Egy újabb sütőtökkrémleves a blogon, ezúttal a héjában sütve és szervírozva. Kicsivel több előkészületet igényel, mint a fazékban főzött változat, de legalább a hámozás részét megspórolhatjuk és ha vendégeket várunk, biztosan levesszük őket a lábukról a bájos kis "töktálkákban" szervírozott fogással.
Hozzávalók 2-3 személyre:
1 közepes méretű, nagyjából 2 kg-os formás sütőtök vagy 2-3 kisebb darab
3 evőkanál olívaolaj
3 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál rozmaringlevél
2 teáskanál füstölt paprika por
600 ml húsleves
Tálaláshoz:
sült bacon
tökmag
tejföl
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Öntsünk 1 evőkanál olívaolajat a tök belsejébe, fedjük le alufóliával és tegyük az előmelegített sütőbe, kb 40-60 percre, mérettől függően.
40 perc után nézzük meg, hogy elég puha-e már, ahhoz, hogy kanállal ki tudjuk vájni.
A maradék olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben és kevergetve egy-két percig főzzük benne a hagymákat a rozmaringgal együtt.
Amikor elég puha már a tökhús, vegyük ki a sütőből.
Óvatosan kanalazzuk ki a sült tököt, vigyázva arra, hogy hagyjunk legalább egy centit körben, hogy megtartsa majd a levest.
A kikanalazott tökhúst adjuk a leveshez, főzzük alacsony hőfokon kb. 10-15 percen keresztül még, majd turmixoljuk simára.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése