Nem múlhat el farsang fánk nélkül! Ezúttal egy igazi világutazót mutatok. A beignet pontos története kissé ködös, tekintve, hogy eredete a 16. századi Franciaországba nyúlik vissza. Bár ma már francia péksüteménynek tekintik, úgy gondolják, hogy a beignethez hasonló - forrásban lévő állati zsírban főtt - sütemény már az ókori Rómában is megtalálható volt. A beignet francia gyarmatosítók révén jutott el New Orleansba. A Cafe du Monde nevű kávézóból indulva, igazi sikertörténet lett. Az élesztősű, édes fánkokat kelesztés után téglalapokra vágják, forró olajban kisütik és a habkönnyű párnácskákat rengeteg porcukorral tálalják .
Hozzávalók:
1 bögre (240 ml) langyos víz
2 teáskanál szárított élesztő
70 g + 1 evőkanál cukor
2/3 bögre (160 ml) tej
1 nagy tojás + 1 sárgája
60 g vaj, olvasztva
1 teáskanál só
520 g liszt
olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
Az olajat egy nagy lábosba öntjük és közepes lángos felforrósítjuk. Ha van hőmérőnk, 175 fokosnak kell lennie, ha nincs, akkor szórjunk bele egy csipet lisztet, ha azonnal buborékolni kezd körülötte az olaj, akkor sütésre készen áll .
Megjegyzések
Megjegyzés küldése