A bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizli C-vitamin-tartalma a legnagyobb, de intenzív, fanyar íze miatt nyers fogyasztása nem igazán népszerű. Lekvárt, szörpöt készítenek leginkább belőle. Aki mégis szereti nyáron a savanykás, igazi gyümölcsös ízeket, annak itt van ez a "puding" recept, melybe frissen kerül bele az átpasszírozott gyümölcshús, így nem kell félni attól, hogy veszítünk az értékes vitaminokból a főzés során. Tejszínhabbal meg már az édesszájúaknak is ízleni fog.
Hozzávalók:
250 g fekete ribizli
1 zacskó zselatin (10 g)
100 g cukor
125 g tejszín
Passzírozzuk át a fekete ribizlit vagy pürésítsük turmixgépben és nyomkodjuk át egy szitán.
A zselatint egy kis edényben 4 evőkanál vízzel simára keverjük. 10 percig állni hagyjuk (amíg megduzzad), majd folytonos keverés közben egy deci vizet belekeverünk.
Belekeverjük a cukrot is és addig melegítjük, amíg az el nem olvad, de ne főzzük a zselatint!
Ha teljesen feloldódott a zselatin és a cukor is, akkor levesszük a tűzről és belekeverjük a tejszínt, majd a gyümölcspépet is.
A formát, amibe vagy amikbe töltjük kikenjük olajjal, majd beleöntjük a krémet.
Hűtőben 8-12 órát pihentetjük, amíg meg nem dermed. Tányérra borítva tejszínhabbal tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése