Ugrás a fő tartalomra

Rákóczi túrós Rákóczi János Konyhaművészetéből

Rákóczi János, szakácsmester az 1958-ban rendezett brüsszeli világkiállításon a magyar pavilon konyháját vezette. Az erre az alkalomra készült túrós lepénnyel a magyar lepényeket kívánta népszerűsíteni. A népszerű túrós lepényt úgy dolgozta át, hogy tészta helyett keményre vert, cukrozott tojáshab került a rögös túró tetejére, "megbolondítva" egy kis baracklekvárral. Amikor születésnapomra megkaptam a mesterszakács Konyhaművészet című, 1964-es kiadását, majd kiugrottam a bőrömből. Persze nem titkolták hátsó szándékukat az ajándékozók, ők bizony Rákóczi túróst ennének! A történet legmókásabb része, amikor kiderült, hogy a recept hiányos/hibás. Az elkészítésnél említett vajat nem tartalmazza a hozzávalók listája, így a mennyiség titok (valahol olvastam, hogy az eredetiben nem is volt vaj, csak a tejföl). Van ellenben zsemlemorzsa, amivel a leírásban végül semmi sem történik. Kicsit irónikus, hogy éppen a nevével fémjelzett recept hibádzik, de azt gondolom, ez nem ront semmit sem a zseniális szakács, sem a sütemény hírnevén.




Hozzávalók a tésztához:
250 g liszt
130 g vaj
60 g cukor
100 ml tejföl
2 tojás sárgája
csipet só
késhegyni szódabikarbóna

A töltelékhez:
500 g túró
150 g cukor
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
200 ml tejföl
1 evőkanál búzadara (zsemle helyett)
40 g mazsola (nem szeretem, kihagytam)
1 citrom reszelt héja

A tojáshabhoz:
6 tojásfehérje (csak, amiért mindenki extra habbal szereti a környékemen)
200 g cukor

+házi baracklekvár
kb. 20*40 cm-es, magas falú tepsi

Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet a vajjal, a cukorral, a tejföllel, 2 tojás sárgájával, sóval és egy csipet szódabikarbónával összegyúrjuk.


Kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk 20*40 cm-es téglalappá

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, villával megszurkáljuk.


Az előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük vagy amíg pirosodni nem kezd.

Amíg sül, elkészíthetjük a tölteléket.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük.

Belekeverjük az áttört túrót, a tejfölt, belereszeljük a citrom héját és a búzadarát (itt jönne a mazsola is).

Amikor simára kevertük, beleforgatjuk a két kemény habbá vert tojásfehérjét.


A tészta tetejére simítjuk és visszatoljuk a sütőbe.

Addig sütjük, míg meg nem szilárdul a krém teteje. Ha óvatosan rányomkodjuk az ujjunkat, nem ragad rá a krém. Nagyjából 25-30 perc, a közepe ekkor még kicsit remegni fog, de nem kell teljesen keményre sütni.

A tojásfehérjéket elkezdjük verni. Amikor félkemények, adagonként belekeverjük a cukrot és kemény habbá verjük.

Habnyomózsákkal a sült túrókrém tetejére nyomjuk. Ha extra adag habbal dolgoztunk, akkor a felével fedjük be, aztán csíkozzuk be a tetejét a maradékkal, a csíkok közt helyet hagyva majd a lekvárnak.



Egyébként csak csíkozni kell, nem kell a recept szerint az egész tetejét bevonni.
Visszatesszük a sütőbe 5-10 percre, amíg egy kis színt nem kap a tojáshab.

Hagyjuk kihűlni és átpasszírozott vagy leturmixolt (a házi lekvár darabos) baracklekvárt csurgatunk az árkokba.


Melegvízbe mártott késsel szeleteljük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü