Az idei húsvétra a sonka mellé egy vibráló színű kaláccsal készülök. A céklás fonathoz felhasznált céklák lehámozott héjával festettem a tojásokat. A képen látható tojások héját kifehérítettem a festés előtt. Barna héjű tojáson inkább barnás-vörös színű lesz. A kalács mellé fűszeres sajtgolyókat kínálok, melyeket különféle borítással láttam el, hogy mindenki megtalálja a kedvéhez valót. Tippeket is találtok a receptek alatt természetes tojásfestére.
Hozzávalók a fehér tésztához:
2 1/4 bögre (290 g) sima liszt
1 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál só
1 bögre (236 ml) meleg víz
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olívaolaj
A céklás tésztához:
1/4 bögre (60 ml) meleg víz
1 evőkanál olívaolaj
1 1/4 bögre (150 g) durvára reszelt, nyers cékla
2 bögre (256 g) sima liszt
1 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
Tetejére:
1/8 bögre apróra vágott pisztácia
Rakjuk át a tésztát egy enyhén olajozott tálba, fedjük le egy konyharuhával.
A céklás részt ugyanígy gyúrjuk össze, majd ezt is fedjük le és kelesszük a két tésztarészt, meleg helyen, egy órán át vagy amíg a duplájukra nem nőnek.
Áztassuk közben az apróra vágott pisztáciát egy evőkanál meleg vízbe (ez megakadályozza, hogy megégjenek sütés közben).
Sodorjuk össze, majd vágjuk ketté.
Letakarva egy újabb órán át kelesszük. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Hozzávalók a sajtgolyókhoz:
250 g ricotta
200 g krémfehér sajt
150 g vörös cheddar, reszelve
2 újhagyma
frissen őrölt bors
200 g krémfehér sajt
150 g vörös cheddar, reszelve
2 újhagyma
frissen őrölt bors
A borításhoz választható:
Zöldfűszerek: petrezselyem, majoranna, provancei keverék, kapor,...
Chili, füstölt paprika, édespaprika
Magvak: szezám, fekete szezám, durvára tört mogyoró, dió, pisztácia, mák,...
Szárított virágok: levendula, rózsa,..
Citrombors, rózsabors
stb....
Gyúrjuk össze a sajtokat egy tálban a felaprított hagymával.
Borsozzuk, majd kóstoljuk meg, kell-e sózni.
Gyúrjunk egyforma gombócokat. Én fagyiskanállal adagoltam.
Forgassuk meg a választott burkolóanyagokaban, lehetőség szerint minél többfélét használjunk, annál szebb és kívánatosabb lesz a végeredmény.
Borsozzuk, majd kóstoljuk meg, kell-e sózni.
Gyúrjunk egyforma gombócokat. Én fagyiskanállal adagoltam.
Forgassuk meg a választott burkolóanyagokaban, lehetőség szerint minél többfélét használjunk, annál szebb és kívánatosabb lesz a végeredmény.
Tojásfestési tipp
🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚
A céklák lehámozott héját főzzük fél órán át, majd a leszűrt lével színezhetjük a tojásokat.
Ahhoz, hogy a képen látható világos pirosas színt kapjuk, a barna héjú tojásokat fehéríteni kell. Ehhez tegyünk a főzővizükbe fél bögre ecetet és egy szivaccsal dörzsöljük meg a héját.
A minták különböző levelek lenyomatai, petrezselymet, kaprot, koriandert, borsót használtam hozzájuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése