Ugrás a fő tartalomra

Gesztenyével töltött csirkecomb, gesztenyés mártással

 Végre itt a gesztenyeszezon. Sikerült beszereznem kiváló minőségű, kukacmentes, magyar gesztenyét. Tudom, hogy a nagyszemű olasz gesztenye sokkal csalogatóbb, de higgyétek el, hogy a magyar sokkalta ízletesebb. Akinek meg nincsen türelme a hámozgatáshoz, jó hír, hogy főtt gesztenye kapható zacskóban, de ehhez a recepthez, ne vegyetek gesztenyemasszát!



Hozzávalók a csirkecombhoz:
4 egész bőrös csirkecomb, kicsontozva
200 g főtt gesztenye vagy 275 g héjas gesztenye
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 kis vöröshagyma, apróra vágva
2 szál szárzeller, apróra vágva
1 teáskanál tárkony
1 teáskanál kakukkfű
1 bögre (250 ml) csirkehúsleves
100 g baguette, lehetőleg nem friss
1 tojás, enyhén felverve
Só, bors

Hozzávalók a gombás-gesztenyemártáshoz:
4 salottahagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
100 g barna csiperke, apróra vágva
200 g főtt gesztenye vagy 275 g héjas gesztenye
1 teáskanál tárkony
1 bögre (250 ml) száraz fehérbor
1 bögre (250 ml) csirkehúsleves
150 ml tejszín
150 ml tejföl
1 evőkanál szójaszósz

Tálaláshoz:
burgonyapüré

Ha héjas gesztenyét vettünk, recés késsel vágjuk végig keresztben a héjukat és tegyük fel egy fazék hideg vízben főni.

Amint elkezd szétnyílni a héja, szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le és hámozzuk meg őket.

A kenyeret kockákra vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk.



Félretesszük.
A főtt gesztenyét feldaraboljuk.

Az olajat és a vajat felforrósítjuk egy serpenyőben.
A felkockázott hagymát és szárzellert beletesszük a serpenyőbe és kevergetve pár percig főzzük.

Hozzáadjuk a gesztenyét, kakukkfüvet, tárkonyt, sózzuk, borsozzuk.

Hozzáöntjük a húslevest és addig főzzük, amíg a folyadék nagy része el nem párolog.


Levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a pirított kenyérkockákat és a tojást.


Alaposan összeforgatjuk. Kóstoljuk meg, kell-e még sózni borsozni.
Kiterítünk magunk elé egy csirkecombot, bőrével lefelé és rahalmozunk egy adagot a töltelékből.

Szorosan feltekerjük és alufóliával beburkoljuk.


A többit is így készítjük el.
Beletesszük a négy roládot egy akkora lábosba, amiben bőven elférnek.
Vizet töltünk rájuk, hogy elfedje őket.

Forrástól számított 25 percen keresztül főzzük így.
Kiszedjük a vízfürdőből és kissé lehűtjük mielőtt kicsomagoljuk.

Fogyasztás előtt egy kevés zsíron vagy olajon minden oldalukat aranybarnára pirítjuk.

A mártáshoz először a salottát lepirítjuk, ehhez elég a hagymákat hosszában félbevágni és az olajon és vajon aranybarnára sütni.


Tegyük félre a kész hagymákat és a fennmaradó zsiradékra dobjuk rá a felaprított gombát és a főtt gesztenyét. 

Fűszerezzük a tárkonnyal.

Kevergetve főzzük, amíg a gomba meg nem puhul.

Adjuk hozzá a fehérbort és a húslevest.

Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

A tejszínnel és a tejföllel turmixoljuk simára.

Ha krémesebb mártást szeretnénk, át is passzírozhatjuk egy szűrőn.
Keverjük bele a szójaszószt, kóstoljuk meg, kell-e sózni még.

Forraljunk rajta egyet és készen is van.
Tálaljuk a felszeletelt csirkecombokkal, adjunk mellé burgonyapürét.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü