Ugrás a fő tartalomra

Hawaii huli-huli csirkenyárs ananász-salsaval

Ezzel a recepttel Hawaiira repíthetjük magunkat egy ebéd vagy vacsora erejéig. A huli hawaii nyelven forgatnit jelent. A csirkét fával fűtőtt grillen, egészben sütik, eközben folyamatosan forgatják és kenegetik a szósszal. A nyársra húzott, apróra vágott csirkemell gyorsabban átsül és a pác is jobban átjárja, de azért ne felejtsük el forgatni sütés közben.





Hozzávalók a csirkéhez:
1 1/2 kg csirkemell
1 bögre ananászlé (ne használjunk cukrozott ananászlevet, főleg ne sűrítményből készültet!. Ha van gyümölcscentrifugák, egy meghámozott ananászt préseljünk le, illetve a Dole konzervek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, ennek van igazán ananász íze, egyszerűen turmixiljuk le a levet és a gyümölcsöt együtt.)
1/2 bögre szójaszósz
1/2 bögre kechup
1/3 bögre világos nádcukor
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál zúzott fokhagyma (2-3 gerezd)
1 evőkanál sriracha szósz
2 teáskanál szezámolaj
2 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál rizsecet
1/2 teáskanál bors
1 teáskanál só

Az ananász-salsahoz:
1 egész ananász
1 nagy piros pritamin paprika
4-5 szem koktélparadicsom
1 kis csokor korianderlevél
1 kis lilahagyma
4 evőkanál lime lé
1/4 teáskanál fekete bors
1/8 teáskanál só

Az ananászból hosszában levágjuk nagyjából az egyharmadát.
Késsel óvatosan körbevágjuk a héj mentén, úgy, hogy maradjon egy fél centis perem és alul se lyukasszuk át. Ez lesz, amiben tálaljuk majd.
Egy kanál segítségével szedjük ki a gyümölcshúst, a levágott darabot pucoljuk meg és az összes gyümölcshúst vágjuk nagyon apróra.
Kockázzuk fel a paprikát, a paradicsomot és a lilahagymát is.
Tegyük ezeket egy tálba, szórjuk rá a felaprított korianderlevelet.
Locsoljuk meg a lime levével, sózzuk, borsozzuk és jó alaposan keverjük össze.
Töltsük vissza a kivájt ananászba, fogyasztásig tegyük hűtőbe.
A csirkemelleket apró kockákra vágjuk.
A maradék hozzávalókat egy tálban összekeverjük.

Egy bögrényit félreteszünk belőle, majd a maradékba beleforgatjuk a csirkehúst és egy-két órán át pácoljuk.
Ezután nyársra húzzuk őket és grillserpenyőben vagy faszenes grillen, időnként megforgatva, minden oldalukat aranybarnára sütjük.

Tálalásnál a maradék szószt kínáljuk mellé.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü