A sablé nem más, mint egy könnyű, ropogós és nagyon omlós keksz. Az utóbbi években nagy divatba jött az ebből "tortát" készíteni. Például párizsi krémmel, azaz ganachal töltik, amit különféle habnyomó csövekkel nagyon dekoratívan lehet a kekszlapok közé tölteni. A tetejére pedig szinte bármi kerülhet: csokoládé, gyümölcs, virág, macaron. Legtöbbször betű vagy szám alakot formál, a közelgő anyák napjára egy szivecskét készítettem, eperrel és virágokkal.
Hozzávalók a mandulás sabléhoz:
2 1/4 bögre (290 g) liszt
3/4 bögre (75 g) mandulaliszt
1/2 teáskanál só
225 g vaj
3/4 bögre (75 g) porcukor
1 nagy tojás
1 tojássárgája
Hozzávalók az epres párizsi krémhez:
300 g eper pürésítve
200 g fehércsokoládé
1/2 bögre habtejszín
Egyéb:
papírból kivágott szív alakú sablon (20-25 centi széles lett az enyém, ezzel kb a tészta fele fogyott el, de le lehet fagyasztani fóliába csomagolva)
tetejére friss eperrel, virágok, cukorkák, csokoládé
Az epervelőt egy lábosban feltesszük kis lángon főzni. Időnként megkevergetve addig főzzük, amíg nagyjából felére nem csökken a mennyisége és sűrű masszát nem kapunk.
Belekeverjük a fehércsokoládét.
Ha már mind elolvadt és homogén a krémünk, félretesszük lehűlni.
A lisztet, a mandulaliszttel, a sóval és a kockákra vágott vajjal, valamint a porcukorral morzsásra gyúrjuk.
Hozzáadjuk a tojást, tojássárgáját és ezzel sima tésztává gyúrjuk.
Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe legalább egy órára
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Nyújtsuk a tésztát fél centi vékonyra, vágjuk ki belőle a kívánt formákat és sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük úgy, hogy ne érjenek össze.
Az előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. 3 lapot készítünk így, amiket hagyjunk teljesen kihűlni.
A lehűlt eperkrémhez adjuk hozzá a habtejszínt.
Keverjük el benne, majd verjük keményre a habot.
Habzsába töltve nyomjunk halmokat egy kexlapra. Erre rakjunk rá egy másik kekszet, majd folytassuk az epres halmokat.
Az utolsó réteg kekszre is tegyünk krémet.
A tetejét díszíthetjük a friss eperrel, virágokkal, cukorkákkal anyukánk kedvenc csokoládéjával.
Hozzávalók a mandulás sabléhoz:
2 1/4 bögre (290 g) liszt
3/4 bögre (75 g) mandulaliszt
1/2 teáskanál só
225 g vaj
3/4 bögre (75 g) porcukor
1 nagy tojás
1 tojássárgája
Hozzávalók az epres párizsi krémhez:
300 g eper pürésítve
200 g fehércsokoládé
1/2 bögre habtejszín
Egyéb:
papírból kivágott szív alakú sablon (20-25 centi széles lett az enyém, ezzel kb a tészta fele fogyott el, de le lehet fagyasztani fóliába csomagolva)
tetejére friss eperrel, virágok, cukorkák, csokoládé
Az epervelőt egy lábosban feltesszük kis lángon főzni. Időnként megkevergetve addig főzzük, amíg nagyjából felére nem csökken a mennyisége és sűrű masszát nem kapunk.
Belekeverjük a fehércsokoládét.
Ha már mind elolvadt és homogén a krémünk, félretesszük lehűlni.
A lisztet, a mandulaliszttel, a sóval és a kockákra vágott vajjal, valamint a porcukorral morzsásra gyúrjuk.
Hozzáadjuk a tojást, tojássárgáját és ezzel sima tésztává gyúrjuk.
Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe legalább egy órára
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Nyújtsuk a tésztát fél centi vékonyra, vágjuk ki belőle a kívánt formákat és sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük úgy, hogy ne érjenek össze.
Az előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. 3 lapot készítünk így, amiket hagyjunk teljesen kihűlni.
A lehűlt eperkrémhez adjuk hozzá a habtejszínt.
Keverjük el benne, majd verjük keményre a habot.
Habzsába töltve nyomjunk halmokat egy kexlapra. Erre rakjunk rá egy másik kekszet, majd folytassuk az epres halmokat.
Az utolsó réteg kekszre is tegyünk krémet.
A tetejét díszíthetjük a friss eperrel, virágokkal, cukorkákkal anyukánk kedvenc csokoládéjával.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése