A pavlova egy habcsók alapú desszert, mely Anna Pavlováról, egy orosz balerináról kapta a nevét. A desszertet úgy tartják, hogy a táncos tiszteletére készítették, az egyik Ausztrál fellépése során vagy azt követően, így alkotójának nemzetisége évek óta vitaforrás a két ország között. Nem a klasszikus, száraz habcsókra kell gondolni, a ropogós héj alatt a belseje puha és könnyű, tetején gyümölccsel és tejszínhabbal. A rendkívül egyszerűen elkészíthető és látványos sütemény
nem tartalmaz lisztet, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A feltétjét az évszakhoz igazítva, mandarinból készítettem. Főzött krém mandarin levéből, friss gyümölcs és pisztácia.
nem tartalmaz lisztet, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A feltétjét az évszakhoz igazítva, mandarinból készítettem. Főzött krém mandarin levéből, friss gyümölcs és pisztácia.
Hozzávalók a habcsókhoz:
6 nagy tojásfehérje, szobahőmérsékletű
300 g kristálycukor
1,5 teáskanál fehérborecet
1 teáskanál narancsvirágvíz (opcionális, vanília-kivonattal helyettesíthető)
A mandarinos főzöttkrém hozzávalói:
6 nagy tojássárgája, szobahőmérsékletű
100 g kristálycukor
2 evőkanál reszelt mandarin héj
1/2 bögre (120 ml) mandarinlé (kb. 6-8 közepes mandarin kifacsarva)
csipet só
1/2 bögre (120 g) vaj, szobahőmérsékletű
A szervírozáshoz:
2 bögre (480 ml) habtejszín
8-10 db friss, apró mandarin
50 g sózott pisztácia
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Egy tiszta tálban kezdjük el habbá verni a tojásfehérjéket.
Miután az összes cukrot beleszórtuk, folytassuk magas fokozaton a habverést egészen addig, amíg hófehér, fényes habot nem kapunk és a cukor fel nem oldódik benne teljesen. Ezt úgy ellenőrizhetjük, ha kiveszünk egy kis darabot és morzsoljuk az ujjaink közt, hogy érzünk-e még benne szemcséket.
Adjuk hozzá az ecetet és a narancsvirág vizet.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, halmozzuk a közepére a tojáshabot. Egyenletesen oszlassuk szét egy nagyjából 25 centis körben.
Tegyük az előmelegített sütőbe, amit azonnal vegyünk vissza 120 fokra és így süssük két órán keresztül. Közben ne nyissuk ki az ajtót.
Hagyjuk lehűlni.
A fehérborecetet lehet helyettesíteni citromlével?
VálaszTörlésIgen, használható citromlé is, vagy bármilyen más ecet is, csak a sima ételecet ne legyen több 10%-osnál
Törlés