Nem csak azért érdemes télen, minél több színes dolgot enni, mert jólesik a szemnek az egyhangú szürkeségben, de a színes ételek tele vannak vitaminokkal, amire télen fokozottan szüksége van a szervezetnek. A vöröskáposzta (vagy lilakáposzta) jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma. A káposztában található flavonoidok hatékony antioxidáns hatású anyagok. Erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében is. A sárgarépa -vitaminjai mellett- hatékony immunserkentő. Állítólag a fekete rizs még a barna rizsnél is egészségesebb. Tele van rosttal és E- vitaminnal. A fekete rizs gazdag rostban és olyan növényi anyagokban, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen. És végül, de nem utolsó sorban az édesburgonya rengeteg pozitív tulajdonsága mellett, D-vitaminban gazdag, amiből télen szenvedünk a legnagyobb hiányt.
Hozzávalók az édesburgonyához:2 édesburgonya (kb. 200 g-osak)
1 evőkanál olaj
1 közepes hagyma, vékonyan felszeletelve
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 teáskanál szárított gyömbér
1-2 teáskanál chili-pehely
1 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál őrölt koriandermag
1/2 bögre (85 g) fekete rizs
1/2 citrom reszelt héja és leve
petrezselyemlevél és tejföl a tálaláshoz
citrom a tálaláshoz
Hozzávalók a salátához:
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 teáskanál citromlé
1/4 kicsi lilakáposzta
2 közepes sárgarépa
3 újhagyma
2 evőkanál vegyes mag, például napraforgó, tökmag, szezám- és lenmag
Az édesburgonyákat alaposan megmossuk és héjastól alufóliába csomagoljuk. 200 fokos sütőben puhára sütjük. Hústűvel ellenőrizhetjük kicsomagolás nélkül, hogy elkészült-e.
Hagyjuk kicsit hűlni.
A salátához a káposztát vágjuk nagyon vékony szeletekre. A répát is hasonlóan, vékonyra vágjuk, esetleg reszelhetjük is. Az újhagymát szintén vékonyan felcsíkozzuk.
Az olajat a citromlével összekeverjük, sózzuk és beleforgatjuk a salátába.
Megszórjuk a magokkal és alaposan elkeverjük az egészet.
A felszeletelt hagymát, az olajon 1-2 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a rizst, a fokhagymát és a fűszereket, majd egy teáskanál sót és további 2-3 percig pirítjuk.
Felöntjük 400 ml vízzel és időnként megkevergetve, addig főzzük, amíg a víz el nem fő alóla.
Ha ekkor még nem elég puha a rizs, akkor öntsünk alá még egy kicsi vizet és főzzük tovább, de ne felejtsük el, hogy a fekete rizs sosem lesz teljesen puha. Tökéletesen megfőtt ha kellemesen rágnivaló az állaga. Ha elkészült vegyük le a gázról, reszeljük bele a citrom héját és csavarjuk bele a citromlevet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése