Rákóczi János, szakácsmester az 1958-ban rendezett brüsszeli világkiállításon a magyar pavilon konyháját vezette. Az erre az alkalomra készült túrós lepénnyel a magyar lepényeket kívánta népszerűsíteni. A népszerű túrós lepényt úgy dolgozta át, hogy tészta helyett keményre vert, cukrozott tojáshab került a rögös túró tetejére, "megbolondítva" egy kis baracklekvárral. Amikor születésnapomra megkaptam a mesterszakács Konyhaművészet című, 1964-es kiadását, majd kiugrottam a bőrömből. Persze nem titkolták hátsó szándékukat az ajándékozók, ők bizony Rákóczi túróst ennének! A történet legmókásabb része, amikor kiderült, hogy a recept hiányos/hibás. Az elkészítésnél említett vajat nem tartalmazza a hozzávalók listája, így a mennyiség titok (valahol olvastam, hogy az eredetiben nem is volt vaj, csak a tejföl). Van ellenben zsemlemorzsa, amivel a leírásban végül semmi sem történik. Kicsit irónikus, hogy éppen a nevével fémjelzett recept hibádzik, de azt gondolom, ez nem ront semmit sem a zseniális szakács, sem a sütemény hírnevén.
Hozzávalók a tésztához:
250 g liszt
130 g vaj
60 g cukor
100 ml tejföl
2 tojás sárgája
csipet só
késhegyni szódabikarbóna
A töltelékhez:
500 g túró
150 g cukor
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
200 ml tejföl
1 evőkanál búzadara (zsemle helyett)
40 g mazsola (nem szeretem, kihagytam)
1 citrom reszelt héja
A tojáshabhoz:
6 tojásfehérje (csak, amiért mindenki extra habbal szereti a környékemen)
200 g cukor
+házi baracklekvár
kb. 20*40 cm-es, magas falú tepsi
Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet a vajjal, a cukorral, a tejföllel, 2 tojás sárgájával, sóval és egy csipet szódabikarbónával összegyúrjuk.
Kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk 20*40 cm-es téglalappá
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, villával megszurkáljuk.
Az előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük vagy amíg pirosodni nem kezd.
Amíg sül, elkészíthetjük a tölteléket.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük.
Belekeverjük az áttört túrót, a tejfölt, belereszeljük a citrom héját és a búzadarát (itt jönne a mazsola is).
Amikor simára kevertük, beleforgatjuk a két kemény habbá vert tojásfehérjét.
A tészta tetejére simítjuk és visszatoljuk a sütőbe.
Addig sütjük, míg meg nem szilárdul a krém teteje. Ha óvatosan rányomkodjuk az ujjunkat, nem ragad rá a krém. Nagyjából 25-30 perc, a közepe ekkor még kicsit remegni fog, de nem kell teljesen keményre sütni.
A tojásfehérjéket elkezdjük verni. Amikor félkemények, adagonként belekeverjük a cukrot és kemény habbá verjük.
Habnyomózsákkal a sült túrókrém tetejére nyomjuk. Ha extra adag habbal dolgoztunk, akkor a felével fedjük be, aztán csíkozzuk be a tetejét a maradékkal, a csíkok közt helyet hagyva majd a lekvárnak.
Egyébként csak csíkozni kell, nem kell a recept szerint az egész tetejét bevonni.
Visszatesszük a sütőbe 5-10 percre, amíg egy kis színt nem kap a tojáshab.
Hagyjuk kihűlni és átpasszírozott vagy leturmixolt (a házi lekvár darabos) baracklekvárt csurgatunk az árkokba.
Melegvízbe mártott késsel szeleteljük.
Hozzávalók a tésztához:
250 g liszt
130 g vaj
60 g cukor
100 ml tejföl
2 tojás sárgája
csipet só
késhegyni szódabikarbóna
A töltelékhez:
500 g túró
150 g cukor
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
200 ml tejföl
1 evőkanál búzadara (zsemle helyett)
40 g mazsola (nem szeretem, kihagytam)
1 citrom reszelt héja
A tojáshabhoz:
6 tojásfehérje (csak, amiért mindenki extra habbal szereti a környékemen)
200 g cukor
+házi baracklekvár
kb. 20*40 cm-es, magas falú tepsi
Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet a vajjal, a cukorral, a tejföllel, 2 tojás sárgájával, sóval és egy csipet szódabikarbónával összegyúrjuk.
Kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk 20*40 cm-es téglalappá
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, villával megszurkáljuk.
Az előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük vagy amíg pirosodni nem kezd.
Amíg sül, elkészíthetjük a tölteléket.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük.
Belekeverjük az áttört túrót, a tejfölt, belereszeljük a citrom héját és a búzadarát (itt jönne a mazsola is).
Amikor simára kevertük, beleforgatjuk a két kemény habbá vert tojásfehérjét.
A tészta tetejére simítjuk és visszatoljuk a sütőbe.
Addig sütjük, míg meg nem szilárdul a krém teteje. Ha óvatosan rányomkodjuk az ujjunkat, nem ragad rá a krém. Nagyjából 25-30 perc, a közepe ekkor még kicsit remegni fog, de nem kell teljesen keményre sütni.
A tojásfehérjéket elkezdjük verni. Amikor félkemények, adagonként belekeverjük a cukrot és kemény habbá verjük.
Habnyomózsákkal a sült túrókrém tetejére nyomjuk. Ha extra adag habbal dolgoztunk, akkor a felével fedjük be, aztán csíkozzuk be a tetejét a maradékkal, a csíkok közt helyet hagyva majd a lekvárnak.
Egyébként csak csíkozni kell, nem kell a recept szerint az egész tetejét bevonni.
Visszatesszük a sütőbe 5-10 percre, amíg egy kis színt nem kap a tojáshab.
Hagyjuk kihűlni és átpasszírozott vagy leturmixolt (a házi lekvár darabos) baracklekvárt csurgatunk az árkokba.
Melegvízbe mártott késsel szeleteljük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése