Akik ismernek, tudják, hogy mindig sós fagylaltokról álmodozom. Egyre több helyen kapni már itthon is sós-karamella és sós-mogyorós fagyit, ez arra enged következtetni, hogy esetleg másnak is akad az enyémhez hasonló, furcsa ízlése és igénye a sós nyalat iránt. Itthon még nem láttam hasonlót, mint ez a baconos változat, de Amerikában nagyon népszerű mindenféle édes variációja a baconnek, legyen az fánk tetején juharsziruppal vagy fagylaltban karamellizálva. Fagylaltgép szükségeltetik!
Hozzávalók a kandírozott baconhez:
5 szelet bacon
2-3 teáskanál világos nádcukor
A fagylaltalaphoz:
3 evőkanál (45 g) vaj
1/2 bögre (100 g) barnacukor
2 3/4 bögre (675 ml) tejszín
5 nagy tojássárgája
2 teáskanál sötét rum vagy whisky (én a Bourbonre esküszöm bacon mellé)
1/4 teáskanál vanília kivonat
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a szalonnaszeleteket egy alumínium fóliával borított sütőlapra.
Szórjuk meg egyenletesen a baconcsíkokat cukorral.
Süssük 6-8 percig, majd fordítsuk meg őket úgy, hogy húzzuk át őket a sötét, szirupos folyadékon, amely összegyűlt alattuk.
A maradék cukrot szórjuk erre a felére és süssük ropogósra a szalonnákat.
Vegyük ki és tegyük félre hűlni. Miután kihűlt, vágjuk apró darabokra.
A fagylaltalaphoz tegyünk félre két evőkanállal a cukorból.
A vajat a tejszínnel és a maradék cukorral tegyük fel egy kis lábosban melegedni.
Közben egy tálban verjük a tojássárgjákat a félretett cukorral habosra.
Ha a tejszínes keverék forró és a vaj elolvadt, akkor folyamatos keverés közben csurgassuk óvatosan a tojássárgájához.
Öntsük a keveréket vissza a lábosba.
Alacsony hőfokon főzzük, folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik.
Vegyük le. Készítsünk jégfürdőt. Szűrjük át, hogy csomómentes legyen, majd keverjük bele a vaníliát. Ezután hűtsük le.
Töltsük a fagyigépbe és készítsük el a fagyit. A bacont és az alkoholt csak azután keverjük bele, miután a fagyigép végzett. Érdemes lapáttal belekevernünk, nehogy a fagyigép lapátja beletörjön egy bacon-darabkába.
Tegyük dobozva és rakjuk mélyhűtőbe fogyasztásig.
Hozzávalók a kandírozott baconhez:
5 szelet bacon
2-3 teáskanál világos nádcukor
A fagylaltalaphoz:
3 evőkanál (45 g) vaj
1/2 bögre (100 g) barnacukor
2 3/4 bögre (675 ml) tejszín
5 nagy tojássárgája
2 teáskanál sötét rum vagy whisky (én a Bourbonre esküszöm bacon mellé)
1/4 teáskanál vanília kivonat
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a szalonnaszeleteket egy alumínium fóliával borított sütőlapra.
Szórjuk meg egyenletesen a baconcsíkokat cukorral.
Süssük 6-8 percig, majd fordítsuk meg őket úgy, hogy húzzuk át őket a sötét, szirupos folyadékon, amely összegyűlt alattuk.
A maradék cukrot szórjuk erre a felére és süssük ropogósra a szalonnákat.
Vegyük ki és tegyük félre hűlni. Miután kihűlt, vágjuk apró darabokra.
A fagylaltalaphoz tegyünk félre két evőkanállal a cukorból.
A vajat a tejszínnel és a maradék cukorral tegyük fel egy kis lábosban melegedni.
Közben egy tálban verjük a tojássárgjákat a félretett cukorral habosra.
Ha a tejszínes keverék forró és a vaj elolvadt, akkor folyamatos keverés közben csurgassuk óvatosan a tojássárgájához.
Öntsük a keveréket vissza a lábosba.
Alacsony hőfokon főzzük, folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik.
Vegyük le. Készítsünk jégfürdőt. Szűrjük át, hogy csomómentes legyen, majd keverjük bele a vaníliát. Ezután hűtsük le.
Töltsük a fagyigépbe és készítsük el a fagyit. A bacont és az alkoholt csak azután keverjük bele, miután a fagyigép végzett. Érdemes lapáttal belekevernünk, nehogy a fagyigép lapátja beletörjön egy bacon-darabkába.
Tegyük dobozva és rakjuk mélyhűtőbe fogyasztásig.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése