Shepherd's pie illetve a Cottage pie darált hús, hagymás mártással főzve (esetleg répával, szárzellerrel, olykor borsó is kerül bele), burgonyapürével a tetején. Néha sajt is kerül rá. A Shepherd's pie bárányhússal, míg a Cottage pie marhával készül.
Hozzávalók a húsos részhez:
1 evőkanál olaj
1/2 kg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 vöröshagyma, felkockázva
2 közepes sárgarépa, apróra kockákra vágva
2 szár szárzeller, apróra vágva
1/2 teáskanál só
1 teáskanál őrölt paprika
őrölt fekete bors, ízlés szerint
2 evőkanál liszt
3 evőkanál paradicsompüré (nem a sűrített)
1/2 bögre vörösbor
1 bögre marhahúsleves
1 bögre fagyasztott borsó
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1/2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
1 teáskanál apróra vágott rozmaring
A burgonyapüréhez:
1/2 kg burgonya, meghámozva, darabokra vágva
1/2 bögre zsíros tej
2 evőkanál vaj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál só, plusz a burgonya főzéséhez
1 bögre (100 g) reszelt cheddar sajt
Sós vízben főzzük puhára a burgonyát.
2 evőkanálnyit tegyünk félre a főzővízből, majd szűrjük le.
Adjuk hozzá a tej felét, a félretett főzőlevet és az egész vajat. Sózzuk, szórjuk meg a szerecsendióval.
Krumplinyomóval pépesítsük. Adjuk hozzá lassanként a többi tejet, amíg megfelelően krémesnek nem találjuk.
Közepes lángon hevítsük fel az olajat egy magas falú serpenyőben.
Ha már forró, tegyük bele a marhahúst és pirítsuk, míg barna színt nem kap és a hús leve el nem párolog.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a hagymát, a répát, zellert és pirítsuk tovább, amíg a zöldségek puhulni nem kezdenek.
Hintsük meg sóval, paprikával, borssal és a liszttel, majd kevergetve főzzük újabb 2 percig.
Keverjük bele a paradicsomszószt és addig kevergessük, míg el nem kezd lepirulni.
Öntsük bele a vörösbort és keverjük vele fel a lepirult részeket.
Forraljuk, míg a folyadék többsége el nem távozik, adjuk hozzá a levesalapot és forraljuk tovább, amíg be nem sűrűsödik.
Adjuk hozzá a borsót és a felaprított zöldfűszereket, ellenőrizzük a fűszerezést, sózzuk, ha szükséges, majd egyenletesen terítsük szét egy hőálló sütőtálban.
Mielőtt rátennénk a burgonyapürét, teljesen hűtsük ki, különben ráolvad.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A burgonyapürét a hideg töltelékre nyomkodjuk vagy óvatosan elterítjük rajta, úgy, hogy ne keveredjen össze a hússal.
Megszórjuk a sajttal.
Süssük 20 percig vagy amíg aranybarnára nem sül a sajt a tetején.
Hozzávalók a húsos részhez:
1 evőkanál olaj
1/2 kg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 vöröshagyma, felkockázva
2 közepes sárgarépa, apróra kockákra vágva
2 szár szárzeller, apróra vágva
1/2 teáskanál só
1 teáskanál őrölt paprika
őrölt fekete bors, ízlés szerint
2 evőkanál liszt
3 evőkanál paradicsompüré (nem a sűrített)
1/2 bögre vörösbor
1 bögre marhahúsleves
1 bögre fagyasztott borsó
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1/2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
1 teáskanál apróra vágott rozmaring
A burgonyapüréhez:
1/2 kg burgonya, meghámozva, darabokra vágva
1/2 bögre zsíros tej
2 evőkanál vaj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál só, plusz a burgonya főzéséhez
1 bögre (100 g) reszelt cheddar sajt
Sós vízben főzzük puhára a burgonyát.
2 evőkanálnyit tegyünk félre a főzővízből, majd szűrjük le.
Adjuk hozzá a tej felét, a félretett főzőlevet és az egész vajat. Sózzuk, szórjuk meg a szerecsendióval.
Krumplinyomóval pépesítsük. Adjuk hozzá lassanként a többi tejet, amíg megfelelően krémesnek nem találjuk.
Közepes lángon hevítsük fel az olajat egy magas falú serpenyőben.
Ha már forró, tegyük bele a marhahúst és pirítsuk, míg barna színt nem kap és a hús leve el nem párolog.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a hagymát, a répát, zellert és pirítsuk tovább, amíg a zöldségek puhulni nem kezdenek.
Hintsük meg sóval, paprikával, borssal és a liszttel, majd kevergetve főzzük újabb 2 percig.
Keverjük bele a paradicsomszószt és addig kevergessük, míg el nem kezd lepirulni.
Öntsük bele a vörösbort és keverjük vele fel a lepirult részeket.
Forraljuk, míg a folyadék többsége el nem távozik, adjuk hozzá a levesalapot és forraljuk tovább, amíg be nem sűrűsödik.
Adjuk hozzá a borsót és a felaprított zöldfűszereket, ellenőrizzük a fűszerezést, sózzuk, ha szükséges, majd egyenletesen terítsük szét egy hőálló sütőtálban.
Mielőtt rátennénk a burgonyapürét, teljesen hűtsük ki, különben ráolvad.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A burgonyapürét a hideg töltelékre nyomkodjuk vagy óvatosan elterítjük rajta, úgy, hogy ne keveredjen össze a hússal.
Megszórjuk a sajttal.
Süssük 20 percig vagy amíg aranybarnára nem sül a sajt a tetején.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése