Hozzávalók:
egy pecsenyekacsa
fokhagyma por
1 közepes hagyma, negyedekre vágva
2 sárgarépa, hosszában félbevágva
2 szál zellerzöld
3 gerezd fokhagyma, egészben
4 zsályalevél, egészben
Fűszernövények, ízlés szerint (rozmaring, petrezselyem, babérlevél, kakukkfű)
A szószhoz:
1/2 bögre víz
2 bögre szeder
4-5 kis füge
1 teáskanál zúzott fokhagyma
1 evőkanál juharszirup
csipet só
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Vágjuk le a kacsa nyakát, szabaduljunk meg az extra bőrtől és szedjük ki az extra hájat a kacsából. Ez kézzel könnyen eltávolítható. Ne dobjuk ki!
Töröljük szárazra és fűszerezzük jó alaposan, kívül, belül, sóval és a fokhagymaporral.
Fektessük mély tepsibe és tömködjük a bele a hagymát, sárgarépát, zellert, fokhagymát és a fűszernövényeket.
Vagdossuk be a mellén a bőrt, ügyelve arra, hogy a húsba ne vágjunk bele.
A hájat tegyük a mellre, ez megóvja majd a
kiszáradástól.
Fedjük le szorosan fóliával, hogy ne tudjon kiszökni a gőz. Süssük 1,5 órán át, majd vegyük le fóliát, és további 30 percig süssük, vagy amíg a bőr ropogós és barna nem lesz.
Vegyük ki a sütőből. Hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt felvágjuk.
A szószhoz forraljuk fel a vizet és szedret egy kis lábasban. Csökkentsük a hőt és főzzük 5 percig.
Vegyük le a tűzről, ha nem szeretjük, hogy magos passzírozzuk át, ellenkező esetben, turmixoljuk le.
Öntsük vissza a lábasba a levet, majd adjuk hozzá a fügét és a fokhagymát, közepes lángon főzzük, 5-7 percig.
Adjuk hozzá a juharszirupot és a sót. Melegen tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése