Itt a szeptember, itt az almaszezon. Jöjjön egy duplán almás recept: friss, piros almával és ciderrel.
A legjobb, ha kemény húsú, savanykás almát választunk. Ciderből pedig kettőt vegyünk, hogy jobban menjen a főzés.
Hozzávalók:
4 szelet ujjnyi vastag sertéskaraj
4-6 db alma, kimagozva négyfelé vágva
A fűszerkeverékhez:
2 evőkanál barna cukor
2 teáskanál chili por
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál só
1 teáskanál friss kakukkfű, aprítva
1/2 teáskanál bors
1 evőkanál olívaolaj
A cider-szószhoz:
1 1/2 bögre almabor
1/4 bögre juharszirup
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál narancslé
1/2 teáskanál chili-pehely
1/2 teáskanál só
Készítsünk sóoldatot öt bögre vízből és 4 evőkanál sóból.
Jó alaposan keverjük el, hogy teljesen feloldódjon a só. Tegyük a karajszeleteket egy mély tálba és öntsük rá a sóoldatot.Pácoljuk ebben legalább egy fél órát.
Keverjük össze a cider-szósz hozzávalóit egy kis lábosban, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük, amíg a felére nem csökken.
Vegyük ki a karajt a sóoldatból és töröljük alaposan szárazra.
A fűszereket keverjük össze egy kis tálkában és dörzsöljük be vele a húsokat. Alaposan masszírozzuk bele.
Hagyjuk ebben állni, amíg felforrósítjuk a grillserpenyőt egy kevés olajjal.
Tegyük a karajt a grillre és kenjük meg a ciderrel.
Süssük körülbelül 4 percig, majd fordítsuk meg, kenegessük és süssük meg ezt az oldalát is.
Süssük meg a forró serpenyőn az almákat is.
Tálaljuk az almákkal, a maradék ciderrel locsoljuk meg. Burgonyapüré, sült krumpli illik hozzá.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése