Barátnőm mikor legutóbb nálam járt, hozott egy jókora adag csicsókát a kertjéből. Bevallom ez volt az első alkalom, hogy ezzel a növénnyel dolgoztam a konyhámban, de számomra nagyon megnyerő lett a végeredmény. Érdekességképpen annyit a csicsókáról, -hogy bár a burgonyához hasonlóan a föld alatt terem- mégis a napraforgó rokona. De ez a főzés szempontjából teljesen lényegtelen. :)
600 g csicsóka
3 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma felkockázva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
200 g burgonya
750 ml húsleves
só és bors ízlés szerint
5-6 db barna csiperke
5 dkg vaj
kakukkfű
Hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra a csicsókát és a burgonyát is.
Az olívaolajon dinszteljük meg a hagymát.
Dobjuk rá a fokhagymát is és főzzük egy-két percig, majd dobjuk rá a burgonyát és a csicsókát.
Kevergetve főzzük 3-4 percig, mielőtt ráöntenénk a levest.
Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a húslevessel. Főzzük közepes lángon, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
Közben mossuk meg és szeleteljük fel a gombákat.
Egy serpenyőben hevítsük fel a vaj egy részét, majd pirítsuk meg benne a gombák mindkét oldalát. Ne rakjuk a serpenyőbe az összeset egyszerre, így lehetünk biztosak benne, hogy valóban pirulni fog nem pedig főni.
A maradék gombát a maradék vajon pirítsuk meg.
Ha puhák a zöldségek, turmixoljuk le a levest.
Tálaljuk gombával, kakukkfűvel megszórva, locsoljunk rá extra szűz olívaolajat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése