Ugrás a fő tartalomra

Málnás pite




Ha a medve sütni tudna, bizonyára ez lenne a kedvenc pitéje. Régóta ígértem ezt a receptet, de hála az égnek, van még bőven málna a piacon (most szombaton ellenőriztem).


Hozzávalók
3 3/4 bögre liszt
4 teáskanál cukor
1 1/2 teáskanál só
1 1/2 bögre hideg vaj (340 gramm)
1/2 bögre hideg víz

a töltelékhez:
1 bögre cukor
2/3 bögre liszt
1/4 teáskanál só
8 bögre friss málna
1 evőkanál citromlé
5 teáskanál tejszín

Tegyük a lisztet egy nagy tálba, tegyük bele a cukrot és sót.
A hideg vajat kockázzuk fel és keverjük össze a liszttel, amíg morzsás nem lesz.

Ekkor adjuk hozzá a hideg víz felét és kezdjük tésztává gyúrni, ha nagyon száraz még, akkor jöhet hozzá egy evőkanál hideg víz, de legyünk türelmesek minden újabb adag víz előtt gyúrjuk egy percig, nehogy ragacsos legyen a tészta. Az elején száraznak tűnhet, de valószínűleg a második adag víznek már a fele elég lesz.
Csomagoljuk fóliába es tegyük hűtőbe, egy órára. Ha nincs ennyi időnk, akkor lapítsuk ki a tésztát és mélyhűtőbe tegyük, ott elég lesz neki 15 perc.
Melegítsük elő a sütőt 185 fokra.
A töltelékhez egy nagy tálban keverjük össze a cukrot, lisztet és a sót. Adjuk hozzá a málnát és a citromlevet, keverjük jól össze.


Vegíük elő a muffinsütőnk, a kinyújtott tésztát szaggassuk ki valamivel nagyobbra, mint a sütőforma mélyedései.

Tegyük a tésztát a lyukakba, töltsük meg, de ne csurig, majd fedjük be a maradék tésztával.


Készíthetünk rácsot a tetejére vagy sütiszaggatóval vágjunk lyukat. A lényeg, hogy a levegő sütés közben kijuthasson.




Kenjük meg a tetejüket tejszínnel, és szórjuk meg cukorral.

Süssük 40-45 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.


Ha nincs időnk vagy kedvünk bajlódni a mini pitékkel, megsüthetjük egyben is.
Vajazzunk ki egy kb. 30*45 centis tepsit vagy tegyünk bele sütőpapírt.
Vágjuk kétflé a tésztát, egyik fél legyen kicsit nagyobb. Nyújtsuk ki a tészta nagyobb részét, kicsit nagyobbra, mint a tepsink lesz szükségünk. Fektessük a tésztát az aljára, igazítsuk fel az oldalára is.

Tegyük bele a tölteléket, egyenletesen simítsuk el.

Nyújtsuk ki a maradék tésztát és borítsuk be vele, szúrkáljuk meg, hogy legyen hely a levegőnek.

Kenjük meg a tetejét tejszínnel, és szórjuk meg cukorral.

Én barnacukorral szórtam meg.
Süssük 40-45 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Hűtsük ki teljesen, mielőtt felszeleteljük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü