
1 üveg olajbogyó
1 vékonyra szeletelt lilahagyma
1 csokor petrezselyemlevél, apróra vágva
kis csokor friss menta, apróra vágva

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A padlizsánokat vágjuk 2x2 cm-es kockákra, fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, majd alaposan forgassuk össze. 
Tegyük az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára, közben egyszer forgassuk meg őket egy lapát segítségével.
Az árpagyöngyhöz egy serpenyőben melegítsünk fel két evőkanál olajat, adjuk hozzá a felaprított újhagymát, a köményt, a koriandert, a cayenne-t és keverjük egy percig. Adjuk hozzá az árpát és kevergetve főzzük további két percen keresztül.
Adjuk hozzá a vizet és a húslevest, majd forraljuk fel.
Csökkentsük alatta a hőt, fedjük le és hagyjuk főni 30-40 percen keresztül, majd vegyük le róla a fedőt és főzzük további 5 percen át, vagy amíg a folyadék el nem párolog.
Ha ekkor még keménynek érezzük az árpát, akkor adjunk hozzá még egy kevés vizet és főzzük, amíg meg nem puhul teljesen.
A salátaöntethez egy kis tálban keverjük össze a citromlevet, a fokhagymát, a cukrot, 1/4 teáskanál sót, 1/4 teáskanál borsot és 3 evőkanál olajat.
Tegyük az árpát, a sült padlizsánt és a többi hozzávalót egy nagy tálba, majd locsoljuk meg az öntettel, szórjuk meg aprított petrezselyem- és mentalevéllel, majd óvatosan forgassuk össze.
Tálaljuk melegen vagy hidegen.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü