Ugrás a fő tartalomra

Tavaszi tekercs sertéshússal - Spring roll

 Bár a naptári tavasz első napja éppen március 1-re esik, az enyhülés még várat magára. A hidegben legalább jobban esik elszöszmötölni a konyhában, valami újat tanulni. Hamár tavasz, akkor tavaszi tekercs. A tavaszi tekercs a kelet-ázsiai és délkelet-ázsiai konyhában is megtalálható töltött előétel. A tekercs tésztája, a töltelékek és az elkészítési technika jelentősen eltér a különböző régiókban. A Hong Kong-i változat jellemzően darált sertéshúst, aprított sárgarépát, babcsírát és más zöldségeket tartalmaz, amelyet mártogatós szósszal tálalnak. A burkolásához a "spring roll" tésztalap sima liszttel készül, tojás nélkül. Ezt általában a mélyhűtőben kell keresni a boltban, nem a rizspapír mellett a polcon, de természetesen otthon is elkészíthető. A hagyományos módszer némi kézügyességet igényel, meg sok-sok gyakorlást, de nagyon jó móka, miután belejött az ember. Meg persze finomabb is, mint a bolti.



Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt
1 teáskanál só
450 g víz

Hozzávalók a töltelékhez:
1 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
400 g darált sertéshús
6 db szárított shiitake gomba
2 kicsi sárgarépa, juliennere vágva
150 g mungóbabcsíra
150 g kínai kelkáposzta
1 teáskanál kukoricakeményítő
1,5 evőkanál osztrigaszósz
2 teáskanál világos szójaszósz

"Ragasztónak":
2 teáskanál kukoricakeményítő
1 evőkanál víz
+ olaj a sütéshez
15 – 20 "spring roll" tésztalap kiolvasztva, ha nem mi készítjük 

Az édes-savanyú szószhoz:
2 teáskanál kukoricakeményítő
2 evőkanál víz
1/2 bögre (120 ml) almaecet
70 g nádcukor
2 evőkanál ketchup
2 teáskanál világos szójaszósz

A gombát forrásban lévő vízzel öntsük fel és hagyjuk állni 20 percig.

Egy tálban keverjük össze a tészta hozzávalóit egy habverővel vagy villával.

Dagasztókarral keverjük 15-20 percen keresztül, vagy amíg elasztikus tésztát nem kapunk, ami elválik az edény falától.


Nagyon sok vizet tartalmaz a massza, ezért sokáig tart míg összeáll, de ne tegyünk bele több lisztet.
Ha kézzel dolgozunk, akkor a habveréshez hasonlatos kézmozdulatokkal "verjük" a tésztát, amíg el nem válik az edény falától.

Letakarva pihentessük 20 percen keresztül.
Egy tapadásmentes serpenyőt kis lángon melegítsünk fel.
Nem szabad, hogy túl forró legyen, mert azonnal odasül a tészta.
Fogjunk meg egy marék tésztát, majd vezessük körbe a seprenyő aljában, úgy, mintha ki akarnánk törölni vele.

Ha azonnal feljön megsülve a tésztadarab, akkor túl forró a serpenyő, hagyjuk kicsit hűlni és csökkentsük a hőfokot alatta.
Miután körbekentük a serpenyő alján a tésztát, a felesleget szedjük le úgy, hogy hozzáérintjük a kezünkben lévő tésztagombócot.

Ha maradt még egyenetlen rész, azt az ujjunkkal simítsuk el.

Süssük addig, amíg ki nem fehéredik és el nem kezd felpöndörödni a széle.

Vegyük ki a seprenyőből és tegyük tálra. Megfordítani nem kell!


Miközben sül egy lap, a kezünkben lévő gombócot folyamatosan mozgassuk, kezünk fel-le forgatásával, hogy ne follyon ki.

Süssük ki így az összeset, az elkészült lapokat halmozzuk egymásra.

gA káposztát vékonyan csíkozzuk fel, a répát vágjuk gyufaszál méretűre.

A megpuhult gombát csepegtessük le és vágjuk apróra.

A töltelékhez serpenyőben vagy wokban magas hőfokon hevítsük fel az olajat. 
Adjuk hozzá a sertéshúst és a fokhagymát.
Kevergetve pirítsuk, amíg körös-körül színt nem kap a hús.


Tegyük bele a sárgarépát, a babcsírát, a káposztát és a gombát.

3 percig főzzük, szintén kevergetve, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

Adjuk hozzá a kukoricalisztet, a szójaszószt és az osztrigaszószt.

Főzzük 1 percig, amíg a folyadék el nem párolog.

Tegyük félre a tölteléket, hogy lehűljön.
Közben készítsük el a mártogatóst.
Ehhez a hozzávalókat egy kis serpenyőben, közepes lángon, kevergetve forraljuk fel, majd kis lángon addig főzzük tovább, amíg be nem sűrűsödik.

Tegyük kis tálkába.

A tekercsek összeállításához vegyünk magunk elé egy tésztalapot, sima felével lefelé.

Egy kis tálban keverjük össze a kukoricalisztet és a vizet a tekercsek lezárásához.

Helyezzünk a tésztalapra egy evőkanálnyi tölteléket.

Félig tekerjük fel, hajtsuk be a két oldalát.



Kenjük meg a széleit a keményítős vízzel és tekerjük fel teljesen.


Készítsük el így a többit is.
Öntsünk annyi olajat egy wokba vagy nagy serpenyőbe, ami ellepi bőven a tekercseket.
Közepes hőfokon süssük aranybarnára őket.

Ne tegyünk egyszerre túl sokat az olajba, időnként forgassuk meg őket, majd szedjük papírtörlőre lecsöpögni.

Tálaljuk az édes-savanyú szósszal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü