Magyarországon a méhek napját április 30-án tartják. Februárban azonban az ENSZ május 20-át jelölte meg a méhek világnapjának, így ezt idén először ünnepeljük. És hogy miért ünnepeljük őket? Áldásos tevékenységüknek köszönhetjük a gyümölcsöket, mely fák virágai beporzás nélkül nem hoznának termést. És nem mellesleg a mézet. Ezzel a tortával szeretném megköszönni a méheknek, hogy ez a torta létrejöhetett. Kedves méhek! Boldog szülinapot!
Hozzávalók a piskótához:
1/2 bögre (110 g) puha vaj, szobahőmérsékletűre melegítve
1/2 bögre (100 g) cukor
2 tojás
2 teáskanál vanília-kivonat
2 1/3 (300 g) bögre liszt
1 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 bögre görög joghurt
1/4 bögre tej
3/4 bögre méz
Hozzávalók a mézes krémhez:
1/2 bögre (110 g) puha vaj
100 g krémsajt (mascarpone), szobahőmérsékletű
2 teáskanál vanília-kivonat
1/2 bögre (65 g) porcukor
1/2 bögre méz
A torta összeállításához:
baracklekvár
Opcionális a díszítéshez:
méz
pollen
sárga olvasztócsoki
csomagoláshoz használt, pukkasztható fólia (innentől: pukifólia)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformánk. Ideális esetben két 20 centis formára lesz szükségünk. Süthetjük egy nagyobban (24-26 centisben), ekkor laposabb tortát fogunk kapni.
Verjük a vajat és a cukrot közepes fokozaton, körülbelül 4 percig, amíg habos és világos nem lesz.
Adjuk hozzá a tojásokat egyesével, majd keverjük bele a vaníliát.
Keverjük bele a mézet.
Szitáljuk egy másik tálba a lisztet, a sütőport és a fahéjat.
Keverjük a liszt harmadát a tojásos krémhez egy habverővel.
Amikor sima, keverjük bele a joghurt felét.
Ezután újabb adag liszttel, majd joghurttal keverjük simára a tésztát. A maradék lisztet keverjük bele utoljára.
Ha sima a tésztánk osszuk el a két előkészített tortaformában és tegyük az előmelegített sütőbe.
25 perc elteltével tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk.
Ha tisztán jön ki belőle a tű, vegyük ki a sütőből és tegyük félre hűlni.
A krémhez verjük a vajat és a krémsajtot közepes sebességgel, amíg sima és homogén nem lesz.
Adjuk hozzá a vaníliát, majd a porcukrot, alacsonyan fokozaton keverjük 1 percig.
Ezután keverjük bele a mézet és verjük egy percig magas sebességfokozaton, amíg habos és krémes nem lesz.
A torta összeállítását csak akkor kezdjük el, ha a piskóta teljesen kihűlt.
Vágjuk ketté mindkettőt, ha nem sült egyenesre a teteje, vágjuk le a skalpját.
Tegyünk egy lapot a tálunkra, kenjük meg vastagon baracklekvárral, kenjük meg vastagon a krémmel, majd fedjük be egy újabb lappal.
így folytassuk a rétegezést az utolsó lapig. Ennek a tetejére már ne tegyünk lekvárt, csak krémet.
A maradék krémmel kenjük körbe a torta oldalát. először csak vékonyan, hogy befedjük a piskótát.
Tegyük 10 percre hűtőbe, majd vonjuk be a maradék krémmel a tortát, nem simítottam el teljesen az oldalán, mivel be lesz vonva a csokipasztillákkal.
Amíg készül a dekoráció, tegyük hűtőbe.
Vágjunk le a pukifóliából annyit, amennyi körbeéri a tortánk.
A csokipasztillákat olvasszuk meg mikróban vagy gőz fölött a csomagoláson található utasítás szerint.
Ha mikrózzuk, inkább több részletben, keveset melegítsünk rajta, nehogy megégjen.
Terítsük magunk elé a fóliát és egy széles pengéjű kés segítségével simítsuk el rajta a sárga masszát. Olyan vastagon kenjük, hogy épp befedje a levegőbuborékokat.
Kenjük magasabbra, mint a torta magassága, nem kell, hogy szabályos legyen a széle.
Hagyjuk kicsit száradni. Amikor már nem folyékony, van annyi tartása, hogy fel tudjuk emelni , egyszerűen tekerjük a torta köré.
Kicsit nyomkodjuk rá körös-körül, majd óvatosan húzzuk le róla a fóliát.
A letört darabokkal díszítsük a torta tetejét, tálalás előtt csurgassunk rá mézet és/vagy szórjuk meg virágporral.
Hozzávalók a piskótához:
1/2 bögre (110 g) puha vaj, szobahőmérsékletűre melegítve
1/2 bögre (100 g) cukor
2 tojás
2 teáskanál vanília-kivonat
2 1/3 (300 g) bögre liszt
1 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 bögre görög joghurt
1/4 bögre tej
3/4 bögre méz
Hozzávalók a mézes krémhez:
1/2 bögre (110 g) puha vaj
100 g krémsajt (mascarpone), szobahőmérsékletű
2 teáskanál vanília-kivonat
1/2 bögre (65 g) porcukor
1/2 bögre méz
A torta összeállításához:
baracklekvár
Opcionális a díszítéshez:
méz
pollen
sárga olvasztócsoki
csomagoláshoz használt, pukkasztható fólia (innentől: pukifólia)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformánk. Ideális esetben két 20 centis formára lesz szükségünk. Süthetjük egy nagyobban (24-26 centisben), ekkor laposabb tortát fogunk kapni.
Verjük a vajat és a cukrot közepes fokozaton, körülbelül 4 percig, amíg habos és világos nem lesz.
Adjuk hozzá a tojásokat egyesével, majd keverjük bele a vaníliát.
Keverjük bele a mézet.
Szitáljuk egy másik tálba a lisztet, a sütőport és a fahéjat.
Keverjük a liszt harmadát a tojásos krémhez egy habverővel.
Amikor sima, keverjük bele a joghurt felét.
Ezután újabb adag liszttel, majd joghurttal keverjük simára a tésztát. A maradék lisztet keverjük bele utoljára.
Ha sima a tésztánk osszuk el a két előkészített tortaformában és tegyük az előmelegített sütőbe.
25 perc elteltével tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk.
Ha tisztán jön ki belőle a tű, vegyük ki a sütőből és tegyük félre hűlni.
A krémhez verjük a vajat és a krémsajtot közepes sebességgel, amíg sima és homogén nem lesz.
Adjuk hozzá a vaníliát, majd a porcukrot, alacsonyan fokozaton keverjük 1 percig.
Ezután keverjük bele a mézet és verjük egy percig magas sebességfokozaton, amíg habos és krémes nem lesz.
A torta összeállítását csak akkor kezdjük el, ha a piskóta teljesen kihűlt.
Vágjuk ketté mindkettőt, ha nem sült egyenesre a teteje, vágjuk le a skalpját.
Tegyünk egy lapot a tálunkra, kenjük meg vastagon baracklekvárral, kenjük meg vastagon a krémmel, majd fedjük be egy újabb lappal.
így folytassuk a rétegezést az utolsó lapig. Ennek a tetejére már ne tegyünk lekvárt, csak krémet.
A maradék krémmel kenjük körbe a torta oldalát. először csak vékonyan, hogy befedjük a piskótát.
Tegyük 10 percre hűtőbe, majd vonjuk be a maradék krémmel a tortát, nem simítottam el teljesen az oldalán, mivel be lesz vonva a csokipasztillákkal.
Amíg készül a dekoráció, tegyük hűtőbe.
Vágjunk le a pukifóliából annyit, amennyi körbeéri a tortánk.
A csokipasztillákat olvasszuk meg mikróban vagy gőz fölött a csomagoláson található utasítás szerint.
Ha mikrózzuk, inkább több részletben, keveset melegítsünk rajta, nehogy megégjen.
Terítsük magunk elé a fóliát és egy széles pengéjű kés segítségével simítsuk el rajta a sárga masszát. Olyan vastagon kenjük, hogy épp befedje a levegőbuborékokat.
Kenjük magasabbra, mint a torta magassága, nem kell, hogy szabályos legyen a széle.
Hagyjuk kicsit száradni. Amikor már nem folyékony, van annyi tartása, hogy fel tudjuk emelni , egyszerűen tekerjük a torta köré.
Kicsit nyomkodjuk rá körös-körül, majd óvatosan húzzuk le róla a fóliát.
A letört darabokkal díszítsük a torta tetejét, tálalás előtt csurgassunk rá mézet és/vagy szórjuk meg virágporral.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése