Ugrás a fő tartalomra

Garnéla saganaki (γαρίδες σαγανάκι)

 A görög saganaki (görögül σαγανάκι) kis serpenyőben elkészített ételelt jelent, a legismertebb verziója sült sajttal készült előétel. A saganakiban használt sajt általában graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri, kefalotyri vagy juhtejből készült feta sajt. Nagyon népszerű változata még a kagylós illetve a garnélarákos saganaki, amik általában fetával készülnek, fűszeresen paradicsomszósz-ágyon.



Hozzávalók:
1 kaliforniai paprika
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db egész konzerv paradicsom
1 teáskanál kristálycukor
500 g garnélarák
4 evőkanál olívaolaj
2 csipet chili pehely
2 db csillagánizs
1 evőkanál paradicsompüré
20 ml ouzo
1/2 csokor bazsalikom
200 g feta sajt
2 teáskanál szárított oregánó
só, bors

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A kaliforniai paprikát vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat és a magházat, majd szeleteljük fel.

A hagymát kockázzuk fel, a fokhagymát pedig vékonyan szeleteljük fel.
Egy tálban a két paradicsomot nyomjuk szét villával, keverjük hozzá a cukrot.
Hámozzuk meg a garnélákat, a farkuk végét hagyjuk rajtuk, ha a fejük rajtuk van, akkor azt is.


Helyezzük a garnélarákokat egy tálba, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal őket.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt magas hőfokon.
Sózzuk, borsozzuk a garnélákat, forgassuk össze az olajjal.

Dobjuk őket a forró serpenyőbe és 1 percig pirítsuk, amíg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz.


Tegyük félre őket egy tányérra.
Ugyanebbe a serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál olajat, tegyük bele a hagymát, a kaliforniai paprikát, a fokhagymát, a chili pelyhet és a csillagánizst.
Sózzuk, borsozzuk.

Addig pirítsuk, amíg minden szépen karamellizálódik, ha szükséges, adjunk hozzá még olívaolajat.
Adjuk hozzá a paradicsompürét és főzzük 1 percig.

Öntsük bele az ouzót és hagyjuk elpárologni.
Tegyük bele az összetört paradicsomos keveréket és forraljuk fel.

Kanalazzuk át egy tepsibe vagy sütőtálba.
Szórjuk meg összetépkedett bazsalikomlevél felével és egy teáskanál oregánóval.

A tetejére szórjuk a feta sajt felét, felkockázva vagy összemorzsolva.

Rendezzük el a tetején a garnélarákokat és ujjainkkal finoman nyomkodjuk a szószba.

Szórjuk a tetejére a maradék morzsolt feta sajtot, a maradék tépett bazsalikomot és oregánót.

Locsoljuk meg egy kis extra szűz olívaolajjal.
Az előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre.
Azonnal tálaljuk, friss bazsalikommal és citrommal!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü