Ugrás a fő tartalomra

Nasi campur

A nasi campur ("vegyes rizs") egy kis bögrényi rizs, melyet számos különböző, kis adag étel kísér. Ezek lehetnek húsok, zöldségek, földimogyoró, tojás és rákszirom. Délkelet-Ázsiai szinte mindenhol ismerik, de Indonéziában 
és Malajziában a legnépszerűbb. Hogy mi kerül a rizs mellé, az nem csak az országtól függ, de régiónként is rengeteg eltérés lehet. A Balinéz változaton lehet grillezett tonhal, sült tofu, uborka, spenót, tempe, marhahús, zöldséges curry, kukorica, chilis szósz. Az utcai árusok banánlevélbe csomagolva árusítják. Ezt a változatot egy Balinéz főzőtanfolyamon tanultam, de nem tartalmazza az összes fogást, amit ott mutattak. Így is igen bőségesre sikeredett.
Először egy alapszószt kell elkészítenünk, ami majd a legtöbb fogás készítésémél fel kell majd használni. Készül egy csirke sate (sate empol), egy indonéz curry, tempe manis, melyet a gado-gado nevű salátához használunk majd fel és egy lawar nevű fogás, mely különböző zöldségekből, kókuszból és fűszerekből áll.






Hozzávalók az alap-szószhoz (base genep):
5 piros chili, kimagozva és felszeletelve
10 mogyoróhagyma, felszeletelve
15 gerezd fokhagyma, felszeletelve
hüvelyknyi galangal (ugyanolyan rizóma, mint a gyömbér vagy a kurmuma, itthon is kapható, de a tanfolyamon azt tanácsolták, kevesebb gyömbérrel helyettesítsük, ha nem jutunk hozzá), apróra vágva
hüvelyknyi gyömbér, apróra vágva
hüvelyknyi friss kurkuma, apróra vágva
1 teáskanál őrölt kurkuma
25 g kesudió (banhulfa termése kellene eredetileg, de ezt nem kaptam itthon)
2 teáskanál garnélarákpaszta
1 teáskanál koriandermag
1 1 teáskanál feketebors
1 1 teáskanál fehérbors
1/4 teáskanál szerecsendió
2 darab szegfűszeg, összetörve
1 evőkanál pálmacukor 
1 szál citromfű
2 babérlevél
3 evőkanál kókuszolaj (nem összekeverendő a kókuszzsírral, áttetszőnek kell lennie és folyékonynak, mint az étolajnak)
1 teáskanál só

A citromfű, a cukor, a babérlevél és az olaj kivételével minden más hozzávalót turmixoljunk krémesre.



Tradicionálisan egy kőmozsárban kell összezúzni a hozzávalókat, meglehetősen fárasztó így.
Az így elkészült masszát, tegyük egy serpenyőbe a kókuszolajjal, keverjük hozzá a pálmacukrot, tegyük bele a leveleket és tördeljük bele a citromfű szárat.

Főzzük közepes lángon amíg az összes víz elpárolog és a szósz aranysárgává nem válik, kb. 7 percig.

Az elkészült szósz hűtőben 2 hétig eláll.

Hozzávalók a curryhez:
1/2 kg csirkemell
250 g burgonya
7 gerezd fokhagyma
3 mogyoróhagyma
1 újhagyma
2 chili
3 evőkanál kókuszkrém
1/2 liter húsleves
evőkanál a base genep-ből
evőkanál kókuszolaj
2 babérlevél
5 kaffir lime levél
só, bors

Aprítsuk fel a chilit, fokhagymát, hagymát, újhagymát.

Az olajon főzzük illatosra a felaprított fűszereket.

Kockázzuk fel a burgonyát és a csirkemelleket.

Keverjük a főtt chilis-hagymáhokhoz a base genepet és a csirkemellkockákat.


Alaposan keverjük el majd öntsük rá a húslevest és forraljuk fel.

Tegyük bele a burgonyát, a kaffir- és babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd főzzük puhára a csirkét és a burgonyát.

Amikor elkészült, keverjük bele a kókuszkrémet és főzzük még 2 percig.
Melegen tálaljuk.



Hozzávalók a tempe manishoz:
1 csomag tempe (fermentált szójababsajt)
10 piros chili
5 evőkanál Indonéz édes szójaszósz
4 újhagyma
8 gerezd fokhagyma
5 kaffir lime levél
1/4 liter kókuszolaj
só, bors

Szeleteljük csíkokra a tempét.


Forrósítsuk fel az olajat és süssük benne ropogósra a tempecsíkokat.

Közben aprítsuk fel a chilit, hagymát, fokhagymát és egy másik serpenyőben, 3 evőkanál olajon ezeket is pirítsuk meg.

Öntsük rá a tempét és még mindig gáz felett keverjük bele a szójaszószt és tördeljük bele a kaffir leveleket.




Hozzávalók a gado-gadohoz:
1 kínai kel
1/2 fehérkáposzta
300 g zöldbab
1 kígyóuborka
1 1/2 bögre földimogyoró (lehetőleg héjas, sajnos én héj nélkülit találtam csak most)
hüvelyknyi galangal
10 szem kesudió
2 gerezd fokhagyma
1 chili
1/2 paradicsom
5 evőkanál Indonéz édes szójaszósz

1 lime
és az előzőleg elkészített tempe

Először pépesítsük mozsárban vagy turmixszal a következő hozzávalókat: chili, mogyoró, galangal, kesudió, fokhagyma, paradicsom.

Keverjük össze a masszát fél bögre vízzel és alacsony hőfokon főzzük el a levét.


Sózzuk és facsarjunk bele egy lime-ot. Keverjük simára.
A káposztákat reszeljük le, a babot vágjuk 2 centis darabokra.

Forrásban lévő sós vízben főzzük a reszelt káposztákat 1 percig, majd leszűrve tegyük hidegvízbe. A babot ugyanígy blansírozzuk 3 percig. Csepegtessünk le mindent.
Az uborkát vágjuk apró csíkokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a zöldségeket, a mogyorószósszal és a tempével.



Hozzávalók a lawar balihoz:
250 g zöldbab
2 bögre babcsíra
1/2 bögre reszelt kókusz 1 evőkanál kókuszkrémmel
2 evőkanál base genep
1 evőkanál pálmacukor
1 újhagyma
1 evőkanál kókuszolaj
1 lime
1/2 teáskanál só

Szeleteljük fel az újhagymát és süssük meg az olajon.

Vágjuk 2 centis darabokra a babot. Forrásban lévő sós vízben főzzük 2-3 percig a csírával együtt, majd leszűrve tegyük hidegvízbe.

Csepegtessük le. Ezután nincs más dolgunk, mint jó alaposan összekeverni a hozzávalókat.


Hozzávalók a sate empolhoz:
1/2 kg csirkemell
1/2 bögre reszelt kókusz
amennyiben szárított kókuszt használunk, 1-2 evőkanál kókuszkrémet bele kell keverni
2 evőkanál pálmacukor
1/2 lime leve
2 újhagyma
só, bors

Az újhagymát felszeleteljük és egy kanálnyi kókuszolajon megsütjük.
A csirkemellet minél pépesebbre daráljuk.

A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk, bambuszpálcára nyomkodjuk.


Keveset tegyünk egyre, nem kell vastag húsgolyókat gyártani.

Faszén felett mindkét oldalon aranybarnára sütjük.
Amikor minden elkészült minden tányérra teszünk mindneből vagy büféjelleggel mindenki szedhet magának, mindenből.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü