A görög saganaki (görögül σαγανάκι) kis serpenyőben elkészített ételelt jelent, a legismertebb verziója sült sajttal készült előétel. A saganakiban használt sajt általában graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri, kefalotyri vagy juhtejből készült feta sajt. Nagyon népszerű változata még a kagylós illetve a garnélarákos saganaki, amik általában fetával készülnek, fűszeresen paradicsomszósz-ágyon.
Hozzávalók:
1 kaliforniai paprika
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db egész konzerv paradicsom
1 teáskanál kristálycukor
500 g garnélarák
4 evőkanál olívaolaj
2 csipet chili pehely
2 db csillagánizs
1 evőkanál paradicsompüré
20 ml ouzo
1/2 csokor bazsalikom
200 g feta sajt
2 teáskanál szárított oregánó
só, bors
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A hagymát kockázzuk fel, a fokhagymát pedig vékonyan szeleteljük fel.
Egy tálban a két paradicsomot nyomjuk szét villával, keverjük hozzá a cukrot.
Helyezzük a garnélarákokat egy tálba, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal őket.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt magas hőfokon.
Tegyük félre őket egy tányérra.
Ugyanebbe a serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál olajat, tegyük bele a hagymát, a kaliforniai paprikát, a fokhagymát, a chili pelyhet és a csillagánizst.
Addig pirítsuk, amíg minden szépen karamellizálódik, ha szükséges, adjunk hozzá még olívaolajat.
Öntsük bele az ouzót és hagyjuk elpárologni.
Kanalazzuk át egy tepsibe vagy sütőtálba.
Locsoljuk meg egy kis extra szűz olívaolajjal.
Az előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése