Holnap Szilveszter, vége az évnek. Tavaly már írtam a különböző szerencsehozó szokásokról, ételekről. Sokan készítenek szerencse pogácsát, amibe egy érmét sütnek. Aki megtalálja az érmét, annak bőséges lesz a következő éve. Én is ilyen pogácsákkal készülök holnapra. Azért a vendégeket figyelmeztessük előre, nehogy valakinek a foga beletörjön. És még egy fontos információ! A pogácsának még éjfél előtt el kell fogynia, különben az egész a visszájára fordul!
Hozzávalók 20 pogácsához:
40 dkg liszt
125 g vaj
25 g élesztő
175 g tejföl
1 1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 db tojás
1/2 dl tej
1 alaposan megtisztított pénzérme
A tejet meglangyosítjuk, a cukrot a tejbe keverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet a vajjal, sóval, tejföllel és 1 tojással egy keverőtálba tesszük.
A felfuttatott élesztőt is beleöntjük, és sima, rugalmas tésztává dagasztjuk.
Letakarva egy órát pihentetjük.
Lisztezett felületen 2 centi vastag téglalappá nyújtuk.
A harmadát behajtjuk középre, ráhajtuk a másik harmadot, majd alulról és felülről is behajtjuk középre.
Letakarva 20 percig pihentetjük.
A hajtogatást még kétszer megismételjük, az utolsó hajtásnál beleteszzük az érmét.
Újabb 20 perc pihentetés után 2 centi vastagra nyújtjuk, tetejét keresztben és hosszában is éles késsel, nem túl mélyen bevagdossuk.
6 cm átmérőjű pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük. Letakarva újabb 20 perc pihentetés következik.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Verjük fel a megmaradt tojást villával.
Kenjük meg a pogácsák tetejét, és az előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig vagy amíg aranybarnára nem sülnek.
Hozzávalók 20 pogácsához:
40 dkg liszt
125 g vaj
25 g élesztő
175 g tejföl
1 1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 db tojás
1/2 dl tej
1 alaposan megtisztított pénzérme
A tejet meglangyosítjuk, a cukrot a tejbe keverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet a vajjal, sóval, tejföllel és 1 tojással egy keverőtálba tesszük.
A felfuttatott élesztőt is beleöntjük, és sima, rugalmas tésztává dagasztjuk.
Letakarva egy órát pihentetjük.
Lisztezett felületen 2 centi vastag téglalappá nyújtuk.
A harmadát behajtjuk középre, ráhajtuk a másik harmadot, majd alulról és felülről is behajtjuk középre.
Letakarva 20 percig pihentetjük.
A hajtogatást még kétszer megismételjük, az utolsó hajtásnál beleteszzük az érmét.
Újabb 20 perc pihentetés után 2 centi vastagra nyújtjuk, tetejét keresztben és hosszában is éles késsel, nem túl mélyen bevagdossuk.
6 cm átmérőjű pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük. Letakarva újabb 20 perc pihentetés következik.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Verjük fel a megmaradt tojást villával.
Kenjük meg a pogácsák tetejét, és az előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig vagy amíg aranybarnára nem sülnek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése