Amellett, hogy finom, a máj sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek vitaminforrás. A-vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, valamint egyes halak májában, B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében. Emellett jó kalcium- és káliumforrások is. A tél vége felé egyre gyorsabban ürülnek vitamintartalékaink, ezért ilyenkor mindig többször készítek valamilyen májas fogást. A házi májkrémet nagyon könnyű elkészíteni és nem csak egészségesebb, de finomabb is mint a bolti változata. Ezúttal sertésmájból hoztam a kenyérre valót, tejszínnel és cognac-kal bolondítva.
Hozzávalók:
600 g sertésmáj
tej (amennyi ellepi)
100 g vaj
2 közepes méretű vöröshagyma, vékonyra szeletelve
1 teáskanál só
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
100 ml cognac
250 ml tejszín
1 teáskanál fekete bors
A sertésmájat tisztítsuk meg, majd vágjuk nagyobb darabokra.
Tegyük egy tálba, öntsük fel annyi tejjel, amennyi ellepi és tegyük hűtőbe legalább egy órára.
Közben egy serpenyőben olvasszunk meg a vajból 4 evőkanálnyit és adjuk hozzá a hagymát, meg egy nagy csipet sót.
Kevergetve főzzük lassú tűzön, amíg meg nem karamellizálódik.
Ez körülbelül fél órát vesz igénybe, ha túl gyorsan pirulna, akkor csökkentsük alatta a hőt.
Amikor a hagyma szép karamell színű, adjuk hozzá a fokhagymát és hagyjuk kicsit megpuhulni.
A pácolási idő leteltével, öntsük le a májakról a tejet és csepegtessük le.
Adjuk a hagymához és addig főzzük kevergetve, amíg a fakanállal szét nem tudjuk nyomni a májkockákat és már nem folyik lé belőlük.
Adjuk hozzá a cognac-ot és 200 ml tejszínt, egy teáskanál sót, a borsot.
Főzzük így további öt percen keresztül, majd turmixoljuk le a maradék vajjal.
Az igazán krémes és sima pástétomhoz passzírozzuk át a masszát egy szitán.
A maradék tejszínnel lazíthatjuk még, kóstoljuk meg, kell-e sózni, borsozni.
Töltsük üvegekbe, ha nem azonnal fogyasztjuk, öntsünk olvasztott vajat vagy zsírt a tetejére és tartsuk hűtőben.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése