Fűszeres marhahússal és cheddar sajttal töltött ravioli, hogy addig se kelljen lemondani a saját készítésű sajtburgerről, amíg nem érkezik meg a grillszezon. A házi készítésű tésztárétegek csak természetes színezékeket tartalmaznak. A "hamburgerzsemle" és "húspogácsa" nyers kakaóporral van színezve. A pörkölt kakaóbabbal ellentétben kevésbé édeskés az íze, a kifőtt tésztában nem is fogjuk érezni. A "🍅" céklával és egy kevés kurkumával készült. A "🧀" hoz szintén kurkumát adtam, a "salátalevelet" petrezselyemmel színeztem. A szezámmaghoz készült fehér tészta nem tartalmaz tojást. A tésztaburgerek összeállítása nemcsak remek szórakozás, de biztosan az egész család tetszését elnyeri majd.
Hozzávalók a töltelékhez:
600 g darált marhahús
2 evőkanál (30 ml) olívaolaj
1 teáskanál szárított hagymapor
1 teáskanál fokhagymapor
2 teáskanál szárított oregánó
3 evőkanál (45 ml) Worcestershire szósz
4 evőkanál (60 ml) ketchup
250 g vörös cheddar sajt, apró kockákra vágva vagy reszelve
só, bors
Hozzávalók a fehér tésztához:
200 g liszt
80 ml tejszín
60 ml tej
1/2 teáskanál só
Hozzávalók a sárga tésztához (🧀):
1 tojás
100 g liszt
1/2 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál kurkuma
Hozzávalók a zöld tésztához:
1 tojás
100 g liszt
1/2 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1 kis csokor petrezselyemlevél
Hozzávalók a sötétbarna tésztához (húspogácsa):
1 tojás
100 g - 1 evőkanál liszt
1 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1 evőkanál nyers kakaópor
Hozzávalók a világosbarna tésztához (zsemle):
1 tojás
150 g liszt
1 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1 teáskanál nyers kakaópor
Hozzávalók a piros tésztához (🍅):
1 tojás
100 g liszt
1/2 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál kurkuma
50 g főtt cékla, lehűtve
A töltelékhez egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Adjuk hozzá a marhahúst és pirítsuk meg. Igyekezzünk minél forróbb serpenyőben dolgozni, nagy lángon, hogy ne engedjen levet a hús.
Amikor minden oldala megbarnult, adjuk hozzá a fűszereket, a ketchupot, a Worcestershire szószt, sózzuk, borsozzuk.
Alacsony hőfokon, kevergetve főzzük el a folyadékot alóla.
Kóstoljuk meg, kell- e sózni, borsozni.
Ha úgy érezzük, ennyi idő alatt nem főtt meg a hús, akkor egy kevés víz hozzáadásával főzzük tovább.
Amikor elkészült keverjük bele a sajtot.
Miután a sajt elolvadt, vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk kissé lehűlni.
Osszuk 8 részre a húsos tölteléket és formázzunk kb. 6 cm átmérőjű pogácsákat belőlük.
Sütőpapírra téve, fedjül le fóliával és tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tésztákat.
A fehér tésztához a lisztet öntsük gyúródeszkára, készítsünk mélyedést a közepébe.
Tenyértövünkkel gyúrjuk, közben folyamatosan dolgozzuk bele a lisztet.
Tojás méretétől függően előfordulhat, hogy több vagy kevesebb kell.
Gyúrjuk nagyjából 3 percig, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
Ujjunkat belenyomva ellenőrizhetjük: ha hamar visszaugrik, akkor készen van, ha nem, akkor még gyúrjuk tovább.
A sárga tésztához a kurkumát keverjük össze a tojással.
A zöld tésztához a petrezselymet a tojásokkal leturmixoljuk.
Hagyjunk neki bőven időt, hogy minél homogénebb legyen a massza. Át is passzírozhatjuk egy szűrőn utána, hogy minél simább legyen.
Az előzőhoz hasonlóan készítsünk fészket a zöld folyadéknak a liszthalomba.A barna tésztákhoz a kakaóport elég a lisztfészekbe szórni, de ezt is turmixolhatjuk a tojással a simább végeredményért.
A világosabb tésztából kicsit többet készítünk, előfordulhat, hogy kevés egy tojás a megadott lisztmennyiséghez, ekkor egy kevés vizet adjunk hozzá, egészen addig, amíg gyúrható tésztát nem kapunk.
A céklás tésztához a céklát pürésítsük a tojással. Nagyon fontos, hogy teljesen simára turmixoljuk.
A kurkumát is keverjük a püréhez, majd dolgozzuk ezt is simára a liszttel, sóval.
Nyújtsuk oválisra, majd toljuk át a tésztagép legnagyobb fokozatán.
Ezután folyamatosan csökkentve a méretet, nyújtsuk a legvékonyabbra.
Lisztezzük, ha ragadna.
Vizezzük meg az ujjunkal a tésztacsík tetejét.
Vágjunk a zöldből ugyanilyen hosszú, kb. 3 centi széles csíkot. Ha van recés derelyevágónk, ezt azzal csináljuk.
A sötétbarnából egy vastagabb csíkot vágjunk, kb. 4 centit.
Vizezzük ezúttal a zöld tészta tetejét, erre ragasszuk a barnát.
Ugyanilyen szélességben és magasságban vágjunk egy darabot a fehér tésztából.
Vizezzük meg körben a tésztát és fedjük be a "csíkos" felével.
Vágjuk körbe a tésztát, hogy burgerformát kapjunk.
Apró fehér tésztadarabokból sodorjunk "szezámot" a zsemle tetejére.
Lisztezett tálcára tegyük az elkészült raviolot, fedjük le fóliával, amíg ehhez hasonlóan elkészítjük a többit is.
Amikor elkészültünk az összessel, egy nagy lábosban forraljunk sós vizet.
Amíg forr a víz egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése