Ugrás a fő tartalomra

Csirkés-sonkás pite

Már csak három nap van karácsonyig és egy olyan recepttel készültem, amit már most el lehet készíteni és 24-én ebédre tálalni. Sörkorcsolyának is kiváló a kollegákkal, barátokkal való összejövetelekre, mivel könnyen szállítható és hidegen fogyasztandó, így azonnal szervírozható. Nem csak finom, de látványos is, a zöld pisztáciával és a piros áfonyával pedig igazán jól passzol az ünnepi asztalokra. 




Hozzávalók a töltelékhez:
1 nagy hagyma apróra vágva
25 g vaj
1 evőkanál apróra vágott friss rozmaringlevél
1 teáskanál őrölt szerecsendió
400 g kifilézett, bőr nélküli csirkecomb
500 g főtt sonka, nem túl vékony szeletelekre vágva
50 g hántolt pisztácia
50 g friss áfonya
50 g szárított áfonya
1 evőkanál szárított kakukkfű
350 g csirkemell filé, 1 cm vastag szeletekre vágva
2 teáskanál zselatin vagy 3 zselatinlap
350 ml forró, erős csirkehúsleves
Megjegyzés: egy egész csirkét vettem, azt bontottam darabokra. A mellett és a combot a recept szerint használtam el, a többiből húslevest főztem, ezt használtam a feltöltéshez.

A tésztához:
375 g sima fehérliszt
375 g kenyérliszt
140 g vaj
175 g sertésháj
1 tojás, kenéshez
+ kivehető aljú sütőformára, körülbelül 20 cm átmérőjű és 10 cm magas legyen

A vajon a hagymát 1-2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a rozmaringot és a szerencsendiót és félretesszük hűlni.
A csirkecombokat és 300 g-ot a sonkából ledarálunk.
Tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a hagymát, a pisztáciát, a kétféle áfonyát és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk és jó alaposan keverjük össze.
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a liszteket és s teáskanál sót egy nagy tálban.
Tegyük a vajat és a zsírt egy kis lábosba 200 ml vízzel és forraljuk fel.
Öntsük a forró keveréket a liszt tetejére.
Először fakanállal dolgozzuk össze amennyire tudjuk, azután kézzel gyúrjuk össze a tésztát.


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyünk félre belőle egy akkora darabot, ami kb. fél centi vastagra nyújtva befedi a sütőforma tetejét.
Nyújtsuk akkorára a maradék tésztát, hogy a forma alját és oldalát is befedje.
A tészta nagyon ragacsos, szilikon sodrófa javasolt. Amennyiben nincsen otthon, tegyünk fóliát a tészta tetejére és azon keresztül nyújtsuk ki.
Tegyük a tésztát a formába, nyomkodjuk bele egyenletesen.
Fektessük bele a sonkaszeletek felét.
Fedjük be a csirkemellek felével.
Ezután egyenletesen nyomkodjuk a tetejére a darált csirkés masszát.
Ismételjük meg a lépéseket a második adag hozzávalókkal.
Fedjük be a tésztát a félretett tetejével.
Jó alaposan nyomkodjuk le a széleit, hogy rendesen zárjon mindenhol a tésztabunda.
Vágjunk egy lyukat a közepére, itt fog távozni a gőz és érkezni majd később a húsleves.
Ha van kör alakú habnyomócsövünk, akkor azt bele is tömhetjük és benne is hagyhatjuk.


Felvert tojással kenjük meg a tetejét és süssük az előmelegített sütőben egy órán át.
Egy óra elteltével nagyon óvatosan szabadítsuk ki a formából, a maradék tojással kenjük be az oldalát is és süssük további fél órán át, csupaszon.


Hagyjuk teljesen kihűlni.
A zselatint keverjük el a forró húslevesben és óvatosan, adagokban csurgatva töltsük bele a piténkbe. Elképzelhető, hogy nem fogja mindet elnyelni, ha már nagyon kifelé jön, ne erőltessük, nekem is kimaradt egy fél deci.
Néhány órán keresztül pihentessük hűtőben. Hidegen fogyasztandó.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü