Már mindenhol kapható a piacon a friss zöldborsó. Persze, hogy elcsábultam neki. Réges rég elfelejtettem már, hogy mennyire unalmas zöldborsót pucolni. Egy kilót vettem, fél kilónál már feltörtek az emlékek, viszont annyira ízlett a zöldborsópüré, hogy attól félek legközelebb is megveszem majd héjastól. Persze csak akkor, ha épp pucolva nem kapható!
Hozzávalók a kacsamellhez:
2 pár kacsamell
só, bors
200 ml száraz vörösbor
1 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál méz
Hozzávalók a zöldborsópüréhez:
500 g zöldborsó
1/2 citrom leve
fehérbors
só
Hozzávalók az ecetes almához (elhagyható, csak a pürével is remek a kacsa):
1 dl almaecet ecetet
1 dl fehérbor
2 evőkanál cukor
2 nagy alma
Az ecetet, a bort és a cukrot egy kis lábosban addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Lehűtjük, közben az almát nagyon vékony szeletekre vágjuk.
Egy tálba tesszük és nyakonöntjük az elkészült ecetes öntettel.
Hűtőbe tesszük tálalásig.
A bőröket vagy beirdaljuk – ügyelve arra, hogy a húsba ne vágjunk bele – vagy hústűvel sűrűn megszurkáljuk. Egy tálcára vagy tányérra sót szórunk, erre fektetjük a melleket bőrös felükkel lefelé.
Fél órát hagyjuk ebben pácolódni. Ezalatt nem kell hűtőbe tennünk.
A kacsákról lesöprögetjük a felesleges sót. Majd egy tiszta tálra fektetjük, fóliával letakarjuk.
Súllyal – mondjuk, néhány jókora szakácskönyvvel - lenyomjuk és 25 percre a hűtőbe tesszük.
25 perc elteltével kivesszük a hűtőből, sóznunk már nem kell. Bőrös felével hideg serpenyőbe fektetjük. Alágyújtunk, közepes lángon sütjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
Folyamatosan kikanalazzuk alóla a kisült zsírt. Nem szeretnénk, ha úszkálna benne a kacsánk. 25 perc elteltével megfordítjuk a melleket.
A másik oldalt 4-5 percig sütjük, hogy szép barna kéreg képződjön rajta. Bőrös felével felfelé az előmelegített sütőbe helyezzük a melleket. 8 perc alatt készre sütjük. Mindenképp hagyjuk 10 percig pihenni, mielőtt felszeletelnénk.
A serpenyőbe, amiben a kacsákat sütöttük, öntsük bele a bort, az ecetet és a mézet és kevergetve főzzük sűrűre a mártást.
Egy lábosban forraljunk fel vizet, sóval.
Tegyük bele a zöldborsót és főzzük 3 percig. Közben készítsünk elő egy tálban jéghideg vizet, amibe a borsót szedhetjük, ez segít megőrizni a szép, élénkzöld színét.
Ha letelt a főzési idő, szedjük a borsót az előkészített jeges vízbe, majd szűrjük le.
Turmixoljuk le egy evőkanál vízzel és a citromlével.
Sózzuk, borsozzuk és addig pürésítsük, amíg sűrű, és sima pürét nem kapunk.
Ahhoz, hogy igazán krémes legyen a pürénk, át kell nyomnunk egy szűrőn a pépet.
Kóstoljuk meg, kell-e még sózni vagy borsozni.
Tegyünk a tányérokra a püréből, öntsünk egy kis vörösborost mártást mellé, erre halmozzuk a felszeletelt kacsamelleket. Kínáljunk mellé ecetes almát.
Hozzávalók a kacsamellhez:
2 pár kacsamell
só, bors
200 ml száraz vörösbor
1 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál méz
Hozzávalók a zöldborsópüréhez:
500 g zöldborsó
1/2 citrom leve
fehérbors
só
Hozzávalók az ecetes almához (elhagyható, csak a pürével is remek a kacsa):
1 dl almaecet ecetet
1 dl fehérbor
2 evőkanál cukor
2 nagy alma
Az ecetet, a bort és a cukrot egy kis lábosban addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Lehűtjük, közben az almát nagyon vékony szeletekre vágjuk.
Egy tálba tesszük és nyakonöntjük az elkészült ecetes öntettel.
Hűtőbe tesszük tálalásig.
A bőröket vagy beirdaljuk – ügyelve arra, hogy a húsba ne vágjunk bele – vagy hústűvel sűrűn megszurkáljuk. Egy tálcára vagy tányérra sót szórunk, erre fektetjük a melleket bőrös felükkel lefelé.
Fél órát hagyjuk ebben pácolódni. Ezalatt nem kell hűtőbe tennünk.
A kacsákról lesöprögetjük a felesleges sót. Majd egy tiszta tálra fektetjük, fóliával letakarjuk.
Súllyal – mondjuk, néhány jókora szakácskönyvvel - lenyomjuk és 25 percre a hűtőbe tesszük.
25 perc elteltével kivesszük a hűtőből, sóznunk már nem kell. Bőrös felével hideg serpenyőbe fektetjük. Alágyújtunk, közepes lángon sütjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
Folyamatosan kikanalazzuk alóla a kisült zsírt. Nem szeretnénk, ha úszkálna benne a kacsánk. 25 perc elteltével megfordítjuk a melleket.
A másik oldalt 4-5 percig sütjük, hogy szép barna kéreg képződjön rajta. Bőrös felével felfelé az előmelegített sütőbe helyezzük a melleket. 8 perc alatt készre sütjük. Mindenképp hagyjuk 10 percig pihenni, mielőtt felszeletelnénk.
A serpenyőbe, amiben a kacsákat sütöttük, öntsük bele a bort, az ecetet és a mézet és kevergetve főzzük sűrűre a mártást.
Egy lábosban forraljunk fel vizet, sóval.
Tegyük bele a zöldborsót és főzzük 3 percig. Közben készítsünk elő egy tálban jéghideg vizet, amibe a borsót szedhetjük, ez segít megőrizni a szép, élénkzöld színét.
Ha letelt a főzési idő, szedjük a borsót az előkészített jeges vízbe, majd szűrjük le.
Turmixoljuk le egy evőkanál vízzel és a citromlével.
Sózzuk, borsozzuk és addig pürésítsük, amíg sűrű, és sima pürét nem kapunk.
Ahhoz, hogy igazán krémes legyen a pürénk, át kell nyomnunk egy szűrőn a pépet.
Kóstoljuk meg, kell-e még sózni vagy borsozni.
Tegyünk a tányérokra a püréből, öntsünk egy kis vörösborost mártást mellé, erre halmozzuk a felszeletelt kacsamelleket. Kínáljunk mellé ecetes almát.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése