Ugrás a fő tartalomra

Dutch baby erdei gombákkal

 Egy remekül variálható reggelirevalót hoztam ezúttal. De mi is az a dutch baby? Egy palacsintatészta, amit a Yorkshire puddinghoz hasonlóan, nem a tűzhelyen, hanem a sütőben sütnek. A neve Holland babát jelent, egy német palacsintaétel ihlette, de valójában Amerikában született. A "dutch" állítólag a "deutsch" szóból (ami németet jelent) alakult át, mivel a tengerentúlon rosszul ejtették ki, érdekes viszont, hogy egy ott használt főzőedény a dutch oven nevet viseli. Ez öntöttvasból készül éppen úgy, mint ehhez a palacsintához szükséges serpenyő is. Annyi biztos, hogy Victor Manca éttermében született az eredetileg édes, sütés után frissen facsart citrommal, vajjal és porcukorral tálalt reggeli. Természetesen, mint a legtöbb palacsinta ez is készülhet rengeteg különböző töltelékkel, akár sós változatban is. Én most sütés előtt sajttal szórtam meg és fokhagymás erdei gombákkal szervíroztam.



Hozzávalók a dutch babyhez (20 cm átmérőjű serpenyőbe):
2 tojás
3/4 bögre (180 ml) tej
1/2 bögre (60 g) liszt 
csipet só
10 g reszelt parmezán
10 g reszelt vörös cheddar
3 evőkanál vaj

Hozzávalók a gombafeltéthez:
100 g vegyes erdei gomba
1 evőkanál vaj
2 gerezd fokhagyma, zúzva

A tojásokat a tejjel elkeverjük.

Belekeverjük a lisztet és a sót. Habverővel vagy botmixerrel simára keverjük.


10 percre félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Az öntöttvas serpenyőbe tesszük a vajat és felforrósítjuk a gázon.

Forgatva eloszlatjuk az egész serpenyő felületén a vajat, hogy jusson az oldalára is.
Beleöntjük az a tésztát, tetejére szórjuk a sajtokat és rögtön betesszük a forró sütőbe.

15 percet sütjük 220 fokon, majd csökkentjük a hőt 175 fokra és így sütjük még 5 percet.
Amíg sül a palacsinta, a gombákat megmossuk, lecsepegtetjük, nagyobb darabokra vágjuk.

Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a gombát és időnként megkevergetve, addig főzzük, amíg meg nem puhul.


Hozzáadjuk a fokhagymát, kevergetve főzzük még egy-két percet.


Sózzuk, borsozzuk.
Félretesszük tálalásig.
Az elkészült dutch babyt melegen tálaljuk.

Halmozzuk a közepére a gombákat, adjunk mellé salátát, szórjuk meg petrezselyemlevéllel, rukkolaval.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü