Ugrás a fő tartalomra

Sertésszűz balzsamos gránátalma mártással, kel-bulgurral

Írtam már a kelkáposzta jótékony hatásairól. Régen is nagyon szerettem, de akkor mindig főzve készítettem el. Mióta felfedeztem, hogy nyersen is milyen sokoldalúan felhasználható, egyre többször kerül a menüre. Erőteljes íze tökéletesen passzolt a fanyar-édes tőzegáfonyához és nem vallott kudarcot a gránátalma kísérőjeként sem.






Hozzávalók a sertéshez:
1 egész sertésszűz
1 gránátalma magjai
1 bögre balzsamecet
1/4 bögre nádcukor
1 narancs leve
só, bors

Hozzávalók a körethez:
1 bögre bulgur
3 evőkanál olívaolaj
1/2 teáskanál őrölt kömény
1 kis fej kelkáposzta
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve


Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Alaposan sózzuk, borsozzuk körbe a sertést, hagyjuk állni a fűszerben fél órát.

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg körben, minden oldalát.

Tegyük egy tepsiben az előmelegített sütőbe és süssük  15-20 percig. Ha a hús készültségi fokát húshőmérővel ellenőrizzük, várjunk, amíg 55-60 fok közötti értéket mutat.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 10 percig pihenni, csak utána szeleteljük fel.
A serpenyőbe, amiben a húst sütöttük öntsük bele a balzsamecetet, tegyük bele a cukrot, a narancslevet, majd borítsuk bele a gránátalmamagokat (néhányat tegyünk félre díszítéshez).


Forraljuk fel, majd csökkentsük alatta a hőt és főzzük, amíg a térfogata 1/3-ára nem csökken, illetve sűrű mártás nem lesz belőle. Ez akár egy órát is igénybe vehet.


A körethez a bulgurt tegyük fel főni 1 1/2 bögre vízzel, egy csipet sóval és 1 evőkanál olajjal.

Forraljuk fel, majd fedjük le és főzzük alacsony lángon, amíg meg nem puhul. Kb. 12 percig tart. Vegyük le a tűzről; hagyjuk állni fedő alatt még 10 percet, majd keverjük bele a köményt.
Aprítsuk fel a kelkáposztát nagyon finomra és forgassuk a bulgurhoz.


Zúzzuk össze a megpucolt fokhagymát és keverjük össze a maradék olajjal, facsarjuk bele a citrom levét, fűszerezzük egy kevés sóval.

Öntsük a káposztás bulgur tetejére és jó alaposan keverjük el. Kóstóljuk meg kell-e még sózni.

A húst tálaljuk a szósszal és adjuk mellé a kel-bulgurt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü