A Kueh lapis vagy kuih lapis, ahogy Malajziában hívják, egy Indonéziából származó édesség. Rizsliszből készült, gőzölt puding, melyben a „lapis” kifejezés indonéz és maláj nyelven is réteget jelent, mivel általában két váltakozó színű rétegekből áll össze. A rétegeket egyenként gőzölik, így alakul ki a csíkos jellege. Leggyakrabban rózsaszín ételfestékkel színezik, de a szivárvány minden színében megtalalálható. Rizs- és tápiókalisztből készül, víz, cukor, kókusztej hozzáadásával, pandan levéllel ízesítve, így sem glutént, sem tejet nem tartalmaz. A pandanuspálmából vagy másnéven csavarpálmából származó leveleket széles körben használják a délkelet-ázsiai és dél-ázsiai konyhákban. Különleges aromát kölcsönöz az ételeknek, „Ázsia vaníliájának” is szokták nevezni. A recept kipróbálható nélküle is, de fagyasztva vagy kivonat formájában már nálunk is nagyon könnyen beszerezhető.
Hozzávalók:
600 ml víz
400 g kristálycukor
8-10 pandan levél
1/2 teáskanál só
250 g tápióka liszt (tápiókakeményítő néven árulják bioboltban)
200 g rizsliszt
600 ml kókuszkrém
pár csepp zöld és piros ételfesték
1 teáskanál olaj a tepsi kikenéséhez
1-2 pandan levél a díszítéshez
1 teáskanál olaj a tepsi kikenéséhez
1-2 pandan levél a díszítéshez
+ kb.20 x 20 as tepsi vagy hőálló tál, amit bele tudunk tenni egy nagy lábosba vagy wokba gőzölni
A pandán leveleket mossuk meg, tördeljük meg, hogy felszabaduljon az aroma, majd kössük őket csomóba.
Tegyük a vizet, a cukrot, a sót és a pandan leveleket egy kis lábosba és forraljuk fel.
Gyöngyözve főzzük tovább alacsony hőfokon 5 percig.
A kókuszkrémet tegyük egy hőálló tálba.
A szirupot szűrjük át egy szitán és adjuk a kókuszkrémhez.
Keverjük el.
Egy másik tálban jól keverjük össze a tápióka lisztet és a rizslisztet.
Ha kihűlt a cukorszirup, apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket és kézi habverővel keverjük simára.
Szűrjük át, hogy ne maradjanak csomók benne.
Osszuk 3 egyenlő részre.
Egy adaghoz adjunk piros, egy másikhoz pár csepp zöld ételfestéket, az utolsó adag fehér maradjon.
Kenjük ki olajjal a tepsink alját és oldalát.
Egy nagy lábosban vagy wokban forraljunk annyi vizet, hogy épp a tepsink aljához érjen.
Tegyük bele a tepsit és fedjük le.
A tepsit 20 percig melegítsük a gőzben, figyeljünk arra, hogy maradjon hely a fedő és a tepsi között, hogy egyenletesen tudjon áramolni a gőz.
A fehér massza felét öntsük óvatosan a tepsibe, majd tegyük vissza a fedőt és gőzöljük az első réteget 5 percen át.
Vegyük le a fedőt, ujjunkkal óvatosan megnyomva ellenőrizzük, hogy megszilárdult-e a teteje.
Öntsük rá óvatosan a zöld felét.
Tegyük vissza a fedőt, ezúttal 4 percig gőzöljük.
A rózsaszín fele következik és újabb 4 perc gőzölés.
Ismételjük így, ugyanebben a sorrendben a maradékkal.
Az utolsó réteget 15 percig gőzöljük.
Sajnos nekem kicsi lett a tepsi, az utolsó réteg rószaszín ezért nem fért bele.
Amikor kész, vegyük ki és hagyjuk hűlni, legalább 4 órán át.
Vágjuk körbe a szélét és óvatosan borítsuk ki a tepsiből.
Dobozban vagy fóliával lefedve tároljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése