Itt a farsangi szezon, meg a fánksütés, nekem meg húsdarálás közben letört a robotgépemről valami, Szervizben van három hétig.
A konyha nem állhat addig, úgyhogy szereztem egy kis kézi gépet. Igaz csak 380 watt, de ugyanolyan szép piros, mint a kis “beteg barátom”.
Majd próbálok kíméletes lenni vele. Viszont azonnal ki kell próbálnom. Azt írja a használati utasítás, hogy szellemileg nem teljesen ép egyének is használhatják. Szerintem jól megleszünk.
Ez egy egyszerű fánk recept, nem annyira macerás, mint a híres szalagos barátja. Ha mi mégis fehér csíkról álmodozunk, akkor tegyünk fedőt az olajra sütés közben, az segíthet elérni az áhított karimát.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
3 dkg élesztő
3 dl tej
4 evőkanál cukor
1 db tojássárgája
7 dkg margarin
napraforgó olaj a sütéshez
porcukor
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 evőkanál cukorral.
A liszthez tegyük mély tálba, adjuk hozzá a sót, a maradék cukrot, a tojássárgáját, a szobahőmérsékletű margarint és a felfutott élesztőt.
Keverjük jó alaposan össze, majd dagasszuk, amíg ruganyos tésztát nem kapunk, ami elválik az edény oldalától.
A keveréshez még a gépet használtam, de amikor elkezdett a tészta összeállni és ragacsossá válni, inkább kézi üzemmódba váltottam.
Meleg helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük, ha nincs elég meleg, akkor eltarthat egy órát is.
Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, ügyeljünk, hogy jusson lisztből mindenhová, különben odaragad a tésztánk.
Egy 4-5 cm-es lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Lehet nagyobb is attól függően, hogy mekkora fánkokat szeretnénk. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk, de vigyázzunk, hogy a tésztát ne szakítsuk át.
Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig hagyjuk kelni a fánkocskákat.
Lyukkal lefelé kezdjük sütni.
Amikor látjuk, hogy szép aranybarna az aljuk, akkor megfordítjuk őket.
Konyhai papírtörlőre tesszük lecsöpögni.
Porcukorral megszórjuk, baracklekvárt töltünk a lyukacskákba.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése