A nasi campur ("vegyes rizs") egy kis bögrényi rizs, melyet számos különböző, kis adag étel kísér. Ezek lehetnek húsok, zöldségek, földimogyoró, tojás és rákszirom. Délkelet-Ázsiai szinte mindenhol ismerik, de Indonéziában
és Malajziában a legnépszerűbb. Hogy mi kerül a rizs mellé, az nem csak az országtól függ, de régiónként is rengeteg eltérés lehet. A Balinéz változaton lehet grillezett tonhal, sült tofu, uborka, spenót, tempe, marhahús, zöldséges curry, kukorica, chilis szósz. Az utcai árusok banánlevélbe csomagolva árusítják. Ezt a változatot egy Balinéz főzőtanfolyamon tanultam, de nem tartalmazza az összes fogást, amit ott mutattak. Így is igen bőségesre sikeredett.
Először egy alapszószt kell elkészítenünk, ami majd a legtöbb fogás készítésémél fel kell majd használni. Készül egy csirke sate (sate empol), egy indonéz curry, tempe manis, melyet a gado-gado nevű salátához használunk majd fel és egy lawar nevű fogás, mely különböző zöldségekből, kókuszból és fűszerekből áll.
Hozzávalók az alap-szószhoz (base genep):
5 piros chili, kimagozva és felszeletelve
10 mogyoróhagyma, felszeletelve
15 gerezd fokhagyma, felszeletelve
hüvelyknyi galangal (ugyanolyan rizóma, mint a gyömbér vagy a kurmuma, itthon is kapható, de a tanfolyamon azt tanácsolták, kevesebb gyömbérrel helyettesítsük, ha nem jutunk hozzá), apróra vágva
hüvelyknyi gyömbér, apróra vágva
hüvelyknyi friss kurkuma, apróra vágva
1 teáskanál őrölt kurkuma
25 g kesudió (banhulfa termése kellene eredetileg, de ezt nem kaptam itthon)
2 teáskanál garnélarákpaszta
1 teáskanál koriandermag
1 1 teáskanál feketebors
1 1 teáskanál fehérbors
1/4 teáskanál szerecsendió
2 darab szegfűszeg, összetörve
1 evőkanál pálmacukor
1 szál citromfű
2 babérlevél
3 evőkanál kókuszolaj (nem összekeverendő a kókuszzsírral, áttetszőnek kell lennie és folyékonynak, mint az étolajnak)
1 teáskanál só
A citromfű, a cukor, a babérlevél és az olaj kivételével minden más hozzávalót turmixoljunk krémesre.
Tradicionálisan egy kőmozsárban kell összezúzni a hozzávalókat, meglehetősen fárasztó így.
Az így elkészült masszát, tegyük egy serpenyőbe a kókuszolajjal, keverjük hozzá a pálmacukrot, tegyük bele a leveleket és tördeljük bele a citromfű szárat.
Főzzük közepes lángon amíg az összes víz elpárolog és a szósz aranysárgává nem válik, kb. 7 percig.
Az elkészült szósz hűtőben 2 hétig eláll.
Hozzávalók a curryhez:
1/2 kg csirkemell
250 g burgonya
7 gerezd fokhagyma
3 mogyoróhagyma
1 újhagyma
2 chili
3 evőkanál kókuszkrém
1/2 liter húsleves
2 evőkanál a base genep-ből
1 evőkanál kókuszolaj
2 babérlevél
5 kaffir lime levél
só, bors
Aprítsuk fel a chilit, fokhagymát, hagymát, újhagymát.
Az olajon főzzük illatosra a felaprított fűszereket.
Kockázzuk fel a burgonyát és a csirkemelleket.
Keverjük a főtt chilis-hagymáhokhoz a base genepet és a csirkemellkockákat.
Alaposan keverjük el majd öntsük rá a húslevest és forraljuk fel.
Tegyük bele a burgonyát, a kaffir- és babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd főzzük puhára a csirkét és a burgonyát.
Amikor elkészült, keverjük bele a kókuszkrémet és főzzük még 2 percig.
Melegen tálaljuk.
Hozzávalók a tempe manishoz:
1 csomag tempe (fermentált szójababsajt)
10 piros chili
5 evőkanál Indonéz édes szójaszósz
4 újhagyma
8 gerezd fokhagyma
Szeleteljük csíkokra a tempét.
Forrósítsuk fel az olajat és süssük benne ropogósra a tempecsíkokat.
Közben aprítsuk fel a chilit, hagymát, fokhagymát és egy másik serpenyőben, 3 evőkanál olajon ezeket is pirítsuk meg.
Öntsük rá a tempét és még mindig gáz felett keverjük bele a szójaszószt és tördeljük bele a kaffir leveleket.
Hozzávalók a gado-gadohoz:
1 kínai kel
1/2 fehérkáposzta
300 g zöldbab
1 kígyóuborka
1 1/2 bögre földimogyoró (lehetőleg héjas, sajnos én héj nélkülit találtam csak most)
1/2 kg csirkemell
1/2 bögre reszelt kókusz
amennyiben szárított kókuszt használunk, 1-2 evőkanál kókuszkrémet bele kell keverni
2 evőkanál pálmacukor
1/2 lime leve
2 újhagyma
só, bors
Az újhagymát felszeleteljük és egy kanálnyi kókuszolajon megsütjük.
A csirkemellet minél pépesebbre daráljuk.
A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk, bambuszpálcára nyomkodjuk.
Keveset tegyünk egyre, nem kell vastag húsgolyókat gyártani.
Faszén felett mindkét oldalon aranybarnára sütjük.
és Malajziában a legnépszerűbb. Hogy mi kerül a rizs mellé, az nem csak az országtól függ, de régiónként is rengeteg eltérés lehet. A Balinéz változaton lehet grillezett tonhal, sült tofu, uborka, spenót, tempe, marhahús, zöldséges curry, kukorica, chilis szósz. Az utcai árusok banánlevélbe csomagolva árusítják. Ezt a változatot egy Balinéz főzőtanfolyamon tanultam, de nem tartalmazza az összes fogást, amit ott mutattak. Így is igen bőségesre sikeredett.
Először egy alapszószt kell elkészítenünk, ami majd a legtöbb fogás készítésémél fel kell majd használni. Készül egy csirke sate (sate empol), egy indonéz curry, tempe manis, melyet a gado-gado nevű salátához használunk majd fel és egy lawar nevű fogás, mely különböző zöldségekből, kókuszból és fűszerekből áll.
Hozzávalók az alap-szószhoz (base genep):
5 piros chili, kimagozva és felszeletelve
10 mogyoróhagyma, felszeletelve
15 gerezd fokhagyma, felszeletelve
hüvelyknyi galangal (ugyanolyan rizóma, mint a gyömbér vagy a kurmuma, itthon is kapható, de a tanfolyamon azt tanácsolták, kevesebb gyömbérrel helyettesítsük, ha nem jutunk hozzá), apróra vágva
hüvelyknyi gyömbér, apróra vágva
hüvelyknyi friss kurkuma, apróra vágva
1 teáskanál őrölt kurkuma
25 g kesudió (banhulfa termése kellene eredetileg, de ezt nem kaptam itthon)
2 teáskanál garnélarákpaszta
1 teáskanál koriandermag
1 1 teáskanál feketebors
1 1 teáskanál fehérbors
1/4 teáskanál szerecsendió
2 darab szegfűszeg, összetörve
1 evőkanál pálmacukor
1 szál citromfű
2 babérlevél
3 evőkanál kókuszolaj (nem összekeverendő a kókuszzsírral, áttetszőnek kell lennie és folyékonynak, mint az étolajnak)
1 teáskanál só
A citromfű, a cukor, a babérlevél és az olaj kivételével minden más hozzávalót turmixoljunk krémesre.
Tradicionálisan egy kőmozsárban kell összezúzni a hozzávalókat, meglehetősen fárasztó így.
Az így elkészült masszát, tegyük egy serpenyőbe a kókuszolajjal, keverjük hozzá a pálmacukrot, tegyük bele a leveleket és tördeljük bele a citromfű szárat.
Főzzük közepes lángon amíg az összes víz elpárolog és a szósz aranysárgává nem válik, kb. 7 percig.
Az elkészült szósz hűtőben 2 hétig eláll.
Hozzávalók a curryhez:
1/2 kg csirkemell
250 g burgonya
7 gerezd fokhagyma
3 mogyoróhagyma
1 újhagyma
2 chili
3 evőkanál kókuszkrém
1/2 liter húsleves
2 evőkanál a base genep-ből
1 evőkanál kókuszolaj
2 babérlevél
5 kaffir lime levél
só, bors
Aprítsuk fel a chilit, fokhagymát, hagymát, újhagymát.
Az olajon főzzük illatosra a felaprított fűszereket.
Kockázzuk fel a burgonyát és a csirkemelleket.
Keverjük a főtt chilis-hagymáhokhoz a base genepet és a csirkemellkockákat.
Alaposan keverjük el majd öntsük rá a húslevest és forraljuk fel.
Tegyük bele a burgonyát, a kaffir- és babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd főzzük puhára a csirkét és a burgonyát.
Amikor elkészült, keverjük bele a kókuszkrémet és főzzük még 2 percig.
Melegen tálaljuk.
Hozzávalók a tempe manishoz:
1 csomag tempe (fermentált szójababsajt)
10 piros chili
5 evőkanál Indonéz édes szójaszósz
4 újhagyma
8 gerezd fokhagyma
5 kaffir lime levél
1/4 liter kókuszolaj
só, borsSzeleteljük csíkokra a tempét.
Forrósítsuk fel az olajat és süssük benne ropogósra a tempecsíkokat.
Közben aprítsuk fel a chilit, hagymát, fokhagymát és egy másik serpenyőben, 3 evőkanál olajon ezeket is pirítsuk meg.
Öntsük rá a tempét és még mindig gáz felett keverjük bele a szójaszószt és tördeljük bele a kaffir leveleket.
Hozzávalók a gado-gadohoz:
1 kínai kel
1/2 fehérkáposzta
300 g zöldbab
1 kígyóuborka
1 1/2 bögre földimogyoró (lehetőleg héjas, sajnos én héj nélkülit találtam csak most)
hüvelyknyi galangal
10 szem kesudió
2 gerezd fokhagyma
1 chili
1/2 paradicsom
5 evőkanál Indonéz édes szójaszósz
só
1 lime
és az előzőleg elkészített tempe
Először pépesítsük mozsárban vagy turmixszal a következő hozzávalókat: chili, mogyoró, galangal, kesudió, fokhagyma, paradicsom.
Keverjük össze a masszát fél bögre vízzel és alacsony hőfokon főzzük el a levét.
Sózzuk és facsarjunk bele egy lime-ot. Keverjük simára.
A káposztákat reszeljük le, a babot vágjuk 2 centis darabokra.
Forrásban lévő sós vízben főzzük a reszelt káposztákat 1 percig, majd leszűrve tegyük hidegvízbe. A babot ugyanígy blansírozzuk 3 percig. Csepegtessünk le mindent.
Az uborkát vágjuk apró csíkokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a zöldségeket, a mogyorószósszal és a tempével.
Hozzávalók a lawar balihoz:
250 g zöldbab
2 bögre babcsíra
Hozzávalók a sate empolhoz:2 gerezd fokhagyma
1 chili
1/2 paradicsom
5 evőkanál Indonéz édes szójaszósz
só
1 lime
és az előzőleg elkészített tempe
Először pépesítsük mozsárban vagy turmixszal a következő hozzávalókat: chili, mogyoró, galangal, kesudió, fokhagyma, paradicsom.
Keverjük össze a masszát fél bögre vízzel és alacsony hőfokon főzzük el a levét.
Sózzuk és facsarjunk bele egy lime-ot. Keverjük simára.
A káposztákat reszeljük le, a babot vágjuk 2 centis darabokra.
Forrásban lévő sós vízben főzzük a reszelt káposztákat 1 percig, majd leszűrve tegyük hidegvízbe. A babot ugyanígy blansírozzuk 3 percig. Csepegtessünk le mindent.
Az uborkát vágjuk apró csíkokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a zöldségeket, a mogyorószósszal és a tempével.
Hozzávalók a lawar balihoz:
250 g zöldbab
2 bögre babcsíra
1/2 bögre reszelt kókusz 1 evőkanál kókuszkrémmel
2 evőkanál base genep
1 evőkanál pálmacukor
1 újhagyma
1 evőkanál kókuszolaj
1 lime
1/2 teáskanál só
Szeleteljük fel az újhagymát és süssük meg az olajon.
Vágjuk 2 centis darabokra a babot. Forrásban lévő sós vízben főzzük 2-3 percig a csírával együtt, majd leszűrve tegyük hidegvízbe.
Csepegtessük le. Ezután nincs más dolgunk, mint jó alaposan összekeverni a hozzávalókat.
1 evőkanál pálmacukor
1 újhagyma
1 evőkanál kókuszolaj
1 lime
1/2 teáskanál só
Szeleteljük fel az újhagymát és süssük meg az olajon.
Vágjuk 2 centis darabokra a babot. Forrásban lévő sós vízben főzzük 2-3 percig a csírával együtt, majd leszűrve tegyük hidegvízbe.
Csepegtessük le. Ezután nincs más dolgunk, mint jó alaposan összekeverni a hozzávalókat.
1/2 kg csirkemell
1/2 bögre reszelt kókusz
amennyiben szárított kókuszt használunk, 1-2 evőkanál kókuszkrémet bele kell keverni
2 evőkanál pálmacukor
1/2 lime leve
2 újhagyma
só, bors
Az újhagymát felszeleteljük és egy kanálnyi kókuszolajon megsütjük.
A csirkemellet minél pépesebbre daráljuk.
A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk, bambuszpálcára nyomkodjuk.
Keveset tegyünk egyre, nem kell vastag húsgolyókat gyártani.
Faszén felett mindkét oldalon aranybarnára sütjük.
Amikor minden elkészült minden tányérra teszünk mindneből vagy büféjelleggel mindenki szedhet magának, mindenből.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése