A kézzel készített ajándékoknak szerintem nincsen párjuk. Mikulás napjára mogyorópralinéval töltött Éclaireket készítettem, azoknak a családtagjaimnak, akik jól viselkedtek. Ha valakinek nincs túl nagy kézügyessége, az se hátráljon meg a saját készítésű meglepétesektől, szerettei, barátai biztosan értékelni fogják az igyekezetét. Ezeket a fánkocskákat most mégis inkább haladóknak javaslom, a kezdőknek inkább a browniekat javaslom egy régebbi bejegyzésemből, amit ide kattintva értek el: Mikulás és rénjei brownie
Hozzávalók a forrázott tésztához:
125 g víz
125 g tej
125 g vaj
10 g cukor
5 g só
150 g liszt
250 g egész tojás (kb. 5 db)
Hozzávalók a mogyorópralinéhoz:
60 g egész mogyoró
40 g cukor
1 g só
10 g olíva- vagy szőlőmagolaj
Hozzávalók a főzött krémhez:
500 g tej
6 db tojássárgája
100 g cukor
40 g kukoricakeményítő
60 g mogyorópraliné
120 g puha vaj
Hozzávalók a mázhoz (tükörglazúr):
165 g fehér csokoládé
10 g zselatinpor
85 ml tejszín
130 g cukor
130 g agavé vagy más cukorszirup
55 ml víz
piros ételfesték, kakaópor a színezéshez
Díszítéshez:
piros, barna, fehér, fekete marcipán
perec
piros és barna cukorka
arany ehető festékpor vagy sárga marcipán
A krémhez először a pralinét készítjük el.
A cukrot tegyük kis lábosba és kevergetés nélkül, alacsony hőfokon főzzünk karamellt belőle.
Amikor az összes cukor elolvadt és szép aranybara színe lett, adjuk hozzá a mogyorót.
Alaposan keverjük el és borítsuk egy szilikon lapra vagy sütőpapírra.
Amikor az összes cukor elolvadt és szép aranybara színe lett, adjuk hozzá a mogyorót.
Alaposan keverjük el és borítsuk egy szilikon lapra vagy sütőpapírra.
Hagyjuk kihűlni, majd törjük darabokra.
Egy lábosban melegítsük fel a tejet, majd folyamatosan keverve, csurgassuk a tojásos masszához a felét.
Öntsük a tojásos mixet a maradék tejhez, keverjük simára, majd közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve, főzzük sűrűre.
Újra fedjük le és hűtőben tartsuk felhasználásig.
Amíg hűl a krém, készítsük el az éclaireket.
A sütőt melegítsük elő 230 fokra.
Öntsük hozzá a lisztet, dolgozzuk simára egy fakanállal, majd a gázon addig kevergessük, amíg el nem válik az edény falától és rázogatva gombócot nem formáz.
Tegyük egy nagy tálba és egy- két pergig habverővel vagy keverőlapáttal keverjük, hogy kissé lehűljön.
A tojásokat egyesével keverjük hozzá robotgéppel, minden egyes újabb tojás előtt teljesen keverjük el az előzőt.
Sima, de sűrű nokedlitészta állagú masszát kell kapjunk, amit ki tudunk nyomni majd egy zsákból, de tartja majd az alakját.
Töltsük csillag nyomófejjel ellátott habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsibe, babapiskóta alakban nyomjunk csíkokat, kb. 8 centi hosszan és egymástól nagy távolságra, mert meg fognak dagadni.
Az előmelegített sütőben süssük 5 percig, majd csökkentsük a hőt 180 fokra és süssük további 25 percen keresztül.
A sütés utolsó 5 percében fordítsuk meg a tepsit.
Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki az ajtaját és hagyjuk odabenn kihűlni a fánkokat, akkor jó ha kopog az alja és aranybarna.
Tegyük hűtőbe, amíg a díszítés készül.
Készítsük elő a cukorkát az orroknak is, illetve a perecet törjük ketté az agancsoknak.
A csokoládét egy hőálló tálba tesszük.
A cukros mixet felforraljuk, majd a csokoládéhoz öntjük.
Átszűrjük és két tálban elosztjuk.
Fóliával lefedjük mindkettőt és kézmelegre hűtjük.
Felhasználás előtt még egyszer alaposan átkeverjük őket, mártsuk bele az eclairek tetejét. Tegyük rácsra.
Először csak egy fánkon próbáljuk ki. Ha nem köt meg elég gyorsan a máz és lecsurog az oldalán, akkor még hűtenünk kell.
Ha megköt a máz, melegítéssel tudjuk újra folyóssá varázsolni. Ekkor ugyanúgy vissza kell hűteni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése