A lila bogyók szerelmeseinek hoztam ezt a receptet. A habos áfonyatortában lapuló fánkocskák, a profiterolhoz hasonlóan, forrázott tésztából készültek, melyek kívül ropogósak, belül üregesek, vagyis remekül tölthetőek. Ehhez egy habos fehércsokoládét választottam, ami kiválóan passzol a könnyű, gyümölcsös áfonyakrémhez.
Hozzávalók a forrázott fánkocskákhoz:
50 g vaj
150 g víz
75 g liszt
2 nagy L-es méretű tojás (55–60 g darabja, héjastól)
csipet só
Hozzávalók a fánktöltelékhez:
50 g fehércsokoládé
100 g habtejszín
Hozzávalók a piskótához:
2 tojás
75 g cukor
40 ml olaj
85 ml tej
85 g liszt
2 g sütőpor
egy csipet só
Hozzávalók a főzött vaníliakrémhez:
300 ml tej
3 tojássárgája
1 teáskanál vanília-kivonat
70 g cukor
30 g kukoricakeményítő
350 g habtejszín
4 teáskanál zselatin
100 g áfonya
Hozzávalók a habos áfonyaréteghez:
350 g habtejszín
4 teáskanál zselatin
350 g áfonya
50 g cukor
Hozzávalók az áfonyazseléhez:
3 teáskanál zselatin
350 g áfonya
20 g cukor
A lisztet szitáljuk át.
Miután elolvadt a vaj, forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzhelyről és azonnal szórjuk bele az átszitált lisztet és a sót.
Tegyük a tűzhelyre és fakanállal addig keverjük, míg a tészta szép fényes nem lesz és elválik az edény faláról.
Vegyük le a tűzről és tegyük át egy keverőtálba.
Közben melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.
A tészta állagának könnyen formázhatónak kell lennie, ami könnyedén leesik a fakanálról, de nem folyik szét.
Helyezzünk sütőpapírt egy nagy tepsibe.
Kanállal vagy sima csővel ellátott habzsákkal adagoljunk diónyi gömböket a tepsire, egymástól legalább 2-3 cm távolságra.
A tepsit helyezzük az előmelegített sütőbe és 15 percig süssük úgy, hogy közben semmi esetre se nyissuk ki a sütő ajtaját.
Mikor megpirultak a fánkok, vegyük ki a tepsit és egy kis kés segítségével fúrjunk lyukat a fánkok aljába.
Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra és tegyük vissza száradni a fánkokat 5-7 percre.
Melegítsük elő a sütőt a piskótához 175 fokra.
A tojásfehérjét kezdjük habbá verni és amikor félkemény, apránként adagoljuk hozzá a maradék cukrot, közben folyamatosan verjük, amíg kemény nem lesz.
A tojássárgáját verjük a cukorral, amíg halványsárga nem lesz és a cukorszemcsék fel nem oldódnak benne.
Szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a sót.
Béleljük ki egy 22-24 cm átmérőjű tortaforma álját sütűpapírral és terítsük rajta szét egyenletesen a masszát.
Tegyük az előmelegített sütőbe és 18-20 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.
A vaníliakrémhez a keményítőt keverjük simára a tojássárgájával, egy kevés tejjel és a vaníliával egy kis lábosban.
Azonnal vegyük le, tegyük át egy hőálló tálba és fedjük le fóliával, hogy ne bőrösödjön.
Miután minden lehűlt helyezzük a piskótát egy tálra és tegyünk köré egy tortakarikát vagy tegyük vissza a formába.
Béleljük ki az oldalát sütőpapírral vagy fóliával.
Hagyjuk egy percig állni, majd mikróban fél perc alatt olvasszuk fel.
Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a következő réteget.
Hagyjuk egy percig állni, majd mikróban fél perc alatt olvasszuk fel.
Töltsük az áfonyás réteget a formába és tegyük hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára, hogy megszilárduljon a krém.
Pürésítsünk újra 350 g áfonyát 20 g cukorral, passzírozzuk át ezt is.
Tegyük vissza hűtőbe, amíg meg nem szilárdul a zselé.
Tálalás előtt óvatosan szedjük le a tortáról a formát.
Díszítsük tejszínhabbal, áfonyával.
Éles késsel szeleteljük fel, minden újabb vágás előtt töröljük le a kést.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése