Bár Márton-nap már elmúlt és novembernek is igencsak a vége felé haladunk, azért még egy kis liba biztosan nem árthat meg. Aki látta a Vukot, bizonyára emlékszik, amikor a tollas jószágok kissé felöntenek a lúdgégére. A simabőrű a két kutyára bízza a ludak őrzését Ha valamelyiknek lába kél, belőlük ágyelő lesz: "Idefigyeljetek, már csak ez a két libám maradt, de ha ezeknek is lába kél... Érti uram? Ez magának is szól! A lábáról van szó, a liba lába". Ezúttal szintén a liba lábáról lesz szó.
Hozzávalóka a konfitált libacombhoz:
4 libacomb
10 gerezd fokhagyma
4-5 babérlevél, frissen vagy szárítva
4-5 szál friss kakukkfű
1 kg kiolvasztott libazsír
só, bors
A tejfölös káposztához:
4 szelet bacon
1/4 bögre vaj
1 evőkanál liszt
1 teáskanál só
1 kis fej fehérkáposzta
1/2 bögre tejföl
A burgonyagombóchoz:
6 db közepes burgonya
1 teáskanál só
2 tojás felverve
2/3 bögre liszt
1/2 bögre zsemlemorzsa
1/2 teáskanál szerecsendió
A libacombokat szárazra töröljük, mindkét oldalukat sóval, borssal jó alaposan bedörzsöljük. 20 percet állni hagyjuk.
Beletesszük egy mély sütőtálba, mellétesszük a fűszereket, majd ráöntjük a felolvasztott zsírt.
Közben készítsük el a köreteket.
A burgonyát hámozzuk meg, majd felkockázva tegyük fel sós vízben főni.
Ha puhára főtt, szűrjük le és törjük össze.
Formázzunk belőle 4-5 centi átmérőjű labdákat. Ha túl ragacsos lenne, tegyünk bele még egy kevés lisztet, morzsát.
Egy mély lábasban forraljunk sós vizet. Ha már felforrt tegyünk bele annyi gombócot, ami kényelmesen elfér, fedjük le és főzzük 15 percig.
Szűrőkanállal emeljük ki. Tálalás előtt szeleteljük fel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése