Édesszájú vagy? Vagy inkább valami sósra vágysz? Mit szólsz egy sós édességhez?
A könnyű és szaftos étcsokoládés tészta, habos, mogyoróvajjal van töltve. Csokoládémázzal felturbózva.
Hozzávalók a tortához:
2 1/2 bögre (320 g) liszt
1 1/2 (300 g) bögre kristálycukor
1 bögre + 1 evőkanál (100 g) keserű kakaópor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 1/2 teáskanál sütőpor
1 1/2 teáskanál só
3 tojás
1 1/2 bögre aludttej vagy író
1 1/2 bögre feketekávé
3/4 bögre olaj
4 és fél teáskanál vanília-kivonat
A mogyoróvajas krémhez:
2 bögre (240 g) porcukor
2 bögre (500 g) krémes mogyoróvaj
10 (140 g) evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű
1 1/2 teáskanál vanília-kivonat
1/2 teáskanál só
1 bögre tejszín
A csokimázhoz:
3 evőkanál vaj
3/4 (130 g) bögre csokipasztilla vagy étcsoki
1 evőkanál agavészirup vagy kukoricaszirup
+ tört mogyoró a díszítéshez
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformánk.
Egy tálban szitáljuk össze a lisztet, cukrot, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport és a sót.
30 percig sütjük, közben forgassuk meg, ha nem egyenletesen sül minden oldala.
Ellenőrizzük egy fogpiszkáló segítségével, hogy megsült-e. Ha szinte teljesen tisztán jön ki, nem ragacsos már, akkor elkészült.
Közben tegyük a porcukrot, mogyoróvajat, vajat, vaníliát és a sót egy tálba, Keverjük habverővel addig, amíg sima és krémes állagú nem lesz.
Adjuk hozzá a tejszínt és verjük magas fokozaton, amíg a keverék könnyű és habos nem lesz. Ne hagyjuk magára, nehogy túlverjük.
Állítsuk össze a tortát: Ha a sütemények egyenetlenek, skalpoljuk meg őket. Vágjunk minden lapot egyenesre.
Rakjunk félre egy kevés mogyoróvajat a díszítéshez.
Tegyük hűtőszekrénybe legalább 1 órára.
Közben készítsük el a mázat.
Ehhez olvasszuk meg a vajat és a csokoládét. Vagy gőz felett vagy mikróban, alacsony fokozaton percenként megkeverve.
Tegyük a tortát rácsra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése