Egy remekül variálható reggelirevalót hoztam ezúttal. De mi is az a dutch baby? Egy palacsintatészta, amit a Yorkshire puddinghoz hasonlóan, nem a tűzhelyen, hanem a sütőben sütnek. A neve Holland babát jelent, egy német palacsintaétel ihlette, de valójában Amerikában született. A "dutch" állítólag a "deutsch" szóból (ami németet jelent) alakult át, mivel a tengerentúlon rosszul ejtették ki, érdekes viszont, hogy egy ott használt főzőedény a dutch oven nevet viseli. Ez öntöttvasból készül éppen úgy, mint ehhez a palacsintához szükséges serpenyő is. Annyi biztos, hogy Victor Manca éttermében született az eredetileg édes, sütés után frissen facsart citrommal, vajjal és porcukorral tálalt reggeli. Természetesen, mint a legtöbb palacsinta ez is készülhet rengeteg különböző töltelékkel, akár sós változatban is. Én most sütés előtt sajttal szórtam meg és fokhagymás erdei gombákkal szervíroztam.
Hozzávalók a dutch babyhez (20 cm átmérőjű serpenyőbe):
2 tojás
3/4 bögre (180 ml) tej
1/2 bögre (60 g) liszt
csipet só
10 g reszelt parmezán
10 g reszelt vörös cheddar
3 evőkanál vaj
Hozzávalók a gombafeltéthez:
100 g vegyes erdei gomba
1 evőkanál vaj
2 gerezd fokhagyma, zúzva
10 percre félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Forgatva eloszlatjuk az egész serpenyő felületén a vajat, hogy jusson az oldalára is.
15 percet sütjük 220 fokon, majd csökkentjük a hőt 175 fokra és így sütjük még 5 percet.
Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a gombát és időnként megkevergetve, addig főzzük, amíg meg nem puhul.
Sózzuk, borsozzuk.
Félretesszük tálalásig.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése