Amikor tikkasztó a hőség, nehezen dönti el az ember, hogy enni vagy főzni van kevesebb kedve. Ilyenkor olyan ételek jöhetnek csak szóba, amelyek kevés előkészületet igényelnek, hamar elkészülnek. A paradicsom augusztusban a legédesebb, ilyenkor érnek a leglevesebb, legfinomabb fajták. A shakshouka (nem összekeverendő a zakuskival) hagymás-chilis paradicsomszószban sült tojásétel Tunéziából. Nemcsak a Közel keleten, de a mediterrán régiókban is ismert ez az étel. Most éppen ezt a formáját készítettem el, olyan klasszikus olasz hozzávalókkal, mint a bazsalikom és a parmezán.
Hozzávalók:
3 evőkanál olívaolaj
100 g húsos szalonna
1 közepes vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor mángold
3 bögre (700 ml) paradicsomszósz
szárított chili
frissen őrölt bors
só
5-6 nagy tojás
3 evőkanál frissen reszelt Parmigiano-Reggiano sajt
1/4 bögrényi bazsalikomlevél
A mángold szárait 2-3 centis darabokra vágjuk, leveleit félretesszük.
Egy széles serpenyőben felhevítjük az olivaolajat, beletesszük a felaprított vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a feldarabolt mángold szárakat és a felkockázott szalonnát.
5-6 percig kevergetve pirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomszószt.
Sóval, borssal, chilivel fűszerezzük. Néhány bazsalikomlevelet beledobunk, majd időnként megkevergetve 15-20 perc alatt sűrűre főzzük.
Közben egy fazékban forraljunk fel vizet sóval. Amikor forr, dobjuk bele a megmosott mángold leveleket és főzzük 3 percig, majd szűrjük le.
Amikor elkészült a paradicsommártás, kóstoljuk meg, kell-e még sózni, borsozni.
A lecsöpögtetett leveleket rendezzük el a paradicsom tetején.
Üssük bele óvatosan a tojásokat és süssük 12-15 percig, amíg a tojásfehérje meg nem sül, de a sárgája még folyik.
Vegyük le a gázról és reszeljük rá a sajtot.
Hagyjuk állni 5 percig. Díszítsük a maradék összetépkedett bazsalikomlevéllel.
Hozzávalók:
3 evőkanál olívaolaj
100 g húsos szalonna
1 közepes vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor mángold
3 bögre (700 ml) paradicsomszósz
szárított chili
frissen őrölt bors
só
5-6 nagy tojás
3 evőkanál frissen reszelt Parmigiano-Reggiano sajt
1/4 bögrényi bazsalikomlevél
A mángold szárait 2-3 centis darabokra vágjuk, leveleit félretesszük.
Egy széles serpenyőben felhevítjük az olivaolajat, beletesszük a felaprított vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a feldarabolt mángold szárakat és a felkockázott szalonnát.
5-6 percig kevergetve pirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomszószt.
Sóval, borssal, chilivel fűszerezzük. Néhány bazsalikomlevelet beledobunk, majd időnként megkevergetve 15-20 perc alatt sűrűre főzzük.
Közben egy fazékban forraljunk fel vizet sóval. Amikor forr, dobjuk bele a megmosott mángold leveleket és főzzük 3 percig, majd szűrjük le.
Amikor elkészült a paradicsommártás, kóstoljuk meg, kell-e még sózni, borsozni.
A lecsöpögtetett leveleket rendezzük el a paradicsom tetején.
Üssük bele óvatosan a tojásokat és süssük 12-15 percig, amíg a tojásfehérje meg nem sül, de a sárgája még folyik.
Vegyük le a gázról és reszeljük rá a sajtot.
Hagyjuk állni 5 percig. Díszítsük a maradék összetépkedett bazsalikomlevéllel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése