Ugyan már nagyon vártam a zöldborsót, most mégis csak mellékszerepet kap. Egy hagyományos brit húsos pitét kísér. A steak pite egy nem édes pitetésztában sült ragu, olykor zöldség is kerül bele. Sült krumplival, zöldborsóval kerül az asztalra. Az angol sörrel készült változata - a steak és ale pite - gyakori fogás a brit pubokban.
Hozzávalók a pitetésztához:
4 bögre (500 g) liszt
230 g vaj apró kockákra vágva
1/8 teáskanál só
1 tojás a kenéshez
A raguhoz:
1/2 kg pörköltnek való marhahús, én lábszárat használtam, amit alaposan lehártyáztam
1 nagy hagyma, kockára vágva
1 1/2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál liszt
1 bögre marhahúsleves
1 1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál fekete bors
Worcestershire szósz
kicsi, de mély sütőtál (15 cm átmérőjűt használtam)
A körethez:
1 1/2 bögre zöldborsó
1 evőkanál vaj
só
Gyúrjunk gombócot belőle, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe felhasználásig.
A raguhoz forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Vágjuk apró kockákra a húst és pirítsuk meg a felforrósított olajon.
Keverjük simára, majd öntsünk bele annyi vizet amennyi ellepi.
Sózzuk, borsozzuk és löttyintsünk bele egy jókora adagot a Worcestershire szószból. Bő egy evőkanálnyit tettem bele.
Főzzük puhára a húst, közben folyamatosan pótoljuk alóla az elfőtt vizet.
Kóstoljuk, kell-e még sózni, borsozni. Ha már egy villával szét lehet húzni a húskockákat, akkor már ne öntsünk hozzá több vizet, csak főzzük sűrűre a szaftját.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A nagyobbik felét lisztezett felületen nyújtsuk akkorára, hogy a sütőtál oldalára is jusson.
A leeső darabokról készíthetünk egy marhát a tetejére.
A sütő aljában süssük 30 percig, majd emeljük középre és süssük további 15 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
A borsót pároljuk meg, csepegtessük le. A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, dobjuk rá a borsót és rázogatva főzzük 1-2 percig. Sózzuk meg.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése