Ugrás a fő tartalomra

Sajtburger ravioli

Fűszeres marhahússal és cheddar sajttal töltött ravioli, hogy addig se kelljen lemondani a saját készítésű sajtburgerről, amíg nem érkezik meg a grillszezon. A házi készítésű tésztárétegek csak természetes színezékeket tartalmaznak. A "hamburgerzsemle" és "húspogácsa" nyers kakaóporral van színezve. A pörkölt kakaóbabbal ellentétben kevésbé édeskés az íze, a kifőtt tésztában nem is fogjuk érezni. A "🍅" céklával és egy kevés kurkumával készült. A "🧀" hoz szintén kurkumát adtam, a "salátalevelet" petrezselyemmel színeztem. A szezámmaghoz készült fehér tészta nem tartalmaz tojást. A tésztaburgerek összeállítása nemcsak remek szórakozás, de biztosan az egész család tetszését elnyeri majd.




Hozzávalók a töltelékhez:
600 g darált marhahús
2 evőkanál (30 ml) olívaolaj
1 teáskanál szárított hagymapor
1 teáskanál fokhagymapor
2 teáskanál szárított oregánó
3 evőkanál (45 ml) Worcestershire szósz
4 evőkanál (60 ml) ketchup
250 g vörös cheddar sajt, apró kockákra vágva vagy reszelve
só, bors

Hozzávalók a fehér tésztához:
200 g liszt
80 ml tejszín
60 ml tej
1/2 teáskanál só

Hozzávalók a sárga tésztához (🧀):
1 tojás
100 g liszt
1/2 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál kurkuma

Hozzávalók a zöld tésztához:
1 tojás
100 g liszt
1/2 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1 kis csokor petrezselyemlevél

Hozzávalók a sötétbarna tésztához (húspogácsa):
1 tojás
100 g - 1 evőkanál liszt
1 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1 evőkanál nyers kakaópor

Hozzávalók a világosbarna tésztához (zsemle):
1 tojás
150 g liszt
1 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1 teáskanál nyers kakaópor

Hozzávalók a piros tésztához (🍅):
1 tojás
100 g liszt
1/2 evőkanál olívolaj
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál kurkuma
50 g főtt cékla, lehűtve

 A töltelékhez egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Adjuk hozzá a marhahúst és pirítsuk meg. Igyekezzünk minél forróbb serpenyőben dolgozni, nagy lángon, hogy ne engedjen levet a hús.
Amikor minden oldala megbarnult, adjuk hozzá a fűszereket, a ketchupot, a Worcestershire szószt, sózzuk, borsozzuk.
Alacsony hőfokon, kevergetve főzzük el a folyadékot alóla.
Kóstoljuk meg, kell- e sózni, borsozni.
Ha úgy érezzük, ennyi idő alatt nem főtt meg a hús, akkor egy kevés víz hozzáadásával főzzük tovább.
Amikor elkészült keverjük bele a sajtot.
Miután a sajt elolvadt, vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk kissé lehűlni.
Osszuk 8 részre a húsos tölteléket és formázzunk kb. 6 cm átmérőjű pogácsákat belőlük.
Sütőpapírra téve, fedjül le fóliával és tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tésztákat.
A fehér tésztához a lisztet öntsük gyúródeszkára, készítsünk mélyedést a közepébe.
Öntsük bele a sót, tejet, tejszínt.

Villával kezdjük el beledolgozni a lisztet.

Amikor az összes folyadékot felszívta a liszt, kézzel gyúrjuk tovább.

Tenyértövünkkel gyúrjuk, közben folyamatosan dolgozzuk bele a lisztet.
Sima rugalmas tésztát kell kapjunk, csak annyi lisztet gyúrjunk bele, amennyit felvesz.

Tojás méretétől függően előfordulhat, hogy több vagy kevesebb kell.
Gyúrjuk nagyjából 3 percig, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
Ujjunkat belenyomva ellenőrizhetjük: ha hamar visszaugrik, akkor készen van, ha nem, akkor még gyúrjuk tovább.
Az elkészült tésztát csomagoljuk fóliába és pihentessük legalább fél órán át.

A sárga tésztához a kurkumát keverjük össze a tojással.
Tegyük bele a sót és az olajat is.
Ezt is dolgozzuk össze, majd csomagoljuk fóliába.



A zöld tésztához a petrezselymet a tojásokkal leturmixoljuk.
Hagyjunk neki bőven időt, hogy minél homogénebb legyen a massza. Át is passzírozhatjuk egy szűrőn utána, hogy minél simább legyen.
Az előzőhoz hasonlóan készítsünk fészket a zöld folyadéknak a liszthalomba.


A barna tésztákhoz a kakaóport elég a lisztfészekbe szórni, de ezt is turmixolhatjuk a tojással a simább végeredményért.


A világosabb tésztából kicsit többet készítünk, előfordulhat, hogy kevés egy tojás a megadott lisztmennyiséghez, ekkor egy kevés vizet adjunk hozzá, egészen addig, amíg gyúrható tésztát nem kapunk.

Ezt a két tésztát is csomagoljuk be és ugyanúgy fél órát pihentessük.

A céklás tésztához a céklát pürésítsük a tojással. Nagyon fontos, hogy teljesen simára turmixoljuk.
A kurkumát is keverjük a püréhez, majd dolgozzuk ezt is simára a liszttel, sóval.
Ha túl ragacsos lenne a tészta, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.



Az elkészült fehér tésztát vágjuk négyfelé, így könnyebb lesz dolgozni vele.
Nyújtsuk oválisra, majd toljuk át a tésztagép legnagyobb fokozatán.
Ezután folyamatosan csökkentve a méretet, nyújtsuk a legvékonyabbra.
Lisztezzük, ha ragadna.
Ugyanígy nyújtsunk ki egy-egy darabot a színes tésztákból.


Egyszerre csak kis mennyiséggel dolgozzunk, nehogy kiszáradjon. A maradék tésztát mindig fedjük le fóliával. 
Vágjunk egy kb. 15 x 5 cm -es csíkot a világosbarnából.

Vizezzük meg az ujjunkal a tésztacsík tetejét.
Vágjunk a zöldből ugyanilyen hosszú, kb. 3 centi széles csíkot. Ha van recés derelyevágónk, ezt azzal csináljuk.

Ragasszuk a zöld csíkot a világosbarna szélére, legyen minimum fél centi átfedés.

A sötétbarnából egy vastagabb csíkot vágjunk, kb. 4 centit.
Vizezzük ezúttal a zöld tészta tetejét, erre ragasszuk a barnát.

Erre egy darab sárgát ragasszunk. A sárga alját csücskösen vágjuk, ne egyesenre, mert ez lesz a sajtszelet.

Ezután egy csík piros következik.

A tetejére ismét egy nagyobb darab, kb. 5-6 centi széles zsemleszínt vágjunk.

Ugyanilyen szélességben és magasságban vágjunk egy darabot a fehér tésztából.
Fektessünk a közepére egy húspogácsát.

Vizezzük meg körben a tésztát és fedjük be a "csíkos" felével.
Óvatosan nyomkodjuk le a széleket.

Vágjuk körbe a tésztát, hogy burgerformát kapjunk.
Ívesre a tetejét, egyenesre az oldalát. Ellenőrizzük, hogy minden oldalon összetapadt-e a tészta.


Apró fehér tésztadarabokból sodorjunk "szezámot" a zsemle tetejére.
Vizes ujjal ragasztgassuk őket a helyükre.

Lisztezett tálcára tegyük az elkészült raviolot, fedjük le fóliával, amíg ehhez hasonlóan elkészítjük a többit is.
Amikor elkészültünk az összessel, egy nagy lábosban forraljunk sós vizet.
Amíg forr a víz egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat.
Miután felforrt a víz, főzzük ki a raviolikat 3 perc alatt.

Szedjük a kifőtt tésztát a vajra, locsolgassuk meg vele.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü