Ugrás a fő tartalomra

Tortaklasszikusok: Dobos C. József tortája

"Nem tesz semmi oly engedékennyé, mint a gyomor nyugalma."
 - Dobos C. József

A dobostorta Dobos József cukrászmester tortája, amely saját bevallása szerint életműve csúcsa volt. Ezt a csodát, azonban hiába keressük a cukrászdákban, a mai sütemények ugyanis nem az eredeti recept alapján készülnek. Ennek egyik oka, hogy védett a torta, nem csak az alapanyagokat határozzák meg szigorúan, de a torta kinézetét is., Mint például azt, hogy a tetőnek vízszintesen kell elhelyezkednie. (Én ezért nem használom a recept címében a dobostorta nevet.) A dobostorta igazi újításnak számított korában, mivel akkor csak a főzött krémet ismerték. Dobos olyan tortát szeretett volna alkotni, amely a korában jellemző igen silány hűtési lehetőségek mellett is sokáig eláll. Nem csak a vajas krém számított akkoriban újdonságnak, ez a torta méretével is kilógott a sorból. A cukrászok abban az időben ugyanis minél magasabb, díszesebb tortákat próbáltak készíteni. Ez a sütemény viszont lapos és igen egyszerű volt, mégis olyan népszerű lett, hogy Európaszerte rendelték. A sikere minden bizonnyal a kiváló minőségű hozzávalóknak és a rengeteg, - szintén jó minőségű - csokoládénak köszönhető. Nem mondom, hogy egyszerű az elkészítése, de ha valaki egyszer belekóstol, biztosan mással szemmel néz majd a kakaókrémes, toronymagas "dobosra".

Az eredeti recept:
„Egy db 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat (20 dkg) porcukor, 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat (3 és fél dkg) szilárd kakaómassza, 1 lat (1,7 dkg) vaníliás cukor, 2 lat (3 és fél dkg) kakaóvaj, 1 tábla (20 dkg) csokoládé. A fenti 4 tojást, és 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaníliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakavajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában lévő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.”





Hozzávalók a piskótához:
6 tojás szétválasztva
100 g porcukor
100 g liszt
36 g olvasztott vaj

A krémhez:
4 db egész tojás
200 g porcukor
235 g teavaj
35 g szilárd kakaómassza
17 g vaníliás cukor
35 g kakaóvaj
200 g 70%-os étcsokoládé 

A kakaóvaj állítólag gyógyszertárban kapható. Én bementem megkérdezni, de azt mondták csak receptre kapható. Bioboltban jutottam hozzá, de ha nektek nem sikerül, akkor helyettesítsétek ugyanekkora mennyiségű csokoládéval. A szilár kakaómassza pedig nem más, mint a 99%-os étcsokoládé.

A dobostetőhöz:
200 g kockacukor (lehet sima kristály, de a kocka sokkal tisztább és világosabb lesz)

Először előrajzoljuk a sablont egy sütőpapírra.
Ehhez rajzoljunk körbe egy 22 centi átmérőjű tányért.
A sütőpapírt fordítsuk meg, így nem fog érintkezni a tészta a tollal vagy ceruzával.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Hat lapot kell majd sütnünk. Mivel egyszerre két lapot tudunk egy otthoni sütőbe betenni, érdemes a tésztát 3 adagban elkészíteni, hogy ne essen össze a maradék, amíg sülnek a többiek.
Ehhez 2 tojást szétválasztunk.
A tojássárgáját fehéredésig keverjük 33 g porcukorral.
Felverjük a fehérjét kemény habbá. 
Spatulával óvatosan beleforgatjuk a sárgájába, először csak a fehérje felét, majd jöhet a másik fele, így kevésbé törik össze a hab.
Beleszitálunk 33 g lisztet és hozzákeverünk 12 g olvasztott, de nem forró vajat.
Ha a harmad mennyiséggel dolgoztunk, akkor kétfelé, ellenkező esetben hatfelé kell osztanunk a masszát.
Vajjal vagy olajjal kenjük be a sütőpapírt. 
Ezt a lépést sose felejtsük el, különben nem fogjuk tudni leszedni a piskótalapot!
Egy kés vagy spatula segítségével egyenletesen oszlassunk szét egy adag tésztát, úgy hogy fedje az egész kört.
Előmelegített sütőben 10 percig süssük vagy amíg aranybarna nem lesz.
Ismételjük ugyanígy a többi lappal.
Egy adag tésztából két lapot készítünk és minden egyes lap alatt zsírozzuk a sütőpapírt!
Amikor kisült mind a 6, készítsük el a tetejét.
Egy lapot vegyünk magunk elé, nyújtófával görgessük át, így simább felületet kapunk. 
Vágjuk körbe az előzőekben használt sablon mentén.
Mindent készítsünk elő, mert a doboscukorral nagyon gyorsan kell dolgozni.
Kell egy nagy kés, amivel majd megjelöljük, hol fogjuk vágni a lapokat.
Készítsünk magunk mellé vajat, amiben a kést végig kell majd húzni, hogy ne ragadjon rá a cukor.
A cukrot tegyük egy kis lábasba és lassú tűzőn kezdjük el olvasztani. 
Egy ecsetet vizezzünk be és néha az edény oldalát belülről törölgessük át vele, így biztosan tiszta lesz a kész cukor.
Az olvasztásnál arra kell vigyázni, hogy ne égessük oda, ha túl gyorsan barnulna, akkor vegyük le a gázról, és kevergessük ott. A saját melegétől is olvadni fog. Nagyon forró a cukor, semmiképp ne nyúljunk bele!
Amikor felolvadt teljesen, öntsük az előkészített piskótalap közepére, majd kenőkéssel simítsuk el egészen a szélekig.
Gyorsan dolgozzunk.
A kés hátulját húzogassuk meg vajban, majd jelöljük meg, hol fogjuk vágni. Régen 20 szeletre vágták, én 16 felé osztottam.
Ezután kés élével vágjuk el a lapokat, úgy hogy helyezzük a vonal fölé, majd kicsit ferdén tartva, finoman, de határozottan üssünk a kés hátuljára.
Tegyük félre a tetőket.
Készítsük el a krémet. Gőz fölött felverjük a 4 egész tojást a porcukorral és a vaníliás cukorral. 
Ha felmelegedett, hogy az ujjunk még bele tudjuk dugni, de már forró és a cukor elolvadt teljesen, akkor vegyük le a gázról és addig verjük, amíg ki nem hűl.
Robotgéppel felhabosítjuk a vajat. Magas fokozaton, jó sokáig kell verni.
1 perc után már habosodik, de még sárgás színű.
3 perc elteltével, egyre nagyobb a térfogata és egyre fehéredik.
Akkor hagyhatjuk abba, ha szép fehér és nagyjából duplájára nőtt a térfogata. Ehhez körülbelül 5-6 perc kell.
A kakaóvajat megolvasztjuk, lehet akár mikróban is.
A csokoládékat vagy gőz fölött olvasszuk vagy tördeljük bele a forró kakaóvajba.
Kevergessük, amíg el nem olvad, ha szükséges egy fél percre még tegyük vissza a mikróba.
Keverjük a csokoládémasszát a habos vajhoz egy kézi habverővel.
Majd keverjük bele a tojásos masszát.
Nem kell megijedni, ha elsőre hígnak tűnik, néhány keverés után csodás habos krémet kapunk.
A torta összeállításához a maradék 5 lapot kell megkennünk.
Tegyünk tálra egy lapot és egyenletesen kenjünk szét rajta nagyjából egy fél bögrényi krémet.
Az a jó, ha a piskóta és a krém ugyanolyan vastag.
Folytassuk a maradék 4 lappal.
Az utolsó tetejét is kenjünk meg és vonjuk körbe a torta oldalát is.
A maradék krémet töltsük habzsákba.
Készítsünk annyi halmot a torta tetejére, ahányfelé vágtuk a tetőket.
Helyezzük rájuk a dobostetőt.
Egy kevés krémmel fedjük el az esetleges illesztési hibákat a torta közepén.
Nekem az edényben is maradt egy kevés doboscukor, illetve felhasználtam azt is, ami a lapról lecsurgott, ezeket összetörtem és ezzel díszítettem a torta oldalát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü