Ugrás a fő tartalomra

Mogyoróvajas csokoládétorta

Édesszájú vagy? Vagy inkább valami sósra vágysz? Mit szólsz egy sós édességhez?
A könnyű és szaftos étcsokoládés tészta, habos, mogyoróvajjal van töltve. Csokoládémázzal felturbózva.




Hozzávalók a tortához: 
2 1/2 bögre (320 g) liszt 
1 1/2 (300 g) bögre kristálycukor
1 bögre + 1 evőkanál (100 g) keserű kakaópor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 1/2 teáskanál sütőpor
1 1/2 teáskanál só
3 tojás 
1 1/2 bögre aludttej vagy író
1 1/2 bögre feketekávé
3/4 bögre olaj
4 és fél teáskanál vanília-kivonat

A mogyoróvajas krémhez:
2 bögre (240 g) porcukor
2 bögre (500 g) krémes mogyoróvaj
10 (140 g) evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű
1 1/2 teáskanál vanília-kivonat
1/2 teáskanál só
1 bögre tejszín

A csokimázhoz:
3 evőkanál vaj
3/4 (130 g) bögre csokipasztilla vagy étcsoki
1 evőkanál agavészirup vagy kukoricaszirup

+ tört mogyoró a díszítéshez

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformánk.
Egy tálban szitáljuk össze a lisztet, cukrot, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport és a sót. 
Egy másik tálban habverővel keverjük össze a tojást, az olajat, a cukrot és a vaníliát.


Keverjük bele a kávét. Ne legyen forró!

Adjuk hozzá a „száraz” hozzávalókat és keverjük össze alacsony sebességfokozaton.


Öntsük bele az aludttejet.

Keverjük simára.

Osszuk a tésztát 2 részre és öntsük az előkészített formába/formákba.

30 percig sütjük, közben forgassuk meg, ha nem egyenletesen sül minden oldala.
Ellenőrizzük egy fogpiszkáló segítségével, hogy megsült-e. Ha szinte teljesen tisztán jön ki, nem ragacsos már, akkor elkészült. 

Közben tegyük a porcukrot, mogyoróvajat, vajat, vaníliát és a sót egy tálba, Keverjük habverővel addig, amíg sima és krémes állagú nem lesz.


Adjuk hozzá a tejszínt és verjük magas fokozaton, amíg a keverék könnyű és habos nem lesz. Ne hagyjuk magára, nehogy túlverjük.


Állítsuk össze a tortát: Ha a sütemények egyenetlenek, skalpoljuk meg őket. Vágjunk minden lapot egyenesre.

Rakjunk félre egy kevés mogyoróvajat a díszítéshez.
Kenjük meg a lapokat a mogyoróvaj felével.


A maradékkal pedig kenjük körbe a tortát.

Tegyük hűtőszekrénybe legalább 1 órára.
Közben készítsük el a mázat.
Ehhez olvasszuk meg a vajat és a csokoládét. Vagy gőz felett vagy mikróban, alacsony fokozaton percenként megkeverve.

Ha simára kevertük, adjuk hozzá a cukorszirupot, tegyük félre hűlni, időnként kevergessük meg.

Tegyük a tortát rácsra.
Csurgassuk a behűtött torta közepére, majd kanállal segítsünka máznak lecsurogni a szélére.


Tegyük vissza a hűtőbe, csak azután díszítsük a maradék krémmel, hogy megdermedt a máz.

Tört mogyoróval szórjuk meg az alját és a tetejét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü