Egyszerre kaptok két receptet, lévén, hogy a szörp gyakorlatilag lekvárfőzés "mellékterméke". A gyümölcsök a pektintartamuknak köszönhetően zselésednek. Ez minden gyümölcsnél eltérő. Az almáé, a birsé és a ribizlié igen magas, ezért könnyen zselésednek. Nem kell semmilyen segédanyag, hogy egy jó sűrű lekvárt főzzünk belőlük. A málna, eper, meggy, szilva esetében viszont egy csepp citromlével elősegíthetjük a zselésedést. A legtöbb lekvárt cukor nélkül főzöm, a ribizli esetében egy keveset használtam, mert azért anélkül nagyon savanyú lenne. Tartósítószert egyáltalán nem használok. A lekvárfőzésben nincsen semmi bonyolult, bárki nekiállhat. Néhány alapvető szabályt nagyon szigorúan be kell tartani - például, hogy nincs nyúlka-piszka a kifőzött üvegek belsejében/szájához -, de ezután már gyerekjáték. Attól sem kell félni, hogy egy egész napot a konyhában kell tölteni. Lekvár egy kiló gyümölcsből is főzhető. Amúgy is felesleges 15 üveggel csinálni mindenből, hiszen annyi gyümölcs van, hogy ha mindegyikből csak 4 üveget teszünk el, akkor is jut minden hétre egy lekvár. Hogy hány üveg lekvár lesz egy kiló gyümölcsből, az szintén fajtától függ. Míg az eperből kb. 40 dkg megy egy kis üvegbe, addig a meggyből és málnából majd egy kilóra van szükség. Az ilyen esetekben már megéri zselésítőt használni és dzsemet készíteni lekvár helyett.
A szabályok:1. érett, de egészséges gyümölcsöt használjunk. A túlérettből pálinkát főzzünk inkább.2. steril eszközök: csírátlanítsuk az üvegeket, a merőkanalat és a tölcsért is amivel az üvegekbe töltjük majd a lekvárt. A kupakokat is. A kóstoláshoz használt kanalat, ne dugjuk a lekvárba: két kanalat használjunk, az egyikkel csak tegyük a lekvárt arra a kanálra amivel kóstolunk.3. állítsuk fejre az üvegeket, hogy a vákuum rászívja a kupakot és semmi más ne jusson be4. dunsztoljunk.5. felbontás után 1-2 héten belül fogyasszuk el a lekvárt. Erre gondoljunk az üvegek méretének kiválasztásakor.
A sterilizálás:Én úgy szoktam, hogy egy méretes lábasban vizet forralok egy evőkanál ecettel. Ebbe teszem bele 1-2 percre az eszközöket. Lehet azonban csírátlanítani mikróban is az üvegeket. Ehhez két percre tegyük be a tiszta és üres befőttesüvegeket. garantáltan meghal minden, ami nem kell a lekvárba. Egy nagy baj van ezzel a módszerrel: a fém kupakok és merőkanál nem tehető be. Lehet sütőben is csinálni, oda bármi betehető, de szerintem több energia felfűteni a sütőt, mint felforralni egy lábas vizet.
A dunsztolás:A száraz dunszt, amit a nagyitól vagy anyutól tanultunk. Bebugyolálni takaróba az üvegeket és addig ott tartani, amíg maguktól ki nem hűlnek.Néhány üveg lekvár esetén én vizes dunsztot használok. Ehhez egy fazék forró vízbe kell állítani az üvegek, úgy, hogy a víz ne érjen el a kupakokig. Lefedem és ebben hagyom kihűlni. Mindegy melyik módszert válasszuk, a lényeg, hogy minél lassabban hűljön le a lekvár vagy befőtt.Azt hiszem, ennyi. Kezdhetünk főzni.
Hozzávalók (4-5 kis üveghez):
1 kg ribizli
2 kg eper
fél vagy 1 bögre cukor, attól függően, mennyire savanyú
A szörphöz:
A ribizli leve
literenként egy bögre cukor
A ribizlit lecsumázzuk, feltesszük annyi vízben főni, ami bőven ellepi.
Hagyjuk forrni 5 percig, majd leszűrjük. A levét félretesszük, a gyümölcshúst átpasszírozzuk.
A pépet visszatesszük a gázra és belekeverjük a megtisztított epreket és fél bögre cukrot.
Alacsony lángon, időnként kevergetve főzzük. Ha elkezd sűrűsödni, keverjük gyakrabban. Ügyeljünk, hogy ne ragadjon le. Ha túl savanyú, még rakhatunk bele cukrot, de nem bolti lekvárt főzünk, úgyhogy spóroljunk vele.
Közben főzzük ki az üvegeket, használjunk csipeszt. A belső részéhez semmiképp se érjünk már a kezünkkel.
A lekvár sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy kiskanállal egy tányérra csepegtetünk. egy perc után látszik, hogy mennyire dermed.
Ha elégedettek vagyunk, akkor beletöltjük az üvegekbe. És nem felejtjük el hogy a merőkanál és a tölcsér is legyen kifőzve.
Amint végeztünk egy üveg csurig töltésével, zárjuk rá jó szorosan a kupakot s fordítsuk fejre az üveget. Ha végeztünk az összessel, jöhet a dunsztolás.
A szörphöz mérjük meg, mennyi levünk lett. Literenként egy bögrényi cukrot (kb. 200 g) tegyünk hozzá. Jól keverjük e és forraljuk fel.
Hagyjuk forrni, forrástól számítva 30 percig főzzük. Még forrón üvegbe töltjük, lezárjuk, dunsztoljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése