Ugrás a fő tartalomra

Márványos céklás kalács, fűszeres sajtgolyókkal

Az idei húsvétra a sonka mellé egy vibráló színű kaláccsal készülök. A céklás fonathoz felhasznált céklák lehámozott héjával festettem a tojásokat. A képen látható tojások héját kifehérítettem a festés előtt. Barna héjű tojáson inkább barnás-vörös színű lesz. A kalács mellé fűszeres sajtgolyókat kínálok, melyeket különféle borítással láttam el, hogy mindenki megtalálja a kedvéhez valót. Tippeket is találtok a receptek alatt természetes tojásfestére.






Hozzávalók a fehér tésztához:
2 1/4 bögre (290 g) sima liszt
1 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál só
1 bögre (236 ml) meleg víz
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olívaolaj

A céklás tésztához:
1/4 bögre (60 ml) meleg víz
1 evőkanál olívaolaj
1 1/4 bögre (150 g) durvára reszelt, nyers cékla
2 bögre (256 g) sima liszt
1 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor

Tetejére:
1/8 bögre apróra vágott pisztácia

Tegyük a fehér tészta összetevőit egy tálba és gyúrjuk, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk.
Rakjuk át a tésztát egy enyhén olajozott tálba, fedjük le egy konyharuhával.
A céklás részt ugyanígy gyúrjuk össze, majd ezt is fedjük le és kelesszük a két tésztarészt, meleg helyen, egy órán át vagy amíg a duplájukra nem nőnek.

Áztassuk közben az apróra vágott pisztáciát egy evőkanál meleg vízbe (ez megakadályozza, hogy megégjenek sütés közben).
Osszuk mindkét tésztagombócot kétfelé.

Nyújtsuk kb. 3 centi vastag téglalapokká, tegyük egymásra a lapokat a színeket váltakoztatva.
Sodorjuk össze, majd vágjuk ketté.
Mindkét darabot sodorjuk kb. 30 centi hosszú rúddá.

Csavarjuk össze a két rudat és helyezzük sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába.

Szórjuk a tetejére a lecsöpögtetett pisztáciát.
Letakarva egy újabb órán át kelesszük. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Amikor letelt az óra, tegyük a sütőbe, 30 percig süssük.

Hozzávalók a sajtgolyókhoz:
250 g ricotta
200 g krémfehér sajt
150 g vörös cheddar, reszelve
2 újhagyma
frissen őrölt bors

A borításhoz választható:
Zöldfűszerek: petrezselyem, majoranna, provancei keverék, kapor,...
Chili, füstölt paprika, édespaprika
Magvak: szezám, fekete szezám, durvára tört mogyoró, dió, pisztácia, mák,...
Szárított virágok: levendula, rózsa,..
Citrombors, rózsabors
stb....

Gyúrjuk össze a sajtokat egy tálban a felaprított hagymával.


Borsozzuk, majd kóstoljuk meg, kell-e sózni.
Gyúrjunk egyforma gombócokat. Én fagyiskanállal adagoltam.

Forgassuk meg a választott burkolóanyagokaban, lehetőség szerint minél többfélét használjunk, annál szebb és kívánatosabb lesz a végeredmény.





Tojásfestési tipp

🥚🌷
🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚🌷🥚


A céklák lehámozott héját főzzük fél órán át, majd a leszűrt lével színezhetjük a tojásokat.
Ahhoz, hogy a képen látható világos pirosas színt kapjuk, a barna héjú tojásokat fehéríteni kell. Ehhez tegyünk a főzővizükbe fél bögre ecetet és egy szivaccsal dörzsöljük meg a héját.


A minták különböző levelek lenyomatai, petrezselymet, kaprot, koriandert, borsót használtam hozzájuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü