Ugrás a fő tartalomra

Áfonyatorta fehércsokoládés fánkokkal

A lila bogyók szerelmeseinek hoztam ezt a receptet. A habos áfonyatortában lapuló fánkocskák, a profiterolhoz hasonlóan, forrázott tésztából készültek, melyek kívül ropogósak, belül üregesek, vagyis remekül tölthetőek. Ehhez egy habos fehércsokoládét választottam, ami kiválóan passzol a könnyű, gyümölcsös áfonyakrémhez. 




Hozzávalók a forrázott fánkocskákhoz:
50 g vaj
150 g víz
75 g liszt
2 nagy L-es méretű tojás (55–60 g darabja, héjastól)
csipet só

Hozzávalók a fánktöltelékhez:
50 g fehércsokoládé
100 g habtejszín

Hozzávalók a piskótához:
2 tojás
75 g cukor
40 ml olaj
85 ml tej
85 g liszt
2 g sütőpor
egy csipet só

Hozzávalók a főzött vaníliakrémhez:
300 ml tej
3 tojássárgája
1 teáskanál vanília-kivonat
70 g cukor
30 g kukoricakeményítő
350 g habtejszín
4 teáskanál zselatin
100 g áfonya

Hozzávalók a habos áfonyaréteghez:
350 g habtejszín
4 teáskanál zselatin
350 g áfonya
50 g cukor

Hozzávalók az áfonyazseléhez:
3 teáskanál zselatin
350 g áfonya
20 g cukor

A lisztet szitáljuk át.
A vizet és a vajat tegyük egy kis lábosba.

Miután elolvadt a vaj, forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzhelyről és azonnal szórjuk bele az átszitált lisztet és a sót.


Tegyük a tűzhelyre és fakanállal addig keverjük, míg a tészta szép fényes nem lesz és elválik az edény faláról. 


Vegyük le a tűzről és tegyük át egy keverőtálba.
Hagyjuk hűlni a keveréket kb. 10 percig, vagy amíg még forrónak érezzük.

Közben melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.
Kezdjük el keverni a lehűlt masszát robotgéppel, majd adjunk hozzá egy tojást.

Teljesen dolgozzuk el, mielőtt a másodikat hozzáadjuk.

A tészta állagának könnyen formázhatónak kell lennie, ami könnyedén leesik a fakanálról, de nem folyik szét.

Helyezzünk sütőpapírt egy nagy tepsibe.
Kanállal vagy sima csővel ellátott habzsákkal adagoljunk diónyi gömböket a tepsire, egymástól legalább 2-3 cm távolságra. 


Vizezzük meg az ujjunkat és igazgassuk el a fánkok tetejét.

A tepsit helyezzük az előmelegített sütőbe és 15 percig süssük úgy, hogy közben semmi esetre se nyissuk ki a sütő ajtaját.
Mikor megpirultak a fánkok, vegyük ki a tepsit és egy kis kés segítségével fúrjunk lyukat a fánkok aljába.


Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra és tegyük vissza száradni a fánkokat 5-7 percre.
A kész tésztákat hagyjuk sütőrácson szobahőmérsékletűre hűlni.

A töltelékhez a tejszín felét melegítsük fel és olvasszuk fel benne a fehércsokoládét.

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd adjuk hozzá a maradék tejszínt és verjük habosra.

Töltsük a kihűlt fánkokba egy habzsák segítségével. Tegyük hűtőbe felhasználásig.


Melegítsük elő a sütőt a piskótához 175 fokra.
A tojásokat válasszuk szét, a cukor egyharmadát adjuk a sárgájához.

A tojásfehérjét kezdjük habbá verni és amikor félkemény, apránként adagoljuk hozzá a maradék cukrot, közben folyamatosan verjük, amíg kemény nem lesz.


A tojássárgáját verjük a cukorral, amíg halványsárga nem lesz és a cukorszemcsék fel nem oldódnak benne. 

Keverjük hozzá az olajat és a tejet.

Szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a sót.
Keverjük, amíg homogén nem lesz.


A felvert tojásfehérje harmadát forgassuk bele lapáttal, majd két adagban a maradék fehérjét.


Béleljük ki egy 22-24 cm átmérőjű tortaforma álját sütűpapírral és terítsük rajta szét egyenletesen a masszát.


Tegyük az előmelegített sütőbe és 18-20 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.

Fejjel lefelé, rácson hűtsük ki.


A  vaníliakrémhez a keményítőt keverjük simára a tojássárgájával, egy kevés tejjel és a vaníliával egy kis lábosban.

Melegítsük fel a maradék tejet, majd folyamatos keverés mellett, adjuk a tojásos masszához.

Közepes hőfokon, kevergetve főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

Azonnal vegyük le, tegyük át egy hőálló tálba és fedjük le fóliával, hogy ne bőrösödjön.
Tegyük hűtőbe lehűlni.

Miután minden lehűlt helyezzük a piskótát egy tálra és tegyünk köré egy tortakarikát vagy tegyük vissza a formába.

Béleljük ki az oldalát sütőpapírral vagy fóliával.
Tegyünk 4 teáskanál zselatint egy kis tálba és keverjük simára egy-két evőkanál vízzel.

Hagyjuk egy percig állni, majd mikróban fél perc alatt olvasszuk fel.
Keverjük a kihűlt vaníliakrémbe.


Verjünk fel 350 g habtejszínt nem túl keményre és lapáttal óvatosan forgassuk a sárgakrémhez.

Töltsük a krémet a piskóta tetejére.

Szórjuk meg 100 g áfonyával.

Helyezzünk rá annyi fánkot, amennyi elfér benne.

Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a következő réteget.
Pürésítsünk 350 g áfonyát 50 g cukorral, passzírozzuk át, hogy megszabaduljunk a magoktól.

Tegyünk 4 teáskanál zselatint egy kis tálba és keverjük simára egy-két evőkanál vízzel.

Hagyjuk egy percig állni, majd mikróban fél perc alatt olvasszuk fel.
Keverjük az áfonyapüréhez.

Verjünk fel 350 g habtejszínt nem túl keményre és lapáttal óvatosan forgassuk az áfonyához.


Töltsük az áfonyás réteget a formába és tegyük hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára, hogy megszilárduljon a krém.

Pürésítsünk újra 350 g áfonyát 20 g cukorral, passzírozzuk át ezt is.
Ezúttal 3 teáskanálnyi zselatint oldjunk fel. Ezt is melegítsük fel, majd adjuk az áfonyapüréhez.

Öntsük az áfonyazselét óvatosan a torta tetejére.

Tegyük vissza hűtőbe, amíg meg nem szilárdul a zselé.
Tálalás előtt óvatosan szedjük le a tortáról a formát.
Díszítsük tejszínhabbal, áfonyával.
Éles késsel szeleteljük fel, minden újabb vágás előtt töröljük le a kést.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü