A lencsefőzelék fogyasztása az újév első napján az egyik legelterjedtebb szokás hazánkban. Az apró lencse minden egyes szeme egy-egy pénzdarabot szimbolizál, így aki az újév első napján lencsét eszik, annak a pénztárcája egész évben tele lesz. Jó hír annak, aki már unja vagy nem szereti a lencsét, hogy más apró szemű termés, rizs, köles vagy az árpa is pénzbőséget jelent. Görögországban karácsony idején kiakasztják a gyümölcsöt a bejárati ajtó fölé, majd december 31-én szüretelik le az újévi néphagyomány szerint. Éjfél után a gránátalmát hozzávágják az ajtóhoz és minél több mag szóródik szét, annál nagyobb szerencséje lesz a családnak az előttük álló évben. Én most nem vágtam ajtóhoz a gránátalmát, hanem a bulgurból készült salátámat gazdagítottam vele. Remélem a jövö évi gyarapodás senkinél nem marad el, aki ezekből fogyaszt. Ezzel kíván boldog új évet mindenkinek a Medve!
Hozzávalók:
1 bögre bulgur
4-5 szál szárzeller
1/4 bögre olívaolaj
3 evőkanál rosé- vagy vörösborecet
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1/2 teáskanál szegfűbors
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
3 evőkanálnyi petrezselyemlevél
1 bögrényi gránátalmamag
A bulgurt vízzel többször mossuk át.
Tegyünk fel egy lábosban vizet forrni egy kis kanál sóval.
Amikor forr, szórjuk bele a bulgurt és kis lángon főzzük puhára 6 perc alatt.
Szűrjük le és keverjük a salátaöntethez még melegen.
Aprítsuk fel a szárzellert és a petrezselymet, magozzuk ki a gránátalmát, keverjük ezeket is a bulgurhoz.
Hogy biztosan szerencsét hozzon, éjfélkor adjuk asztalra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése