Bár a naptári tavasz első napja éppen március 1-re esik, az enyhülés még várat magára. A hidegben legalább jobban esik elszöszmötölni a konyhában, valami újat tanulni. Hamár tavasz, akkor tavaszi tekercs. A tavaszi tekercs a kelet-ázsiai és délkelet-ázsiai konyhában is megtalálható töltött előétel. A tekercs tésztája, a töltelékek és az elkészítési technika jelentősen eltér a különböző régiókban. A Hong Kong-i változat jellemzően darált sertéshúst, aprított sárgarépát, babcsírát és más zöldségeket tartalmaz, amelyet mártogatós szósszal tálalnak. A burkolásához a "spring roll" tésztalap sima liszttel készül, tojás nélkül. Ezt általában a mélyhűtőben kell keresni a boltban, nem a rizspapír mellett a polcon, de természetesen otthon is elkészíthető. A hagyományos módszer némi kézügyességet igényel, meg sok-sok gyakorlást, de nagyon jó móka, miután belejött az ember. Meg persze finomabb is, mint a bolti.
Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt
1 teáskanál só
450 g víz
Hozzávalók a töltelékhez:
1 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
400 g darált sertéshús
6 db szárított shiitake gomba
2 kicsi sárgarépa, juliennere vágva
150 g mungóbabcsíra
150 g kínai kelkáposzta
1 teáskanál kukoricakeményítő
1,5 evőkanál osztrigaszósz
2 teáskanál világos szójaszósz
"Ragasztónak":
2 teáskanál kukoricakeményítő
1 evőkanál víz
+ olaj a sütéshez
15 – 20 "spring roll" tésztalap kiolvasztva, ha nem mi készítjük
Az édes-savanyú szószhoz:
2 teáskanál kukoricakeményítő
2 evőkanál víz
1/2 bögre (120 ml) almaecet
70 g nádcukor
2 evőkanál ketchup
2 teáskanál világos szójaszósz
Dagasztókarral keverjük 15-20 percen keresztül, vagy amíg elasztikus tésztát nem kapunk, ami elválik az edény falától.
Nagyon sok vizet tartalmaz a massza, ezért sokáig tart míg összeáll, de ne tegyünk bele több lisztet.
Ha kézzel dolgozunk, akkor a habveréshez hasonlatos kézmozdulatokkal "verjük" a tésztát, amíg el nem válik az edény falától.
Letakarva pihentessük 20 percen keresztül.
Egy tapadásmentes serpenyőt kis lángon melegítsünk fel.
Nem szabad, hogy túl forró legyen, mert azonnal odasül a tészta.
Fogjunk meg egy marék tésztát, majd vezessük körbe a seprenyő aljában, úgy, mintha ki akarnánk törölni vele.
Ha azonnal feljön megsülve a tésztadarab, akkor túl forró a serpenyő, hagyjuk kicsit hűlni és csökkentsük a hőfokot alatta.
Miután körbekentük a serpenyő alján a tésztát, a felesleget szedjük le úgy, hogy hozzáérintjük a kezünkben lévő tésztagombócot.
Miközben sül egy lap, a kezünkben lévő gombócot folyamatosan mozgassuk, kezünk fel-le forgatásával, hogy ne follyon ki.
Süssük ki így az összeset, az elkészült lapokat halmozzuk egymásra.
Adjuk hozzá a sertéshúst és a fokhagymát.
Tegyük félre a tölteléket, hogy lehűljön.
Közben készítsük el a mártogatóst.
Ehhez a hozzávalókat egy kis serpenyőben, közepes lángon, kevergetve forraljuk fel, majd kis lángon addig főzzük tovább, amíg be nem sűrűsödik.
Készítsük el így a többit is.
Öntsünk annyi olajat egy wokba vagy nagy serpenyőbe, ami ellepi bőven a tekercseket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése