Idén is hoztam egy húsgolyó receptet, ezúttal a Közel-Keletről. A tipikus perzsa főételek általában rizs és húsok kombinációi, friss zöldségekkel és dióval. Gyakran használnak olyan gyümölcsöket fűszerként, mint a szilva, gránátalma, birsalma, aszalt szilva, sárgabarack és a mazsola. Az ételek a jellegzetes aromáikat a sáfránynak, kurkumának és a fahéjnak köszönhetik. A marhahúsbúl készült gombócok, fahéjjal és kurkumával ízesített paradicsomszószban főnek készre, mely mellé sáfrányos rizs készül. A sáfrány, arany- narancssárga színű bibéje drágább az aranynál, szerencsére nagyon kevés kell belőle. Törökországból származik. Minden elültetett hagyma 4-5 virágot hoz. Amikor virágzik, minden nap szedni kell, mert a fent hagyott virág másnapra elhervad. A sáfrányt összezúzott por formában vagy a szálakban árusítják. Érdemes sáfrányszálakat vásárolni, mert így rögtön látjuk, ha nem igazi. A sáfrányos szeklicének ugyanis hasonló bibéi vannak, mint a sáfránynak, de ezek pirosabbak, hosszúkásabbak és egyáltalán nincs aromájuk.
Hozzávalók a húsgombóchoz:
1/2 kg darált marhahús
4 gerezd fokhagyma
50 g friss mentalevél
1/2 vöröshagyma
1 citrom reszelt héja
1 tojás
2 teáskanál só
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál olívaolaj
1/2 kg darált marhahús
4 gerezd fokhagyma
50 g friss mentalevél
1/2 vöröshagyma
1 citrom reszelt héja
1 tojás
2 teáskanál só
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál olívaolaj
A paradicsomszószhoz:
1/2 vöröshagyma
1/2 bögre paradicsompüré
50 g friss mentalevél, apróra vágva
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
3 bögre húsleves
1/4 bögre frissen facsart citromlé
só, bors
1/2 bögre gránátalma mag
1/2 bögre paradicsompüré
50 g friss mentalevél, apróra vágva
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
3 bögre húsleves
1/4 bögre frissen facsart citromlé
só, bors
1/2 bögre gránátalma mag
A sáfrányos rizshez:
1/4 teáskanál sáfrányszál
1/4 bögre forró víz
1 evőkanál olívaolaj
1,5 bögre húsleves
1 bögre (200 g) basmati rizs
1/4 teáskanál só
A salátához:
2 nagy paradicsom
1 angol uborka
1/2 lilahagyma
50 g friss mentalevél, apróra vágva
1/4 bögre frissen facsart citromlé
só
A salátához:
2 nagy paradicsom
1 angol uborka
1/2 lilahagyma
50 g friss mentalevél, apróra vágva
1/4 bögre frissen facsart citromlé
só
Tálaláshoz:
natúr joghurt
citrom
gránátalma mag
Tegyük aprítógépbe a hagymát, a fokhagymát és a mentát, daráljuk finomra.
Egy nagy tálban keverjük össze ezt a marhahússal, a citrom reszelt héjával és a tojással, majd ízesítsük sóval és borssal.
Formázzunk belőle kb 3-4 cm átmérűjű gombócokat.
Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepes lángon, öntsünk bele 1 evőkanál olajat.
Píritsuk körbe a gombócokat körül-belül 5-6 percig, közben forgassuk, hogy mindenhol egyenletesen süljenek. Érdemes több adagban dolgozni.
Óvatosan rakjuk át az elkészült húsgombókat egy tányérra.
Amikor az összeset körbepirítottuk, öntsük a maradék 1 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe és adjuk hozzá a kockákra vágott hagymát.
Kevergetve főzzük puhára.
Adjuk hozzá a paradicsompürét, a levets, a fűszereket, a felaprított mentát. Ízesítsük sóval és borssal.
Forraljuk fel, majd helyezzük vissza a húsgombócokat a serpenyőbe és közepes hőfokon főzzük 30 percig vagy amíg be nem sűrűsödik.
Keverjük bele a citrom levét és szórjuk rá a gránátalma magokat.
A sáfrány felét egy mozsárban őröljük porrá, a maradékot csak tegyük bele.
Öntsük fel a forró vízzel és hagyjuk állni 5 percet.
Közben mossuk át a rizst.
A felaprított hagymát az olajon pároljuk meg.
Adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst, egy percig pirítsuk.
Adjuk hozzá a sáfrányt, a húslevest és a sót.
Forraljuk fel.
Hagyjuk forrni fél percet, majd tegyük takarékra és fedjük le.
Fedő alatt főzzük 20 percig, majd zárjuk le alatta a gázt, de a fedőt hagyjuk rajta további 10 percet.
Azután vegyük le és villával forgassuk át a rizst, hogy ne tapadjanak össze a szemek.
A salátához a zöldségeket vágjuk kockára.
A többi hozzávalóval együtt keverjük össze egy tálban.
Tálaljuk a húsgombócokat rizzsel, salátával, adjunk mellé pár gerezd citromot és joghurtot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése