Ugrás a fő tartalomra

Lasagne alla Bolognese

Tojással készült tészta, húsos bolognai ragu és krémes bechamel mártás. Ezek egyesítésével született meg a leghíresebb olasz tésztaétel. Sok-sok módosítás után a tökéletes receptet egy bolognai séf, Pellegrino Artusi írja le 1981-ben, a "La scienza in cucina e l’arte di mangiare bene" avagy "A főzés tudománya és az étkezés művészete" című könyvében.

Nagyon régóta tartozom ezzel a recepttel, eljött az idő, hogy eleget tegyek az ígéretemnek. Sokszor hallom, hogy nem igazán szeretik a lasagnet (például, mert nagyon olajos). Az a rossz hírem van, hogy jó lasagnehoz bizony idő kell. Rengeteg idő!
Csak a ragu főzése három-négy órát igényel. El sem hinnénk, milyen elképesztő különbség van aközött ha daráljuk vagy csak nagyon apróra vágjuk a húst, ami persze szintén idő. Gondolom azt már mondanom sem kell, hogy mennyivel finomabb a frissen, házilag készített tészta, mint a száraz bolti. Ha azonban valaki rászánja az időt az elkészítésére, biztosan nem fog csalódni benne. Ebből a lasagneből még a kételkedők is kétszer szednek.


Hozzávalók a bolognai raguhoz:
300 g csont nélküli húsos sertésdagadó
600 g pörköltnek való marhahús
2 sárgarépa
4 szál szárzeller
3 evőkanél olívaolaj
200 ml száraz vörösbor
800 g paradicsomkonzerv (egész vagy aprított, de ne legyen benne se cukor, se fűszerek)
50 ml tej
só, bors

Hozzávalók a tésztához:
2 tojás
200 g liszt
csipet só
1-1 1/2 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a bechamel mártáshoz:
80 g vaj
80 g liszt
800 ml tej
só, bors, szerecsendió
200 g parmezán sajt

A dagadóról levágjuk a bőrét, a húst nagyon apróra vágjuk.

Egy serpenyőben feltesszük közepes lángon, zsiradék nélkül sülni.
Közben felaprítjuk a vöröshagymát, nagyon apróra vágjuk a répát, ugyanígy a szárzellert. Közben néha megkevergetjük a sertést.
Amikor körben megpirult, hozzáadunk 3 evőkanál olívaolajat, majd a felaprított zöldségeket és egy nagy csipet sót.

Amíg a zöldségek főnek, felaprítjuk a marhahúst.
Vágjuk szeletekre, majd egészen apró kockákra, ezután a petrezselyem vagy más zöldfűszer aprításánál már jól ismert technikával - a kés pengéjével újra és újra átkeverve - egyre finomabb darabokra vágjuk, míg darálthúsra emlékeztető kinézete nem lesz.

Amikor megpuhultak a zöldségek, maximumra tekerjük a hőt és beletesszük a felaprított marhahúst is.

 
Kevergetve pirítsuk amíg mindenhol színt nem kap.
Ekkor adjuk hozzá a vörösbort, főzzük négy-öt percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Öntsük bele a felkockázott paradicsomot a levével együtt, sózzuk, forraljuk fel.
Vegyük takarékra a lángot és úgy fedjük le az edényt, hogy maradjon egy kis rés, amin a gőz távozni tud. Így főzzük három-négy órán keresztül. Félóránként nézzünk rá, kell-e keverni vagy van-e még alatta elegendő folyadék.

Egy óra elteltével így néz ki:
Két óra múlva:
Három óra múlva:
Már szinte teljesen jó, én egy negyed pohár vizet adtam még hozzá és főztem újabb fél órán keresztül.
Kóstoljuk meg kell-e sózni, borsozzuk, majd keverjük bele a tejet.
Kész a ragu, tegyük félre.

A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba, villával keverjük el, majd kézzel gyúrjuk össze.


Fóliával letakarva 20 percig pihentessük.
Vágjuk ketté a tésztát, lisztezett felületen, külön-külön nyújtsuk hosszú szalaggá.

Ha van tésztagépünk, akkor fokozatosan nyújtsuk a lehető legvékonyabbra.

Ha kézzel kell dolgoznunk, addig kell nyújtani a tésztát, amíg az ujjunk át nem látszik a túloldalról.
Vágjuk a tésztacsíkokat nagyobb darabokra.
Forrásban lévő, sós vízben főzzük egy percig. Több adagban dolgozzunk, hogy ne ragadjanak össze.
A kifőtt tésztalapokat szűrjük le és egy tiszta konyharuhára terítsük ki őket.
Olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a lisztet, kevergetve pirítsuk két-három percig.

Öntsük bele a tejet, keverjük csomómentesre és főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Közben folyamatosan kevergessük,nehogy odaégjen.

Vegyük le a gázról, szórjunk bele egy csipet szerecsendiót, borsot és egy nagy csipet sót.
Fedjük le, hogy ne bőrösödjön.
Reszeljük le a parmezánt.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Kenjünk ki vajjal vagy olajjal egy sütőtálat.
Egyenletesen oszlassunk el egy adag beshamelt a tepsi alján.
Fektessünk rá tésztalapokat, majd halmozzunk rá a raguból.

A marhahús tetejére újra beshamelt tegyünk, szórjuk meg parmezánnal.

Megint egy réteg tészta következik, aztán ragu és így tovább.
A tetejét beshamellel zárjuk, a maradék parmezánt szórjuk rá.
Az előmelegített sütőben 45 percig sütjük középen, majd a felső polcra téve 5 perc alatt ropogósra sütjük a tetejét.
10-15 percig pihentessük, mielőtt felszeleteljük.
Buon appetito!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü