Sokszor halljuk, hogy érdemes sok halat fogyasztani, de akad a tengeri herkentyűk között is olyan, ami nem csak finom, de jótékony hatással lehet a szervezetünkre. A garnélarák alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás. Ezenkívül antioxidánsokat tartalmaz, több mint 20 különböző vitamint és ásványi anyagot, valamint nagy mennyiségű jódot. A garnélarák koleszterinszintje viszont nagyon magas, mégsem ellenjavalt a fogyasztása, mivel ez leginkább Omega-3 és Omega-6 zsírsavakból áll. Ráadásul, mivel pár perc alatt megfő, főzés közben nem vesznek el a fent említett vitaminok és ásványi anyagok.
Hozzávalók a garnélarák tacohoz:
1/2 kg nyers garnélarák
1 evőkanál taco fűszerkeverék
1 teáskanál fokhagymapor
1/2 kis fej lilakáposzta, apróra vágva
1/2 csokor korianderlevél, apróra vágva
olaj a sütéshez
A taco szószhoz:
1/2 bögre (240 ml) natúr joghurt
1/4 bögre (120 ml) majonéz
1 lime leve
1/2 teáskanál taco fűszerkeverék
1/4 teáskanál só
Ízlés szerint őrölt fekete bors és chili
A guacamoléhoz:
2 avokádó
1 lime leve
1/2 csokor korianderlevél, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1/2 teáskanál só
Tálaláshoz:
9 kukorica tortilla
A rákokat megpucoljuk, farkuk végét rajtuk hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük a garnélát a taco fűszerrel, fokhagymaporral és borssal, tegyük félre kis időre.
Egy másik tálban keverjük a joghurthoz a majonézt, csavarjuk bele a lime levét, adjuk hozzá a taco-fűszert, chilit, a sót és a borsot.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, tegyünk bele kevés olajat és pirítsuk meg benne a garnélák mindkét oldalát.
Akkor van kész, ha már sehol sem szürke.
Egy nagy tálba tegyük a felaprított káposztát, öntsük rá majdnem az összes szószt. (Egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz.)
Mehet bele a korianderlevél is, sózzuk és keverjük össze.
A guacamoléhoz az avokádókat vágjuk félbe, szedjük ki a magjukat és kaparjuk ki a húsukat egy tálba.
Adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot, korianderlevelet és a lime levét, majd villával törjük össze.
A tacok összeállításához melegítsük fel a tortillákat egy száraz serpenyőben, oldalanként 10 másodpercig.
Töltsük meg mindegyiket 3-4 garnélával, káposztasalátával, guacamoléval.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése