Ez a risotto a természetes lila színét és különleges ízét a lilakáposztának köszönheti. A lilakáposztában több a C-vitamin, mint a narancsban. Magas káliumtartalma miatt hatékonyan szabályozza a vérnyomást. Mivel antioxidánsokban gazdag, segíthet fiatalon tartani a bőrt. Ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a káposzta vagy a kelbimbó, de több tápanyagot és kevesebb kalóriát tartalmaz, így diétázóknak is ideális választás lehet. A feltét szintén lilakáposztából készült, mely főzés után is megőrzi élénk színét, ha ecetet adunk hozzá.
Hozzávalók:
500 g lilakáposzta
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 lilahagyma, felkockázva
1 bögre (240 ml) száraz fehérbor
300 g risotto rizs
1 liter zöldségleves
só, bors
Feltéthez:
100 g speck, füstölt, olasz húsos szalonna
1 lilahagyma, vékonyan felszeletelve
1-2 evőkanál roséborecet vagy vörösborecet
1 evőkanál cukor
1 alma
100 g pecorino romano, olasz érlelt juhsajt
A káposztából 200 g-ot vékonyan csíkozunk fel.
Egy lábosban hevítsük fel a maradék olajat és a vajat, adjuk hozzá a felaprított hagymát és pár percig kevergetve főzzük, amíg meg nem puhul.
Időnként megkeverve főzzük alacsony hőfokon, amíg el nem fő a leve.
Kóstoljuk meg, kell-e sózni még.
Ha ekkor még kemény a rizs, adjunk hozzá még egy kevés levest, de ne feledjük el, hogy nem szabad szétfőzni a risotto rizst, kissé roppanósnak kell maradnia.
A feltéthez a szalonnát vágjuk kockákra és kissé pirítsuk meg.
Tálaláskor szedjünk párolt káposztát a risotto tetejére.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése