Ugrás a fő tartalomra

Napraforgómagos babburger currys tahini szósszal

 Egy újabb vega-burger receptet hoztam nektek. A pogácsa babból, napraforgómagból és quinoából készült. A burgerszósz és ropogós "szalmarépa" curryvel van fűszerezve és természetesen a puha, házi készítésű zsömlére is jutott a napraforgómagból. A pogácsát elkészíthetjük előbb is, a zsemlének egy éjszakát kelnie kell a hűtőben, de a répát mindenképp frissen készítsük, hogy ropogós legyen.




Hozzávalók a zsemlékhez (8 db lesz belőle):
1 bögre (240 ml) langyos víz
3 evőkanál langyos tej
1 csomag szárított élesztő
2 evőkanál cukor
2 nagy tojás
2 és 1/2 bögre (340 g) kenyérliszt
3/4 bögre (90 g) teljes kiőrlésű liszt
1 és 1/2 teáskanál só
50 g sótlan vaj
napraforgómag a tetejére

Hozzávalók a napraforgós bab-pogácsához (6 darabhoz):
1/2 bögre (90 g) quinoa
1 bögre napraforgómag, enyhén megpirítva
1 konzerv cannellini bab, lecsepegtetve
1/2 bögre (85 g) panko zsemlemorzsa
1 nagy tojás, enyhén felverve
1 gerezd fokhagyma, reszelve
1 teáskanál chipotle chili por
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
3 evőkanál olívaolaj
6-12 szelet fehér cheddar sajt
bébispenót
majonéz

A ropogós szalmarépához:
6 sárgarépa
1 teáskanál curry por
só és bors ízlés szerint
olaj a sütéshez

A currys burgerszószhoz:
1/2 bögre (120 g) tahini szezámpaszta
1-2 teáskanál thai, vörös curry paszta
1 evőkanál juharszirup
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál szójaszósz

Egy edényben keverjük össze a vizet, a tejet, az élesztőt és a cukrot. 
Hagyjuk állni körülbelül 5 percig. 
Miután kezd habosodni benne az élesztő, keverjünk bele egy tojást.
Keverjük össsze egy nagy tálban a liszteket, a sóval.
Adjuk hozzá az élesztős folyadékot és a vajat. 
Kézzel vagy robotgép gyúrópálcájával gyúrjuk sima tésztává.
Ehhez körülbelül 8-10 percig kell géppel gyúrni, de ne adjunk hozzá plusz lisztet.
A tésztából formázzunk labdát és tegyük kiolajozott tálba.
Takarjuk le fóliával és tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Sütés előtt egy órával vegyük ki a tésztát a hűtőből, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tésztát osszuk 8 egyenlő részre.
Formázzunk mindegyikből golyót. Finoman lapítsuk ki, majd az oldalról hajtsuk középre a széleket.
Nyomjuk össze alul a tésztát.
Hajtással lefelé tegyük a munkalapra és a tenyerünk alatt görgessük meg párszor, hogy sima gombócot kapjunk.
Ugyanígy készítsük el az összeset.
Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsibe, óvatosan lapítsuk le őket.
Kicsit lisztezzük a tetejüket, majd lazán takarjuk le fóliával és meleg helyen hagyjuk kelni 30-40 percet, vagy amíg másfélszeresre nem kelnek.
Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A maradék tojást verjük fel és kenjük meg vele a zsemlék tetejét.
Szórjuk meg a őket napraforgómaggal.
Süssük az előmelegített sütőben körülbelül 20-25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Tegyük rácsra és hűtsük le teljesen.
A quinoát alaposan öblítsük le folyó víz alatt.
Csepegtessük le és tegyük egy kis lábosba, adjunk hozzá egy csipet sót és egy bögre (240 ml) vizet.
Forraljuk fel, majd csökkentsük alatta a hőt takarékra és fedő nélkül főzzük, amíg az összes vizet fel nem szívja.
Vegyük le a gázról és fedjük le öt percre, majd villával keverjük át.
A babot törjük össze egy villával.
Egy tálban dolgozzuk össze a quinoát, a napraforgómagot, a pépesített cannellini babot, a zsemlemorzsát, a tojást, a fokhagymát, a chipotle chili port, a sót és a borsot. 
Készítsünk belőle 6 egyforma burgerpogácsát.
Tegyük tányérra és rakjuk a hűtőbe felhasználásig.
Hámozzuk meg a répákat és vágjuk vékony szálakra, ha van julienne vágónk, azzal csináljuk vagy vágjunk belőlük zöldséghámozóval szalagokat és azokat csíkozzuk fel.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel olajat a sütéshez és süssük benne aranybarnára a répaszálakat.
Ne legyen túl forró az olaj, mert megbarnul mielőtt ropogósra sülne, közepes hőfokon süssük.
Szedjük papírtörlőre lecsepegni.
A szósz hozzávalóit keverjük össze egy tálban. 
Adjunk hozzá egy-két evőkanál vizet, hogy krémes legyen. Ha szükséges, keverjünk még bele vizet, amíg el nem érjük a megfelelő állagot.
A zsemléket vágjuk félbe és mindkét felüket kenjük meg vajjal.
Egy forró, száraz serpenyőben pirítsuk meg a vajas felükön őket.
Tetejüket majonézzel, aljukat pedig a currys szósszal kenjük meg.

Melegítsük fel olívaolajat a serpenyőben, közepes lángon. Süssük a babpogácsákat aranybarnára és ropogósra, oldalanként körülbelül öt percig.
Miután megfordítottuk, tegyünk rájuk egy-két szelet sajtot, így fejezzük be a sütést a másik oldalukon.
Tegyük a megsült pogácsákat a zsemle aljának tetejére.

Tegyünk a tetejére spenótleveleket.

Halmozzunk rájuk a szalmarépából.

Rakjuk rájuk a kalapjukat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü