Ugrás a fő tartalomra

Steak pite zöldborsóval

Ugyan már nagyon vártam a zöldborsót, most mégis csak mellékszerepet kap. Egy hagyományos brit húsos pitét kísér. A steak pite egy nem édes pitetésztában sült ragu, olykor zöldség is kerül bele. Sült krumplival, zöldborsóval kerül az asztalra. Az angol sörrel készült változata - a steak és ale pite - gyakori fogás a brit pubokban.




Hozzávalók a pitetésztához:
4 bögre (500 g) liszt
230 g vaj apró kockákra vágva
1/8 teáskanál só
1 tojás a kenéshez

A raguhoz:
1/2 kg pörköltnek való marhahús, én lábszárat használtam, amit alaposan lehártyáztam
1 nagy hagyma, kockára vágva
1 1/2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál liszt
1 bögre marhahúsleves
1 1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál fekete bors
Worcestershire szósz
kicsi, de mély sütőtál (15 cm átmérőjűt használtam)

A körethez:
1 1/2 bögre zöldborsó
1 evőkanál vaj

A tésztához a lisztet a sóval és a hideg vajjal keverjük morzsásra.

Evőkanalanként adagoljunk hozzá hidegvizet, mindaddig, amíg össze nem áll gyúrható tésztává.

Gyúrjunk gombócot belőle, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe felhasználásig.
A raguhoz forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Vágjuk apró kockákra a húst és pirítsuk meg a felforrósított olajon.

Adjuk hozzá a felaprított hagymát és pörköljük további egy percig.
Szórjuk meg a liszttel, kevergessük újabb egy percig, majd öntsük fel a húslevessel.
Keverjük simára, majd öntsünk bele annyi vizet amennyi ellepi.
Sózzuk, borsozzuk és löttyintsünk bele egy jókora adagot a Worcestershire szószból. Bő egy evőkanálnyit tettem bele.
Főzzük puhára a húst, közben folyamatosan pótoljuk alóla az elfőtt vizet.
Kóstoljuk, kell-e még sózni, borsozni. Ha már egy villával szét lehet húzni a húskockákat, akkor már ne öntsünk hozzá több vizet, csak főzzük sűrűre a szaftját.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A tésztát vegyük ki a hűtőből és vágjunk 1/3 -ot le belőle.
A nagyobbik felét lisztezett felületen nyújtsuk akkorára, hogy a sütőtál oldalára is jusson.
Vajazzuk ki a tálat és nyomkodjuk bele a tésztát.


Töltsük meg a raguval.
A kisebb darab tésztával zárjuk le. Jó alaposan nyomkodjuk le a széleket.

A leeső darabokról készíthetünk egy marhát a tetejére.
Vágjunk néhány rést a pite tetején, hogy a felgyűlt gőz kijuthasson.
Kenjük meg a felvert tojással.
A sütő aljában süssük 30 percig, majd emeljük középre és süssük további 15 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
A borsót pároljuk meg, csepegtessük le. A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, dobjuk rá a borsót és rázogatva főzzük 1-2 percig. Sózzuk meg.
Tálaljuk a pite mellé.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü