Ezzel a gyönyörű, foszlós kaláccsal készülök húsvétra. A kalács belsejében fokhagymapor és friss, apróra vágott rozmaring van, tetejét még fokhagymaszeletekkel tűzdeltem meg. Már miközben kelt a kalács is terjengtek a csodás fűszeres illatok a lakásban. Különösen ajánlom azoknak, akik nem szeretik az édes foszlós kalácsot a sonka mellé.
Hozzávalók:
20 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított
1 bögre meleg víz
1 evőkanál cukor
1/4 bögre olaj
2 evőkanál méz
2 egész tojás
4 bögre (500 g) sima liszt
1 1/2 teáskanál só
1 evőkanál fokhagymapor (nem fokhagyma só!)
1 evőkanál friss, apróra vágott rozmaringlevél
Tetejére:
2 gerezd fokhagyma felszeletelve
1 tojás a kenéshez
nagyszemű tengeri só
rozmaringlevelek
A meleg vízbe szórjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük 10 percig állni hagyjuk.
Belekeverjük a 2 tojást, az olajat és a mézet az élesztős masszába.
Beleszitálunk egy bögre lisztet, simára keverjük.
20 percig lefedve pihentetjük, kovászt készítünk.
Belekeverjük a felaprított rozmaringleveleket, fokhagymaport, sót.
Beleszitáljuk a maradék lisztet, kanállal összekeverjük, úgy, hogy minden lisztet felszedjen a tészta.
Újabb 20 percet kelesztjük.
Tapadásmentes felületre borítjuk és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
Először húzzuk szét a tésztát a kezeinkkel, majd hajtsuk félbe.
Fordítsunk 90 fokot rajta és megint húzzuk szét, majd hajtsuk félbe. Ismételjük, amíg kezd homogén lenni.
Ezután két kézzel emeljük fel, csapjuk a munkalapra a tészta alját és hajtsuk alá a kezünkben lévő részt.
Forgassunk rajta 90 fokot és ismételgessük a műveletet, amíg teljesen sima nem lesz a tészta.
Lefedve 1-1 1/2 órán át kelesztjük.
Amikor megkelt, lisztezett munkalapunkra borítsuk és osszuk 4 egyenlő részre.
Sodorjuk mindegyik darabot hosszú rudakká.
A négy rudat a tetején összenyomkodjuk és összefonjuk úgy, hogy a szélsőket mindig középre hajtjuk úgy, hogy egyiket a középső alá, másikat mindig fölé hajtjuk.
És ezt így folytatjuk, amíg a végére nem érünk.
A végét szorosan összenyomkodjuk és szépen aláhajtjuk.
A tetejét is megigazítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és a fokhagymaszeleteket benyomkodjuk a fonatok közé.
Lefedve fél órát kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük 175 fokra.
Felvert tojással megkenjük és durva szemű sóval megszórjuk a kalácsot.
30- 35 percig sütjük az előmelegített sütőben. Ha túl hamar barnul a teteje, akkor sütőpapírt tegyünk rá.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése