A padlizsánkrém tökéletes kísérője húsoknak, fogyasztható mártogatósnak vagy pita mellé, vagy – ahogy mi leginkább fogyasztjuk – ropogós kenyér tetején, reggelire vagy előételnek. Elkészítése nem nagy ördöngösség, csak arra kell figyelni, hogy elegendő időt hagyjunk a padlizsán puhára sütéséhez. Ha pedig lehetőségünk van rá, faszénen süssük meg, mert attól lesz csak igazán fantasztikus az íze.
Hozzávalók:
2 nagy lila padlizsán
4 gerezd fokhagyma, zúzott
1/4 bögre (60 ml) olívaolaj
3 evőkanál citromlé, friss
3/4 teáskanál tengeri só
1/4 teáskanál őrölt bors
1 csokor petrezselyem, apróra vágva
görög olívabogyó és olaj a tálaláshoz
Szóval a sütés: Lehet akár egészben vagy szeletelve sütni, attól függően, hogy mennyi idő áll rendelkezésre. Szeletelve gyorsabb, de egészben jobb. Ha egészben mennek a sütőbe, villával kicsit megszurkáljuk, tegyük egy tepsire (én teszek alá sütőpapírt, így nem kell annyit takarítani) és süssük kb. 1 órát. Faszenes grillen addig kell sütni, amíg körös-körül meg nem feketedik a héja.
A megsült padlizsánokat hagyjuk kicsit hűlni, majd hámozzuk le a héjukat és kockázzuk fel a belsejüket.
Tegyük egy nagy tálba, keverjük bele az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, citromlevet. Sózzuk, borsozzuk. Villával törjük össze.
Kóstoljuk meg és már kész is. Hagyjuk lehűlni, hogy az ízek jobban összeérjenek. Lefedve tegyük hűtőbe fogyasztásig.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése