Írtam már a kelkáposzta jótékony hatásairól. Régen is nagyon szerettem, de akkor mindig főzve készítettem el. Mióta felfedeztem, hogy nyersen is milyen sokoldalúan felhasználható, egyre többször kerül a menüre. Erőteljes íze tökéletesen passzolt a fanyar-édes tőzegáfonyához és nem vallott kudarcot a gránátalma kísérőjeként sem.
Hozzávalók a sertéshez:
1 egész sertésszűz
1 gránátalma magjai
1 bögre balzsamecet
1/4 bögre nádcukor
1 narancs leve
só, bors
Hozzávalók a körethez:
1 bögre bulgur
3 evőkanál olívaolaj
1/2 teáskanál őrölt kömény
1 kis fej kelkáposzta
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
só
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Alaposan sózzuk, borsozzuk körbe a sertést, hagyjuk állni a fűszerben fél órát.
Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg körben, minden oldalát.
Tegyük egy tepsiben az előmelegített sütőbe és süssük 15-20 percig. Ha a hús készültségi fokát húshőmérővel ellenőrizzük, várjunk, amíg 55-60 fok közötti értéket mutat.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 10 percig pihenni, csak utána szeleteljük fel.
A serpenyőbe, amiben a húst sütöttük öntsük bele a balzsamecetet, tegyük bele a cukrot, a narancslevet, majd borítsuk bele a gránátalmamagokat (néhányat tegyünk félre díszítéshez).
Forraljuk fel, majd csökkentsük alatta a hőt és főzzük, amíg a térfogata 1/3-ára nem csökken, illetve sűrű mártás nem lesz belőle. Ez akár egy órát is igénybe vehet.
A körethez a bulgurt tegyük fel főni 1 1/2 bögre vízzel, egy csipet sóval és 1 evőkanál olajjal.
Forraljuk fel, majd fedjük le és főzzük alacsony lángon, amíg meg nem puhul. Kb. 12 percig tart. Vegyük le a tűzről; hagyjuk állni fedő alatt még 10 percet, majd keverjük bele a köményt.
Aprítsuk fel a kelkáposztát nagyon finomra és forgassuk a bulgurhoz.
Zúzzuk össze a megpucolt fokhagymát és keverjük össze a maradék olajjal, facsarjuk bele a citrom levét, fűszerezzük egy kevés sóval.
Öntsük a káposztás bulgur tetejére és jó alaposan keverjük el. Kóstóljuk meg kell-e még sózni.
A húst tálaljuk a szósszal és adjuk mellé a kel-bulgurt.
Hozzávalók a sertéshez:
1 egész sertésszűz
1 gránátalma magjai
1 bögre balzsamecet
1/4 bögre nádcukor
1 narancs leve
só, bors
Hozzávalók a körethez:
1 bögre bulgur
3 evőkanál olívaolaj
1/2 teáskanál őrölt kömény
1 kis fej kelkáposzta
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
só
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Alaposan sózzuk, borsozzuk körbe a sertést, hagyjuk állni a fűszerben fél órát.
Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg körben, minden oldalát.
Tegyük egy tepsiben az előmelegített sütőbe és süssük 15-20 percig. Ha a hús készültségi fokát húshőmérővel ellenőrizzük, várjunk, amíg 55-60 fok közötti értéket mutat.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 10 percig pihenni, csak utána szeleteljük fel.
A serpenyőbe, amiben a húst sütöttük öntsük bele a balzsamecetet, tegyük bele a cukrot, a narancslevet, majd borítsuk bele a gránátalmamagokat (néhányat tegyünk félre díszítéshez).
Forraljuk fel, majd csökkentsük alatta a hőt és főzzük, amíg a térfogata 1/3-ára nem csökken, illetve sűrű mártás nem lesz belőle. Ez akár egy órát is igénybe vehet.
A körethez a bulgurt tegyük fel főni 1 1/2 bögre vízzel, egy csipet sóval és 1 evőkanál olajjal.
Forraljuk fel, majd fedjük le és főzzük alacsony lángon, amíg meg nem puhul. Kb. 12 percig tart. Vegyük le a tűzről; hagyjuk állni fedő alatt még 10 percet, majd keverjük bele a köményt.
Aprítsuk fel a kelkáposztát nagyon finomra és forgassuk a bulgurhoz.
Zúzzuk össze a megpucolt fokhagymát és keverjük össze a maradék olajjal, facsarjuk bele a citrom levét, fűszerezzük egy kevés sóval.
Öntsük a káposztás bulgur tetejére és jó alaposan keverjük el. Kóstóljuk meg kell-e még sózni.
A húst tálaljuk a szósszal és adjuk mellé a kel-bulgurt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése