Egy újabb vega-burger receptet hoztam nektek. A pogácsa babból, napraforgómagból és quinoából készült. A burgerszósz és ropogós "szalmarépa" curryvel van fűszerezve és természetesen a puha, házi készítésű zsömlére is jutott a napraforgómagból. A pogácsát elkészíthetjük előbb is, a zsemlének egy éjszakát kelnie kell a hűtőben, de a répát mindenképp frissen készítsük, hogy ropogós legyen.
Hozzávalók a zsemlékhez (8 db lesz belőle):
1 bögre (240 ml) langyos víz
3 evőkanál langyos tej
1 csomag szárított élesztő
2 evőkanál cukor
2 nagy tojás
2 és 1/2 bögre (340 g) kenyérliszt
3/4 bögre (90 g) teljes kiőrlésű liszt
1 és 1/2 teáskanál só
50 g sótlan vaj
napraforgómag a tetejére
Hozzávalók a napraforgós bab-pogácsához (6 darabhoz):
1/2 bögre (90 g) quinoa
1 bögre napraforgómag, enyhén megpirítva
1 konzerv cannellini bab, lecsepegtetve
1/2 bögre (85 g) panko zsemlemorzsa
1 nagy tojás, enyhén felverve
1 gerezd fokhagyma, reszelve
1 teáskanál chipotle chili por
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
3 evőkanál olívaolaj
6-12 szelet fehér cheddar sajt
bébispenót
majonéz
A ropogós szalmarépához:
6 sárgarépa
1 teáskanál curry por
só és bors ízlés szerint
olaj a sütéshez
A currys burgerszószhoz:
1/2 bögre (120 g) tahini szezámpaszta
1-2 teáskanál thai, vörös curry paszta
1 evőkanál juharszirup
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál szójaszósz
Egy edényben keverjük össze a vizet, a tejet, az élesztőt és a cukrot.
Hagyjuk állni körülbelül 5 percig.
Miután kezd habosodni benne az élesztő, keverjünk bele egy tojást.
Keverjük össsze egy nagy tálban a liszteket, a sóval.
Adjuk hozzá az élesztős folyadékot és a vajat.
Kézzel vagy robotgép gyúrópálcájával gyúrjuk sima tésztává.
Ehhez körülbelül 8-10 percig kell géppel gyúrni, de ne adjunk hozzá plusz lisztet.
A tésztából formázzunk labdát és tegyük kiolajozott tálba.
Takarjuk le fóliával és tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Sütés előtt egy órával vegyük ki a tésztát a hűtőből, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tésztát osszuk 8 egyenlő részre.
Formázzunk mindegyikből golyót. Finoman lapítsuk ki, majd az oldalról hajtsuk középre a széleket.
Nyomjuk össze alul a tésztát.
Hajtással lefelé tegyük a munkalapra és a tenyerünk alatt görgessük meg párszor, hogy sima gombócot kapjunk.
Ugyanígy készítsük el az összeset.
Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsibe, óvatosan lapítsuk le őket.
Kicsit lisztezzük a tetejüket, majd lazán takarjuk le fóliával és meleg helyen hagyjuk kelni 30-40 percet, vagy amíg másfélszeresre nem kelnek.
Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A maradék tojást verjük fel és kenjük meg vele a zsemlék tetejét.
Szórjuk meg a őket napraforgómaggal.
Süssük az előmelegített sütőben körülbelül 20-25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Tegyük rácsra és hűtsük le teljesen.
A quinoát alaposan öblítsük le folyó víz alatt.
Csepegtessük le és tegyük egy kis lábosba, adjunk hozzá egy csipet sót és egy bögre (240 ml) vizet.
Forraljuk fel, majd csökkentsük alatta a hőt takarékra és fedő nélkül főzzük, amíg az összes vizet fel nem szívja.
Vegyük le a gázról és fedjük le öt percre, majd villával keverjük át.
A babot törjük össze egy villával.
Egy tálban dolgozzuk össze a quinoát, a napraforgómagot, a pépesített cannellini babot, a zsemlemorzsát, a tojást, a fokhagymát, a chipotle chili port, a sót és a borsot.
Készítsünk belőle 6 egyforma burgerpogácsát.
Tegyük tányérra és rakjuk a hűtőbe felhasználásig.
Hámozzuk meg a répákat és vágjuk vékony szálakra, ha van julienne vágónk, azzal csináljuk vagy vágjunk belőlük zöldséghámozóval szalagokat és azokat csíkozzuk fel.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel olajat a sütéshez és süssük benne aranybarnára a répaszálakat.
Ne legyen túl forró az olaj, mert megbarnul mielőtt ropogósra sülne, közepes hőfokon süssük.
Szedjük papírtörlőre lecsepegni.
A szósz hozzávalóit keverjük össze egy tálban.
Adjunk hozzá egy-két evőkanál vizet, hogy krémes legyen. Ha szükséges, keverjünk még bele vizet, amíg el nem érjük a megfelelő állagot.
A zsemléket vágjuk félbe és mindkét felüket kenjük meg vajjal.
Egy forró, száraz serpenyőben pirítsuk meg a vajas felükön őket.
Melegítsük fel olívaolajat a serpenyőben, közepes lángon. Süssük a babpogácsákat aranybarnára és ropogósra, oldalanként körülbelül öt percig.
Miután megfordítottuk, tegyünk rájuk egy-két szelet sajtot, így fejezzük be a sütést a másik oldalukon.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése