Ugrás a fő tartalomra

Kueh lapis - indonéz gőzölt rizspuding

 A Kueh lapis vagy kuih lapis, ahogy Malajziában hívják, egy Indonéziából származó édesség. Rizsliszből készült, gőzölt puding, melyben a „lapis” kifejezés indonéz és maláj nyelven is réteget jelent, mivel általában két váltakozó színű rétegekből áll össze. A rétegeket egyenként gőzölik, így alakul ki a csíkos jellege. Leggyakrabban rózsaszín ételfestékkel színezik, de a szivárvány minden színében megtalalálható. Rizs- és tápiókalisztből készül, víz, cukor, kókusztej hozzáadásával, pandan levéllel ízesítve, így sem glutént, sem tejet nem tartalmaz. A pandanuspálmából vagy másnéven csavarpálmából származó leveleket széles körben használják a délkelet-ázsiai és dél-ázsiai konyhákban. Különleges aromát kölcsönöz az ételeknek, „Ázsia vaníliájának” is szokták nevezni. A recept kipróbálható nélküle is, de fagyasztva vagy kivonat formájában már nálunk is nagyon könnyen beszerezhető.



Hozzávalók:
600 ml víz
400 g kristálycukor
8-10 pandan levél
1/2 teáskanál só
250 g tápióka liszt (tápiókakeményítő néven árulják bioboltban)
200 g rizsliszt
600 ml kókuszkrém
pár csepp zöld és piros ételfesték
1 teáskanál olaj a tepsi kikenéséhez
1-2 pandan levél a díszítéshez

+ kb.20 x 20 as tepsi vagy hőálló tál, amit bele tudunk tenni egy nagy lábosba vagy wokba gőzölni

A pandán leveleket mossuk meg, tördeljük meg, hogy felszabaduljon az aroma, majd kössük őket csomóba.
Tegyük a vizet, a cukrot, a sót és a pandan leveleket egy kis lábosba és forraljuk fel. 
Gyöngyözve főzzük tovább alacsony hőfokon 5 percig.
A kókuszkrémet tegyük egy hőálló tálba.
A szirupot szűrjük át egy szitán és adjuk a kókuszkrémhez.
Keverjük el.
Egy másik tálban jól keverjük össze a tápióka lisztet és a rizslisztet.
Ha kihűlt a cukorszirup, apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket és kézi habverővel keverjük simára.
Szűrjük át, hogy ne maradjanak csomók benne.
Osszuk 3 egyenlő részre. 
Egy adaghoz adjunk piros, egy másikhoz pár csepp zöld ételfestéket, az utolsó adag fehér maradjon.
Kenjük ki olajjal a tepsink alját és oldalát.
Egy nagy lábosban vagy wokban forraljunk annyi vizet, hogy épp a tepsink aljához érjen.
Tegyük bele a tepsit és fedjük le.
A tepsit 20 percig melegítsük a gőzben, figyeljünk arra, hogy maradjon hely a fedő és a tepsi között, hogy egyenletesen tudjon áramolni a gőz.
A fehér massza felét öntsük óvatosan a tepsibe, majd tegyük vissza a fedőt és gőzöljük az első réteget 5 percen át.
Vegyük le a fedőt, ujjunkkal óvatosan megnyomva ellenőrizzük, hogy megszilárdult-e a teteje.
Öntsük rá óvatosan a zöld felét.
Tegyük vissza a fedőt, ezúttal 4 percig gőzöljük.
A rózsaszín fele következik és újabb 4 perc gőzölés.
Ismételjük így, ugyanebben a sorrendben a maradékkal.
Az utolsó réteget 15 percig gőzöljük.
Sajnos nekem kicsi lett a tepsi, az utolsó réteg rószaszín ezért nem fért bele.
Amikor kész, vegyük ki és hagyjuk hűlni, legalább 4 órán át.
Vágjuk körbe a szélét és óvatosan borítsuk ki a tepsiből.
Vágjuk kb. 3x5 ös darabokra és díszítsük pandanlevélkékkel.

Dobozban vagy fóliával lefedve tároljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü