Ugrás a fő tartalomra

Vegán karácsonyi menü


Idén egy igazán rendhagyó karácsonyi menüvel készültem. Egyszerűen azon okból kifolyólag, hogy igény van erre is. Mindegy hogy divatból vagy ételallergia okán dönt az ember egy-egy étkezési szokásról. Ne ítélkezzünk senki felett, karácsonykor meg különösen óva intenék a vitáktól és a kérdésektől mindnekit. Vendéglátóként az a feladatunk, hogy a lehetőségeinkhez mérten biztosítsuk, hogy a meghívottak jól érezzék magukat. Van egy másik oka is, amiért ezt a menüsort választottam. Mégpedig az, hogy a fenn említett ítélkezésnek sokszor az az oka, hogy nem igazán vagyunk tisztában a vegetáriánus ételek kínálta lehetőségekkel. Ízek, színek tárháza ez, végtelen variációs lehetőséggel. A vega kaja nem rántott sajt és töltött gomba, főleg, hogy a vegán sem a sajtot, sem a panírt nem fogyasztja. A vega étel igenis finom, ahogy egy húsos étel is lehet rossz, ha nem megfelelőképp van elkészítve. A vega étel nem köret, ahogy a káposztás tészta sem az. Szó sincs arról, hogy bárkit arra biztatnék változtasson életmódot. Én egyszerűen csak mindig mindenkit arra buzdítok, hogy étkezzen minél változatosabban. És ebben igencsak megállja a helyét olykor-olykor egy húsmentes menü. A félreértések elkerülése végett, a vega és vegán szavak használata szándékos és nem ugyanazt jelentik. A vegán nem csak húsmentesen táplálkozik, de semmilyen állati és állati eredetű terméket nem fogyaszt – ideértve a tejtermékeket, tojást, mézet. Én ez utóbbival készültem, mert ez mindkét csoport által fogyasztható és a legfontosabb, hogy húsevőn tesztelten, aki egyenesen imádta és én is.
















Lássuk a menüt:
🎄 Leves: Körtés Édesburgonya Krémleves
🎄 Főétel: Gombás Lencsegolyók, Körtés Tőzegáfonya-mártással, Fűszeres Répasaláta és Aprított Kelkáposzta Saláta (ez utóbbi valami fenomenális, ha mást nem is, de ezt próbáljátok ki)
🎄 és a Desszert: Pisztáciás Avokádós Jégkrémtorta


🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅

Körtés Édesburgonya Krémleves




Hozzávalók:
2 evőkanál vaj vagy növényi zsiradék, olaj, ha vegánnak lesz
1 nagy hagyma, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, zúzva
4 közepes körte, meghámozva, felkockázva
1 közepes édesburgonya, meghámozva, felkockázva
1 közepes burgonya, meghámozva, felkockázva
1 teáskanál só
1/2 teáskanál kakukkfű
4 bögre zöldségleves

Díszítéshez:
1 körte, hosszában felszeletelve
vaj vagy olívaolaj a sütéshez

Az olajon vagy vajon főzzük puhára a hagymát és a fokhagymát, kevergetve kb. 5 percig.

Adjuk hozzá a körtét, a burgonyákat, sót és a kakukkfüvet, főzzük kevergetve még 3 percig.

Adjuk hozzá a levest, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és lefedve főzzük 30-35.
Ha megpugultak a zöldségek, turmixoljuk le a levesünket, kóstoljuk meg kell-e még sózni.
Csipet borsot is adhatunk hozzá.

A körteszeleteket vajon vagy olajon, alacsony hőfokon süssük oldalanként 4 percig.

🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅

Gombás Lencsegolyók Körtés Tőzegáfonya-mártással, 
Fűszeres Répasaláta és Aprított Kelkáposzta Saláta



Hozzávalók az aprított kelkáposzta salátához:
1 kis fej kelkáposzta 3/4-e (a maradék kelleni fog a lencsegolyókhoz)
2 nagy gerezd fokhagyma
1/4 bögre (60 ml) friss citromlé
4-5 evőkanál extraszűz olívaolaj
1/4 teáskanál tengeri só
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1/4 - 1/2 bögre (35-70 g) aszalt áfonya, nem cukrozott!
1 bögre (120 g) pekándió

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A pekándiót terítsük egy sütőlapra és tegyük a sütőbe 8-10 percig.

Ha megpirult, tegyük félre.
Mossuk meg a kelt és vágjuk a leveleit olyan apróra, amilyen apróra csak tudjuk.

Tegyük tálba, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a citromot, az olajat, a sót és a borsot, majd keverjük össze.
Daraboljuk fel a pirított pekánt, valamint az áfonyát és ezeket is keverjük a salátánkhoz.



Tegyük hűtőbe fogyasztásig. Minél előbb készítjük el, annál finomabb lesz. Akár napokkal előre is bekeverhetjük.


Hozzávalók a gombás lencsegolyókhoz:
1/2 bögre (50 g) nyers lencse
1 bögre dió (125 g) apróra vágva
2 teáskanál extra szűz olívaolaj
250 g gomba
3 nagy gerezd fokhagyma
1/4 kelkáposzta levelei, nagyon apróra vágva
1/3 bögre aszalt áfonya, cukrozatlan, felaprítva
1/4 teáskanál szárított rozmaring
1/2 teáskanál szárított kakukkfű
1/2 teáskanál szárított oregánó
1 evőkanál borecet
2 evőkanál lenmag
1/2 bögre zabpehely, darálva
1 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
chili ízlés szerint

Az áfonyamártáshoz:
2 bögre fagyasztott vagy friss tőzegáfonya
1 érett körte, hámozva és apróra vágva
1/2 bögre juharszirup
csipetnyi só


Az áfonyamártáshoz tegyük az áfonyát, a körtét és a juharszirupot egy edénybe. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és főzzük lefedjve 10-20 percig, amíg be nem sűrűsödik.

Tegyük fel a lencsét főzni 2 és 1/4 bögre vízzel.

Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és főzzük körülbelül 20 percig, vagy amíg meg nem puhul. Ha időközben elfőne alóla a folyadék, pótoljuk.

Ha puha, egy villával törjük össze és tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A diót terítsük egy sütőlapra és tegyük a sütőbe 9-12 percig. Majd aprítsuk fel ezt is.

A gombát vágjuk nagyon apróra.
Egy serpenyőbe tegyük bele az olajat, öntsük rá a felarított gombát és a zúzott fokhagymát. Sózzuk és közép-magas hőmérsékleten kevergetve pirítsuk körülbelül 7-9 percig, amíg a leve el nem fő.
Adjuk hozzá a felaprított káposztát, pörkölt dió, az áfonyát, a zöldfűszereket és az ecetet.
Pár percig kevergessük még a tűz felett, majd vegyül le és keverjük hozzá a főtt lencsét.
A lenmagot tegyük 3 evőkanál vízbe, majd ezzel együtt pépesítsük.
Öntsük a gombás keverékünkre és kezdjük összegyúrni a zabpehelyliszttel együtt.

A keveréknek meglehetősen nedvesnek és ragadósnak kell lennie. Ha száraz, adjunk hozzá még egy evőkanál vizet. Kóstoljuk meg, kell-e még sózni.
Gyúrjunk körülbelül 4 cm átmérűjű golyókat és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe őket.

180 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd forgassuk meg őket és az aljukkal felfelé süssük újabb 12-13 percig.

Hozzávalók a fűszeres répasalátához:
600 g sárgarépa
1 bögre főtt csicseriborsó
10-20 szem zöld kalamata olajbogyó, szeletelve
100 g salátalevél
kis csokor petrezselyem
1/4 bögre mogyoró
1 evőkanál juharszirup
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 teáskanál őrölt koriandermag
2 teáskanál őrölt köménymag
1/2 teáskanál chilipehely

Az öntethez:
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1/2 citrom leve
1 gerezd fokhagyma, zúzva
só és bors

A tetejére:
1/2 gránátalma magjai

Keverjük össze az öntet hozzávalóit és rakjuk félre.
Csepegtessük le a csicseriborsót és a mogyoróval együtt szárazon pirítsuk meg egy kis edényben. Rázogatva kevergessük.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Vágjuk a répákat nagyobb, hosszúkás darabokra.

Keverjük össze az olívaolajat a juharsziruppal, majd keverjük bele a fűszereket.

A feldarabolt répakat kenegessük be ezzel a páccal és helyezzük őket az előkészített tepsibe.

30 percig süssük, közben egyszer forgassuk és kenjük át őket.


Tegyük a saláta hozzávalóit egy tálra, öntözzük meg a dresszinggel, szórjuk rá a gránátalmamagokat.


🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅🎄🍅

Pisztáciás Avokádós Jégkrémtorta

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:

Az aljához:
1/2 bögre sótlan pisztácia
12 nagy királydatolya
1 evőkanál juharszirup
1/8 teáskanál só

A töltelékhez:
4 közepes avokádó
3 evőkanál juharszirup
1 evőkanál citromlé
1/2 teáskanál só
1/2 bögre sótlan pisztácia

Dekorációnak:
kókuszforgács

A torta aljához való dolgokat egyszerűen pépesítsük robotgép vagy mixer segítségével.

Nyomkodjuk egyenletesen a tortaformánk aljába, majd tegyük be a mélyhűtőbe.


A töltelékhez valókat, a pisztácia kivételével, alaposan turmixoljuk össze, mindaddig amíg sima és krémes állagú nem lesz.

A pisztáciát törjük össze és keverjük a krémhez.

Töltsük a masszát a tortaformánkba és tegyük mélyhűtőbe legalább 4-5 órára.


Díszítsük kókuszforgáccsal.

Jó étvágyat a menühöz és boldog karácsonyt kívánok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü