Ugrás a fő tartalomra

Sült édesburgonya, fűszeres fekete rizzsel és lilakáposzta salátával

Nem csak azért érdemes télen, minél több színes dolgot enni, mert jólesik a szemnek az egyhangú szürkeségben, de a színes ételek tele vannak vitaminokkal, amire télen fokozottan szüksége van a szervezetnek. A vöröskáposzta (vagy lilakáposzta) jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma. A káposztában található flavonoidok hatékony antioxidáns hatású anyagok. Erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében is. A sárgarépa -vitaminjai mellett- hatékony immunserkentő. Állítólag a fekete rizs még a barna rizsnél is egészségesebb. Tele van rosttal és E- vitaminnal. A fekete rizs gazdag rostban és olyan növényi anyagokban, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen. És végül, de nem utolsó sorban az édesburgonya rengeteg pozitív tulajdonsága mellett, D-vitaminban gazdag, amiből télen szenvedünk a legnagyobb hiányt.


Hozzávalók az édesburgonyához:
2 édesburgonya (kb. 200 g-osak)
1 evőkanál olaj
1 közepes hagyma, vékonyan felszeletelve
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 teáskanál szárított gyömbér
1-2 teáskanál chili-pehely
1 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál őrölt koriandermag
1/2 bögre (85 g) fekete rizs 
1/2 citrom reszelt héja és leve
petrezselyemlevél és tejföl a tálaláshoz
citrom a tálaláshoz

Hozzávalók a salátához:
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 teáskanál citromlé
1/4 kicsi lilakáposzta
2 közepes sárgarépa
3 újhagyma
2 evőkanál vegyes mag, például napraforgó, tökmag, szezám- és lenmag

Az édesburgonyákat alaposan megmossuk és héjastól alufóliába csomagoljuk. 200 fokos sütőben puhára sütjük. Hústűvel ellenőrizhetjük kicsomagolás nélkül, hogy elkészült-e.

Hagyjuk kicsit hűlni.

A salátához a káposztát vágjuk nagyon vékony szeletekre. A répát is hasonlóan, vékonyra vágjuk, esetleg reszelhetjük is. Az újhagymát szintén vékonyan felcsíkozzuk.
Az olajat a citromlével összekeverjük, sózzuk és beleforgatjuk a salátába.
Megszórjuk a magokkal és alaposan elkeverjük az egészet.


A felszeletelt hagymát, az olajon 1-2 percig pároljuk.

Hozzáadjuk a rizst, a fokhagymát és a fűszereket, majd egy teáskanál sót és további 2-3 percig pirítjuk.


Felöntjük 400 ml vízzel és időnként megkevergetve, addig főzzük, amíg a víz el nem fő alóla.

Ha ekkor még nem elég puha a rizs, akkor öntsünk alá még egy kicsi vizet és főzzük tovább, de ne felejtsük el, hogy a fekete rizs sosem lesz teljesen puha. Tökéletesen megfőtt ha kellemesen rágnivaló az állaga. Ha elkészült vegyük le a gázról, reszeljük bele a citrom héját és csavarjuk bele a citromlevet.

Vágjuk be hosszában az édesburgonyákat, de ne vágjuk át teljesen.



Töltsük beléjük a rizst.

Adjunk hozzá tejfölt, szórjuk meg petrezselyemmel és tálaljuk a salátával.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü