Ugrás a fő tartalomra

Mézimádók tortája

Magyarországon a méhek napját április 30-án tartják. Februárban azonban az ENSZ május 20-át jelölte meg a méhek világnapjának, így ezt idén először ünnepeljük. És hogy miért ünnepeljük őket? Áldásos tevékenységüknek köszönhetjük a gyümölcsöket, mely fák virágai beporzás nélkül nem hoznának termést. És nem mellesleg a mézet. Ezzel a tortával szeretném megköszönni a méheknek, hogy ez a torta létrejöhetett. Kedves méhek! Boldog szülinapot!






Hozzávalók a piskótához:
1/2 bögre (110 g) puha vaj, szobahőmérsékletűre melegítve
1/2 bögre (100 g) cukor
2 tojás
2 teáskanál vanília-kivonat
2 1/3 (300 g) bögre liszt
1 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 bögre görög joghurt
1/4 bögre tej
3/4 bögre méz

Hozzávalók a mézes krémhez:
1/2 bögre (110 g) puha vaj
100 g krémsajt (mascarpone), szobahőmérsékletű
2 teáskanál  vanília-kivonat
1/2 bögre (65 g) porcukor
1/2 bögre méz

A torta összeállításához:
baracklekvár

Opcionális a díszítéshez:
méz
pollen
sárga olvasztócsoki
csomagoláshoz használt, pukkasztható fólia (innentől: pukifólia)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformánk. Ideális esetben két 20 centis formára lesz szükségünk. Süthetjük egy nagyobban (24-26 centisben), ekkor laposabb tortát fogunk kapni.

Verjük a vajat és a cukrot közepes fokozaton, körülbelül 4 percig, amíg habos és világos nem lesz.

Adjuk hozzá a tojásokat egyesével, majd keverjük bele a vaníliát.
Keverjük bele a mézet.

Szitáljuk egy másik tálba a lisztet, a sütőport és a fahéjat.

Keverjük a liszt harmadát a tojásos krémhez egy habverővel.

Amikor sima, keverjük bele a  joghurt felét.

Ezután újabb adag liszttel, majd joghurttal keverjük simára a tésztát. A maradék lisztet keverjük bele utoljára.

Ha sima a tésztánk osszuk el a két előkészített tortaformában és tegyük az előmelegített sütőbe.

25 perc elteltével tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk.

Ha tisztán jön ki belőle a tű, vegyük ki a sütőből és tegyük félre hűlni.

A krémhez verjük a vajat és a krémsajtot közepes sebességgel, amíg sima és homogén nem lesz.

Adjuk hozzá a vaníliát, majd a porcukrot, alacsonyan fokozaton keverjük 1 percig.


Ezután keverjük bele a mézet és verjük egy percig magas sebességfokozaton, amíg habos és krémes nem lesz.


A torta összeállítását csak akkor kezdjük el, ha a piskóta teljesen kihűlt.
Vágjuk ketté mindkettőt, ha nem sült egyenesre a teteje, vágjuk le a skalpját.
Tegyünk egy lapot a tálunkra, kenjük meg vastagon baracklekvárral, kenjük meg vastagon a krémmel, majd fedjük be egy újabb lappal.




így folytassuk a rétegezést az utolsó lapig. Ennek a tetejére már ne tegyünk lekvárt, csak krémet.

A maradék krémmel kenjük körbe a torta oldalát. először csak vékonyan, hogy befedjük a piskótát.

Tegyük 10 percre hűtőbe, majd vonjuk be a maradék krémmel a tortát, nem simítottam el teljesen az oldalán, mivel be lesz vonva a csokipasztillákkal.

Amíg készül a dekoráció, tegyük hűtőbe.
Vágjunk le a pukifóliából annyit, amennyi körbeéri a tortánk. 
A csokipasztillákat olvasszuk meg mikróban vagy gőz fölött a csomagoláson található utasítás szerint.


Ha mikrózzuk, inkább több részletben, keveset melegítsünk rajta, nehogy megégjen.
Terítsük magunk elé a fóliát és egy széles pengéjű kés segítségével simítsuk el rajta a sárga masszát. Olyan vastagon kenjük, hogy épp befedje a levegőbuborékokat.


Kenjük magasabbra, mint a torta magassága, nem kell, hogy szabályos legyen a széle.
Hagyjuk kicsit száradni. Amikor már nem folyékony, van annyi tartása, hogy fel tudjuk emelni , egyszerűen tekerjük a torta köré.
Kicsit nyomkodjuk rá körös-körül, majd óvatosan húzzuk le róla a fóliát.

A letört darabokkal díszítsük a torta tetejét, tálalás előtt csurgassunk rá mézet és/vagy szórjuk meg virágporral.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü