Ugrás a fő tartalomra

Ribizlis eperlekvár, ribizliszörp






Egyszerre kaptok két receptet, lévén, hogy a szörp gyakorlatilag lekvárfőzés "mellékterméke". A gyümölcsök a pektintartamuknak köszönhetően zselésednek. Ez minden gyümölcsnél eltérő. Az almáé, a birsé és a ribizlié igen magas, ezért könnyen zselésednek. Nem kell semmilyen segédanyag, hogy egy jó sűrű lekvárt főzzünk belőlük. A málna, eper, meggy, szilva esetében viszont egy csepp citromlével elősegíthetjük a zselésedést. A legtöbb lekvárt cukor nélkül főzöm, a ribizli esetében egy keveset használtam, mert azért anélkül nagyon savanyú lenne. Tartósítószert egyáltalán nem használok. A lekvárfőzésben nincsen semmi bonyolult, bárki nekiállhat. Néhány alapvető szabályt nagyon szigorúan be kell tartani - például, hogy nincs nyúlka-piszka a kifőzött üvegek belsejében/szájához -, de ezután már gyerekjáték. Attól sem kell félni, hogy egy egész napot a konyhában kell tölteni. Lekvár egy kiló gyümölcsből is főzhető. Amúgy is felesleges 15 üveggel csinálni mindenből, hiszen annyi gyümölcs van, hogy ha mindegyikből csak 4 üveget teszünk el, akkor is jut minden hétre egy lekvár. Hogy hány üveg lekvár lesz egy kiló gyümölcsből, az szintén fajtától függ. Míg az eperből kb. 40 dkg megy egy kis üvegbe, addig a meggyből és málnából majd egy kilóra van szükség. Az ilyen esetekben már megéri zselésítőt használni és dzsemet készíteni lekvár helyett. 

A szabályok:1. érett, de egészséges gyümölcsöt használjunk. A túlérettből pálinkát főzzünk inkább.2. steril eszközök: csírátlanítsuk az üvegeket, a merőkanalat és a tölcsért is amivel az üvegekbe töltjük majd a lekvárt. A kupakokat is. A kóstoláshoz használt kanalat, ne dugjuk a lekvárba: két kanalat használjunk, az egyikkel csak tegyük a lekvárt arra a kanálra amivel kóstolunk.3. állítsuk fejre az üvegeket, hogy a vákuum rászívja a kupakot és semmi más ne jusson be4. dunsztoljunk.5. felbontás után 1-2 héten belül fogyasszuk el a lekvárt. Erre gondoljunk az üvegek méretének kiválasztásakor.

A sterilizálás:Én úgy szoktam, hogy egy méretes lábasban vizet forralok egy evőkanál ecettel. Ebbe teszem bele 1-2 percre az eszközöket. Lehet azonban csírátlanítani mikróban is az üvegeket. Ehhez két percre tegyük be a tiszta és üres befőttesüvegeket. garantáltan meghal minden, ami nem kell a lekvárba. Egy nagy baj van ezzel a módszerrel: a fém kupakok és merőkanál nem tehető be. Lehet sütőben is csinálni, oda bármi betehető, de szerintem több energia felfűteni a sütőt, mint felforralni egy lábas vizet.

A dunsztolás:A száraz dunszt, amit a nagyitól vagy anyutól tanultunk. Bebugyolálni takaróba az üvegeket és addig ott tartani, amíg maguktól ki nem hűlnek.Néhány üveg lekvár esetén én vizes dunsztot használok. Ehhez egy fazék forró vízbe kell állítani az üvegek, úgy, hogy a víz ne érjen el a kupakokig. Lefedem és ebben hagyom kihűlni. Mindegy melyik módszert válasszuk, a lényeg, hogy minél lassabban hűljön le a lekvár vagy befőtt.Azt hiszem, ennyi. Kezdhetünk főzni.



Hozzávalók (4-5 kis üveghez):
1 kg ribizli
2 kg eper
fél vagy 1 bögre cukor, attól függően, mennyire savanyú

A szörphöz:
A ribizli leve
literenként egy bögre cukor 

A ribizlit lecsumázzuk, feltesszük annyi vízben főni, ami bőven ellepi.
Hagyjuk forrni 5 percig, majd leszűrjük. A levét félretesszük, a gyümölcshúst átpasszírozzuk.


A pépet visszatesszük a gázra és belekeverjük a megtisztított epreket és fél bögre cukrot. 

Alacsony lángon, időnként kevergetve főzzük. Ha elkezd sűrűsödni, keverjük gyakrabban. Ügyeljünk, hogy ne ragadjon le. Ha túl savanyú, még rakhatunk bele cukrot, de nem bolti lekvárt főzünk, úgyhogy spóroljunk vele.
Közben főzzük ki az üvegeket, használjunk csipeszt. A belső részéhez semmiképp se érjünk már a kezünkkel.
A lekvár sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy kiskanállal egy tányérra csepegtetünk. egy perc után látszik, hogy mennyire dermed. 
Ha elégedettek vagyunk, akkor beletöltjük az üvegekbe. És nem felejtjük el hogy a merőkanál és a tölcsér is legyen kifőzve.
Amint végeztünk egy üveg csurig töltésével, zárjuk rá jó szorosan a kupakot s fordítsuk fejre az üveget. Ha végeztünk az összessel, jöhet a dunsztolás.

A szörphöz mérjük meg, mennyi levünk lett. Literenként egy bögrényi cukrot (kb. 200 g) tegyünk hozzá. Jól keverjük e és forraljuk fel. 
Hagyjuk forrni, forrástól számítva 30 percig főzzük. Még forrón üvegbe töltjük, lezárjuk, dunsztoljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü