Már csak három nap van karácsonyig és egy olyan recepttel készültem, amit már most el lehet készíteni és 24-én ebédre tálalni. Sörkorcsolyának is kiváló a kollegákkal, barátokkal való összejövetelekre, mivel könnyen szállítható és hidegen fogyasztandó, így azonnal szervírozható. Nem csak finom, de látványos is, a zöld pisztáciával és a piros áfonyával pedig igazán jól passzol az ünnepi asztalokra.
Hozzávalók a töltelékhez:
1 nagy hagyma apróra vágva
25 g vaj
1 evőkanál apróra vágott friss rozmaringlevél
1 teáskanál őrölt szerecsendió
400 g kifilézett, bőr nélküli csirkecomb
500 g főtt sonka, nem túl vékony szeletelekre vágva
50 g hántolt pisztácia
50 g friss áfonya
50 g szárított áfonya
1 evőkanál szárított kakukkfű
350 g csirkemell filé, 1 cm vastag szeletekre vágva
2 teáskanál zselatin vagy 3 zselatinlap
350 ml forró, erős csirkehúsleves
Megjegyzés: egy egész csirkét vettem, azt bontottam darabokra. A mellett és a combot a recept szerint használtam el, a többiből húslevest főztem, ezt használtam a feltöltéshez.
A tésztához:
375 g sima fehérliszt
375 g kenyérliszt
140 g vaj
175 g sertésháj
1 tojás, kenéshez
+ kivehető aljú sütőformára, körülbelül 20 cm átmérőjű és 10 cm magas legyen
A vajon a hagymát 1-2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a rozmaringot és a szerencsendiót és félretesszük hűlni.
A csirkecombokat és 300 g-ot a sonkából ledarálunk.
Tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a hagymát, a pisztáciát, a kétféle áfonyát és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk és jó alaposan keverjük össze.
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a liszteket és s teáskanál sót egy nagy tálban.
Tegyük a vajat és a zsírt egy kis lábosba 200 ml vízzel és forraljuk fel.
Öntsük a forró keveréket a liszt tetejére.
Először fakanállal dolgozzuk össze amennyire tudjuk, azután kézzel gyúrjuk össze a tésztát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyünk félre belőle egy akkora darabot, ami kb. fél centi vastagra nyújtva befedi a sütőforma tetejét.
Nyújtsuk akkorára a maradék tésztát, hogy a forma alját és oldalát is befedje.
A tészta nagyon ragacsos, szilikon sodrófa javasolt. Amennyiben nincsen otthon, tegyünk fóliát a tészta tetejére és azon keresztül nyújtsuk ki.
Tegyük a tésztát a formába, nyomkodjuk bele egyenletesen.
Fektessük bele a sonkaszeletek felét.
Fedjük be a csirkemellek felével.
Ezután egyenletesen nyomkodjuk a tetejére a darált csirkés masszát.
Ismételjük meg a lépéseket a második adag hozzávalókkal.
Fedjük be a tésztát a félretett tetejével.
Jó alaposan nyomkodjuk le a széleit, hogy rendesen zárjon mindenhol a tésztabunda.
Vágjunk egy lyukat a közepére, itt fog távozni a gőz és érkezni majd később a húsleves.
Ha van kör alakú habnyomócsövünk, akkor azt bele is tömhetjük és benne is hagyhatjuk.
Felvert tojással kenjük meg a tetejét és süssük az előmelegített sütőben egy órán át.
Egy óra elteltével nagyon óvatosan szabadítsuk ki a formából, a maradék tojással kenjük be az oldalát is és süssük további fél órán át, csupaszon.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
A zselatint keverjük el a forró húslevesben és óvatosan, adagokban csurgatva töltsük bele a piténkbe. Elképzelhető, hogy nem fogja mindet elnyelni, ha már nagyon kifelé jön, ne erőltessük, nekem is kimaradt egy fél deci.
Néhány órán keresztül pihentessük hűtőben. Hidegen fogyasztandó.
A csirkecombokat és 300 g-ot a sonkából ledarálunk.
Tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a hagymát, a pisztáciát, a kétféle áfonyát és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk és jó alaposan keverjük össze.
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a liszteket és s teáskanál sót egy nagy tálban.
Tegyük a vajat és a zsírt egy kis lábosba 200 ml vízzel és forraljuk fel.
Öntsük a forró keveréket a liszt tetejére.
Először fakanállal dolgozzuk össze amennyire tudjuk, azután kézzel gyúrjuk össze a tésztát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyünk félre belőle egy akkora darabot, ami kb. fél centi vastagra nyújtva befedi a sütőforma tetejét.
Nyújtsuk akkorára a maradék tésztát, hogy a forma alját és oldalát is befedje.
A tészta nagyon ragacsos, szilikon sodrófa javasolt. Amennyiben nincsen otthon, tegyünk fóliát a tészta tetejére és azon keresztül nyújtsuk ki.
Tegyük a tésztát a formába, nyomkodjuk bele egyenletesen.
Fektessük bele a sonkaszeletek felét.
Fedjük be a csirkemellek felével.
Ezután egyenletesen nyomkodjuk a tetejére a darált csirkés masszát.
Ismételjük meg a lépéseket a második adag hozzávalókkal.
Fedjük be a tésztát a félretett tetejével.
Jó alaposan nyomkodjuk le a széleit, hogy rendesen zárjon mindenhol a tésztabunda.
Vágjunk egy lyukat a közepére, itt fog távozni a gőz és érkezni majd később a húsleves.
Ha van kör alakú habnyomócsövünk, akkor azt bele is tömhetjük és benne is hagyhatjuk.
Felvert tojással kenjük meg a tetejét és süssük az előmelegített sütőben egy órán át.
Egy óra elteltével nagyon óvatosan szabadítsuk ki a formából, a maradék tojással kenjük be az oldalát is és süssük további fél órán át, csupaszon.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
A zselatint keverjük el a forró húslevesben és óvatosan, adagokban csurgatva töltsük bele a piténkbe. Elképzelhető, hogy nem fogja mindet elnyelni, ha már nagyon kifelé jön, ne erőltessük, nekem is kimaradt egy fél deci.
Néhány órán keresztül pihentessük hűtőben. Hidegen fogyasztandó.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése