Végre itt a gesztenyeszezon. Sikerült beszereznem kiváló minőségű, kukacmentes, magyar gesztenyét. Tudom, hogy a nagyszemű olasz gesztenye sokkal csalogatóbb, de higgyétek el, hogy a magyar sokkalta ízletesebb. Akinek meg nincsen türelme a hámozgatáshoz, jó hír, hogy főtt gesztenye kapható zacskóban, de ehhez a recepthez, ne vegyetek gesztenyemasszát!
Hozzávalók a csirkecombhoz:
4 egész bőrös csirkecomb, kicsontozva
200 g főtt gesztenye vagy 275 g héjas gesztenye
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 kis vöröshagyma, apróra vágva
2 szál szárzeller, apróra vágva
1 teáskanál tárkony
1 teáskanál kakukkfű
1 bögre (250 ml) csirkehúsleves
100 g baguette, lehetőleg nem friss
1 tojás, enyhén felverve
Só, bors
Hozzávalók a gombás-gesztenyemártáshoz:
4 salottahagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
100 g barna csiperke, apróra vágva
200 g főtt gesztenye vagy 275 g héjas gesztenye
1 teáskanál tárkony
1 bögre (250 ml) száraz fehérbor
1 bögre (250 ml) csirkehúsleves
150 ml tejszín
150 ml tejföl
1 evőkanál szójaszósz
Tálaláshoz:
burgonyapüré
Ha héjas gesztenyét vettünk, recés késsel vágjuk végig keresztben a héjukat és tegyük fel egy fazék hideg vízben főni.
Félretesszük.
Az olajat és a vajat felforrósítjuk egy serpenyőben.
Alaposan összeforgatjuk. Kóstoljuk meg, kell-e még sózni borsozni.
A többit is így készítjük el.
Beletesszük a négy roládot egy akkora lábosba, amiben bőven elférnek.
Forrástól számított 25 percen keresztül főzzük így.
A mártáshoz először a salottát lepirítjuk, ehhez elég a hagymákat hosszában félbevágni és az olajon és vajon aranybarnára sütni.
Tegyük félre a kész hagymákat és a fennmaradó zsiradékra dobjuk rá a felaprított gombát és a főtt gesztenyét.
Ha krémesebb mártást szeretnénk, át is passzírozhatjuk egy szűrőn.
Forraljunk rajta egyet és készen is van.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése