Ugrás a fő tartalomra

Garnéla taco lilakáposzta-salátával

 Sokszor halljuk, hogy érdemes sok halat fogyasztani, de akad a tengeri herkentyűk között is olyan, ami nem csak finom, de jótékony hatással lehet a szervezetünkre. A garnélarák alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás. Ezenkívül antioxidánsokat tartalmaz, több mint 20 különböző vitamint és ásványi anyagot, valamint nagy mennyiségű jódot. A garnélarák koleszterinszintje viszont nagyon magas, mégsem ellenjavalt a fogyasztása, mivel ez leginkább Omega-3 és Omega-6 zsírsavakból áll. Ráadásul, mivel pár perc alatt megfő, főzés közben nem vesznek el a  fent említett vitaminok és ásványi anyagok.



Hozzávalók a garnélarák tacohoz:
1/2 kg nyers garnélarák
1 evőkanál taco fűszerkeverék
1 teáskanál fokhagymapor
1/2 kis fej lilakáposzta, apróra vágva
1/2 csokor korianderlevél, apróra vágva
olaj a sütéshez

A taco szószhoz:
1/2 bögre (240 ml) natúr joghurt
1/4 bögre (120 ml) majonéz
1 lime leve
1/2 teáskanál taco fűszerkeverék
1/4 teáskanál só
Ízlés szerint őrölt fekete bors és chili

A guacamoléhoz:
2 avokádó
1 lime leve
1/2 csokor korianderlevél, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1/2 teáskanál só

Tálaláshoz:
9 kukorica tortilla

A rákokat megpucoljuk, farkuk végét rajtuk hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük a garnélát a taco fűszerrel, fokhagymaporral és borssal, tegyük félre kis időre.
Egy másik tálban keverjük a joghurthoz a majonézt, csavarjuk bele a lime levét, adjuk hozzá a taco-fűszert, chilit, a sót és a borsot.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, tegyünk bele kevés olajat és pirítsuk meg benne a garnélák mindkét oldalát.
Akkor van kész, ha már sehol sem szürke.
Egy nagy tálba tegyük a felaprított káposztát, öntsük rá majdnem az összes szószt. (Egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz.)
Mehet bele a korianderlevél is, sózzuk és keverjük össze.
A guacamoléhoz az avokádókat vágjuk félbe, szedjük ki a magjukat és kaparjuk ki a húsukat egy tálba.
Adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot, korianderlevelet és a lime levét, majd villával törjük össze.
A tacok összeállításához melegítsük fel a tortillákat egy száraz serpenyőben, oldalanként 10 másodpercig. 
Töltsük meg mindegyiket 3-4 garnélával, káposztasalátával, guacamoléval.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü